Inspectia finala facuta in patru dintre cele cinci orase candidate la organizarea JO 2012 a dat un cec in alb Parisului. Singura capabila de surprize a ramas Moscova, care va fi evaluata in aceasta saptamina.
In mai putin de patru luni, CIO va anunta numele gazdei Olimpiadei din 2012, inspectorii aflindu-se acum in ultima faza a evaluarii: vizita la Moscova.

Ochiul Londrei

Comisia abia a parasit Parisul, metropola ce a cumulat toate calitatile cu care fusesera gratulate celelalte orase, precum profesionalismul (Madrid), entuziasmul (New York) sau pasiunea (Londra). 170 de jurnalisti straini, in majoritate englezi, au fost acreditati in capitala Frantei exclusiv pentru inspectia CIO, derularea evenimentelor aratind ca Paris si Londra domina batalia pentru gazduirea JO 2012. Trecind Canalul pentru a gasi nod in papura, Mihir Bose, jurnalist la "Daily Telegraph", a constatat: "Londra sta mai bine in materie de marketing.

Totusi, pe fond, candidatura pariziana are mai multa substanta si beneficiaza de o mai mare sustinere din partea populatiei". Lawrence Bond, de la CNN, nu-si face prea mari iluzii in legatura cu sansele newyorkezilor de a primi JO, in timp ce spaniolii au constatat ca principalul adversar al Madridului este Parisul. Unul dintre motive este ca intregul Hexagon a fost cuprins de aceasta febra, care a intrat inclusiv in bucataria franceza, de unde peste 150 de mari maestri bucatari au iesit cu scrisori de sustinere. Reprezentantul lor, Guy Savoy, are chiar un meniu de primavara care se cheama "Paris 2012".

Megaprofit de 30 de miliarde

In paralel, autoritatile initiaza diverse forumuri economice consacrate impactului JO, una dintre concluzii fiind aceea ca evenimentul este cel mai in masura sa redea blazonul unei capitale aflate in declin, comparativ cu rivalele sale europene.

De asemenea, cabinetul american Boston Consulting Group (BCG) a prezentat un raport din care reiese ca cele sase miliarde euro ce vor fi "injectate" in perioada 2005-2012 se vor traduce si in peste 60.000 de locuri de munca, iar daca JO vor fi bine organizate, perioada 2013-2019 va aduce un retur de 35 de miliarde euro si 4.200 de locuri de munca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.