"Dubla" cu Slovenia a lasat in urma o zestre fericita de sase puncte, insa aparent si imaginea unei echipe nationale care are sansa sa mearga in sfirsit la un turneu final, dar joaca destul de incilcit.

Din punct de vedere matematic, situatia Romaniei in grupa G este cit se poate de buna: locul 1, cu 17 puncte din cinci victorii si doua remize. Pentru prima oara dupa sase ani de seceta, visam cu ochii deschisi la Europene. In minutul 1, Romania putea deschide scorul, insa sutul lui Mutu a fost respins in corner de Handanovici. Ocazia din debutul partidei a prezis sumedenia de ocazii ce avea sa urmeze la poarta slovenilor. Pina la golul lui Mutu, din minutul 40, D.Goian a tintit bara, Marica a tras pe linga, iar Zicu n-a finalizat o actiune cursiva, fiind faultat in marginea careului. Emotiile au fost risipite de eurogolul lui Contra (`70), voleu de la marginea careului, direct din cornerul executat de Mutu. Dupa sapte partide disputate in preliminariile Campionatului European, Romania ocupa primul loc in grupa G, cu 17 puncte. In urma confruntarilor de miercuri, Bulgaria a urcat pe treapta a doua, cu 15 puncte, in timp ce Olanda a coborit pe pozitia a treia, cu 14 puncte, avind insa un meci mai putin disputat. Pentru calificarea la Euro 2008 se vor lupta de acum inainte doar Romania, Bulgaria si Olanda, sansele Albaniei si Belarusului fiind foarte mici. Slovenia a zis deja adio competitiei de anul viitor. Partidele din luna septembrie ar putea clarifica situatia la virf. Nationala lui Piturca se deplaseaza la Minsk (8 septembrie), in timp ce rivalele Olanda si Bulgaria vor juca una impotriva celeilalte, in aceeasi zi, probabil la Amsterdam. Peste patru zile, Bulgaria va intilni, la Sofia, Luxemburgul, iar Olanda va evolua la Tirana, cu Albania. Romania nu joaca pe 12 septembrie.

Trei orase candidate

Urmatorul meci oficial al Romaniei in tara va avea loc pe 13 octombrie, impotriva Olandei. Selectionerul Victor Piturca a declarat ca inca nu s-a decis in privinta orasului care va gazduit intilnirea cu reprezentativa lui Marco van Baten, alegerea urmind a se face dintre stadioanele "Steaua" (Bucuresti), "Dan Paltinisanu" (Timisoara) si "Ion Oblemenco" (Craiova). "Am trei orase in vedere si voi anunta hotarirea luata in cel mai scurt timp posibil", a spus Piturca, in timp ce Cristian Chivu a indicat deja locatia pe care si-o doreste: "Vreau sa jucam tot la Timisoara".

Unchiul lui Rat a facut stop cardiorespirator

Drama in familia lui Razvan Rat. Unchiul fotbalistului de la Sahtior Donetk a suferit, miercuri noapte, un stop cardiorespirator, in timp ce astepta la vestiare iesirea tricolorilor. Gheorghe Rat a venit la stadion pentru a-si intilni nepotul, iar la finalul partidei, s-a indreptat spre vestiare, pentru a discuta cu fundasul stinga. Bolnav de diabet, unchiul jucatorului a facut stop cardio-respirator si, cu toate ca medicii au incercat sa-l resusciteze timp de sapte minute, Gheorghe Rat (55 de ani) a intrat in coma de gradul 3, fiind transportat de urgenta la Spitalul Judetean Timisoara. Medicii sint sceptici in privinta sanselor de supravietuire.

Presa olandeza, usor "speriata"

Presa internationala a considerat fireasca victoria Nationalei Romaniei in ambele partide cu Slovenia. "Romania se impune usor in fata modestei echipe a Sloveniei si isi pastreaza pozitia de lider. Gazdele n-au avut deloc emotii, slovenii nefiind nici un moment un pericol. Romanii au dominat de la inceput pina la sfirsit, iar in minutul 40 a venit rasplata meritata. Dupa golul lui Mutu, imaginea jocului nu s-a schimbat", a scris publicatia olandeza "Voetbal International" l "Romania, lider in continuare. Distanta fata de Olanda s-a marit la trei puncte, insa romanii au un meci in plus", a punctat "De Telegraaf" l Cotidianul "Algemeen Dagblad" anunta ca "rivalii Olandei inving. Romania si Bulgaria sint in fata Olandei, dar cu un meci in plus. Romania a trecut cu dificultate de incomoda Slovenie".

Peste 10.000 de bilete nevindute

Din pricina pretului la bilete destul de ridicat - politica Lupescu este de vina! - suporterii nationalei nu s-au inghesuit sa vina pe stadionul "Dan Paltinisanu". La meci au asistat maximum 18.000 de spectatori, cu tot cu cei care au intrat la pauza partidei, atunci cind FRF a decis sa lase intrarea libera. Astfel, din 29.000 de bilete scoase l-au vinzare, peste 10.000 au ramas fara cumparator. In timpul meciului, fanii i-au injurat pe sefii FRF, reactia publicului fiind amendata, insa, de selectionerul Victor Piturca, la conferinta de presa: "Ceva foarte, foarte urit si nu cred ca echipa nationala merita". Problema este ca nu nationala a fost injurata, ci echipa Sandu - Lupescu.

Declaratii

Victor Piturca: "Obiectiv indeplinit. Am cistigat cele sase puncte dupa un joc in care proportiile scorului puteau fi mai mari. Din pacate, bulgarii au cistigat si ei, desi ar fi fost extraordinar, pentru noi, sa faca un egal cu Belarus. Urmatoarele meciuri sint decisive".
Adrian Mutu: "Am intilnit o echipa la fel de agresiva, la fel de bataioasa. Nu a fost o razbunare, pentru ca in momentul de fata sintem mai buni decit Slovenia. Dar, si in 2001 aveam o echipa mai valoroasa. Nu pot sa spun in procente cit sintem calificati, dar am facut un pas important. Sper ca dupa urmatorul meci (n.r. cu Belarus), distanta fata de bulgari sa fie mai mare".

Cristian Chivu: "A fost greu, pentru ca s-a adunat o anumita stare de oboseala. Am avut momente cind am suferit, insa am cistigat sase puncte din doua meciuri foarte importante. Sint multumit de felul cum mi-am facut datoria la mijlocul terenului. Am mai jucat la inchidere si in campionatul Italiei, dar si cu Valencia, in Liga Campionilor".

Gheorghe Hagi: "Mai e drum lung pina la calificare si trebuie sa muncim in continuare. Atmosfera pe stadion a fost frumoasa, asa cum este mereu la Timisoara".
Ilie Balaci: "Piturca este un antrenor foarte inspirat. Mai este de munca pina sa ajungem la Euro, dar am luat, deja, o optiune serioasa".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.