Una dintre cele mai mari glorii ale sportului romanesc a spus, ieri, adio activitatii sportive. Cea mai buna scrimeura a ultimilor ani, Laura Badea, a pus, de ieri, floreta in cui, dar ea va ramane alaturi de lumea sportului.

Dupa 23 de ani de cariera, Laura Badea a avut parte de o retragere frumoasa si plina de emotii. Numeroase personalitati ale sportului romanesc au tinut sa fie alaturi de marea campioana cu acest prilej. Printre ei, Octavian Morariu, presedintele COSR, Ana Pascu, vicepresedinta a aceluiasi for, George Boroi, comandantul Clubului Steaua, dar si o serie de tineri urmasi ai lui DŽArtagnan carora Laura le-a predat simbolic stafeta.

Invitatii, mai emotionati decat protagonista

Desi normal ar fi fost ca persoana cea mai emotionata sa fie Laura Badea, ea a fost intrecuta la acest capitol de invitatii sai, la acest lucru contribuind si prezentarea unui film cu cele mai importante momente ale carierei sale si comentariile de atunci. Fosta floretista Ana Pascu a fost de departe cea mai emotionata, ea neputandu-si stapani lacrimile pe parcursul discursului pe care l-a tinut. "Laura este un copil de exceptie, a fost un sportiv de exceptie, iar acum este o mama de exceptie. Iti multumesc ca te-am cunoscut, Laura!", a marturisit Ana Pascu. "Este trist sa vezi mari campioni care se retrag. Ne va fi foarte greu sa o inlocuim pe Laura. Contez insa pe ea in continuare ca membra in Comitetul Executiv al COSR, dar si ca reprezentanta a unui mare club", a declarat si Octavian Morariu, in timp ce George Boroi a continuat: "Steaua plange cu un ochi, dar rade cu celalalt. Pe de o parte, pierdem un mare sportiv, insa castigam un manager, un om care va ajuta Steaua cu experienta sa".

Plachete omagiale de la COSR, Steaua si MAPN

In cadrul festivitatii de retragere, desfasurate la Hotelul Haiducul din Capitala, Laura a primit mai multe distinctii. Presedintele COSR, Octavian Morariu, i-a oferit Laurei o placheta omagiala din partea COSR, insa nu inainte de a scapa pe jos distinctia, spre amuzamentul intregii asistente. Tot cate o placheta omagiala a mai primit multipla campioana si din partea lui George Boroi, comandantul Clubului Steaua. O ultima asemenea distinctie i-a fost oferita Laurei de catre unul dintre superiorii sai, generalul Catalin Zisu. Dupa cum se stie, Laura Badea este locotenent-colonel in cadrul Ministerului Apararii.

"Omuletul lui Gopo" - rasfatata sortii

"Niciodata nu m-am gandit ca voi ajunge campioana olimpica. Am fost si sunt o rasfatata a sortii", a marturisit, printre altele, protagonista, care marturisise anterior ca "se vede ca un omulet al lui Gopo". " In cei 23 de ani de scrima nu am obtinut nici o performanta singura. Permanent, alaturi de mine au fost colegii si antrenorii. Cel care a contribuit cel mai mult la performantele mele a fost antrenorul Tudor Petrus. Multumesc colegilor, ii multumesc lui Dumnezeu si parintilor mei carora le datorez foarte multe", a mai spus Laura.

Palmares de invidiat pentru Laura Badea Carlescu

La 34 de ani, Laura Badea are un palmares cu care putini sportivi se pot lauda. Nu mai putin de 22 de medalii europene, mondiale si olimpice a cucerit de-a lungul carierei, singura sau cu echipa Romaniei, la acestea adaugandu-se si numeroasele titluri de campioana a Romaniei. Varful carierei Laurei Badea l-au reprezentat fara doar si poate Jocurile Olimpice de la Atlanta. Dupa o semifinala de infarct, Laura devine campioana olimpica aducand delegatiei noastre prima medalie de aur. Ultimele succese ale Laurei se leaga de Campionatele Europene desfasurate in iunie, la Copenhaga. Aici, ea a devenit pentru a treia oara campiona europeana (dupa Limoges, 1996, si Gdansk, un an mai tarziu), unde a invins-o in finala pe rusoaica Svetlana Boiko. Ultima mare competitie la care a participat floretista noastra au fost JO de la Atena. Dezamagita, dupa ce a pierdut in sferturile de finala in fata polonezei Sylwia Grunchala, Laura a decis sa se retraga dupa Olimpiada de la Atena din activitatea competitionala.

Ramane in lumea sportului

Desi a pus de ieri floreta in cui, Laura va ramane in continuare in slujba sportului. Ea ocupa in prezent functia de coordonator sportiv in cadrul clubului Steaua. In plus, ea este si membra a Comitelului Executiv al COSR, iar din septembrie a fost desemnata ambasador al Romaniei pentru Sport, Toleranta si Spirit Sportiv pe langa Consiliul Europei.

"Visul meu este sa promovez cat mai multe talente, in special in scrima", a marturisit fosta campioana, in privinta planurilor de viitor.