Presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, cel mai galonat antrenor roman, regreta Daciada si spune ca Romania are nevoie de o noua strategie sportiva

Cat mai putem conta cu adevarat in sportul mondial, fara noi proiecte de infrastructura si fara noi politici in domeniu? Cine si pentru ce ar trebui sa plateasca? si, pana la urma, chiar suntem o natiune sportiva? Cautam raspunsurile impreuna cu presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, cel mai galonat antrenor roman al tuturor timpurilor.

Octavian Belu este unul dintre cei mai cunoscuti romani ai momentului. Este antrenorul cu cele mai multe medalii adjudecate - 278. in anul 2005 a plecat de la lotul national de gimnastica in urma unui conflict cu mai multe sportive, care l-au acuzat ca le luase o parte din premiile obtinute. in urma acestui eveniment, unii au spus, cu regret, ca vremea de aur a gimnasticii romanesti a apus definitiv. Pentru altii a fost doar semnul ca s-a pus punct unui sistem de pregatire de tip cazarma, ramas mostenire din anii comunismului. Un sistem in care sportivele plateau medaliile cu propria copilarie. Dupa un stagiu de consilier prezidential pe probleme sportive, Octavian Belu a devenit, din 2006, presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport.

- Romanii obtin medalii la tot felul de competitii si discipline. Suntem un mare popor de sportivi?

- Tocmai asta e problema, ca noi, in momentul de fata, nu suntem o natiune cu veleitati sportive. Nu avem o traditie sportiva. Poti sa spui ca japonezii, nemtii, finlandezii sunt popoare sportive. Noi nu suntem o natiune preocupata de o cultura a sportului, a miscarii.

- Dar avem atatea rezultate!

- Noi ne-am remarcat pe plan mondial prin niste varfuri, prin niste exceptii. De multe ori, s-au facut miracole. Adica avem un bazin de inot in Romania si sportiva Diana Mocanu este dubla campioana olimpica, invingand sportivi din tari care au 2.000 de bazine de inot. Este rezultatul selectiei si al muncii sportivului si al unor tehnicieni entuziasti. Am fost campioni mondiali la handbal, dar cate sali de handbal performante avem?

- Deci presedintele Agentiei Nationale pentru Sport spune ca romanul nu este o fire sportiva.

- Nu, eu zic ca romanul are geniu, dar prin reprezentanti. Sa nu exageram si sa spunem ca suntem un popor dotat din toate punctele de vedere. Vedeti, noi am avut reprezentanti, ca s-au numit Cioran, Coanda, Ilie Nastase, ca s-a numit Nadia Comaneci, si putem sa ne ducem in toate domeniile. Dar acel varf, acel geniu, acel cumul de calitati care a facut o fiinta umana performanta nu presupune obligatoriu ca pe verticala exista o organizare foarte bine sistematizata. si nici ca exista o masa de alti reprezentanti care sa stea in spate si sa fie capabili sa obtina aceeasi performanta.

Noi avem generatii. Se vorbeste cu indreptatire de generatia de aur la fotbal sau de generatia de aur la handbal. Toate sporturile au cate o generatie. La gimnastica pot sa spun ca au fost mai multe generatii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.