Cu o singura calificare la un turneu final in intreaga sa istorie, nationala de tineret a Romaniei nu a jucat pana acum decat rolul unei anticamere a nationalei mari. Situatia in care se complac conducatorii federatiei in ceea ce priveste soarta "tineretului" l-a deranjat chiar si pe Ion Tiriac, fostul presedinte al COR cerandu-i acum trei ani lui Mircea Sandu sa "lase" tineretul sa se califice la Olimpiada.
Socotita mai degraba o trambulina spre "nationala mare", reprezentativa de tineret a furnizat o serie aprope interminabila de dezamagiri.

Antrenorii "tineretului" s-au succedat intr-un ritm ametitor, noua tehnicieni ocupand aceasta functie in ultimii 10 ani. Multi dintre acestia au renuntat nemultumiti de faptul ca erau lasati fara oamenii de baza, convocati la nationala mare doar pentru a lua, in cel mai fericit caz, loc pe banca de rezerve. Obligati aproape la fiecare meci sa inchege echipe cu noi jucatori, care trebuia sa ii suplineasca pe cei chemati la reprezentativa, multi dintre acestia nu au avut, practic, nici o sansa reala de a obtine performante.

SANSA LUI FLORIN MARIN

Noul antrenor, Florin Marin, are sanse foarte mari de a se trezi intr-o situatie similara, desi in acest moment echipa sa ocupa primul loc, cu un avans de 1 punct in fata Cehiei si 2 in fata Olandei. Sansa lui Florin Marin o poate reprezenta insa un eventual esec al nationalei mari in fata Olandei. Odata pierdute sansele de calificare la Mondialul din Germania, Victor Piturca ar putea da mai mult credit "tineretului" pentru a forta astfel macar calificarea acesteia. Un prim- semn in aceasta privinta il reprezinta faptul ca Piturca nu l-a mai convocat pe Ciprian Marica, lasandu-l in grija lui Florin Marin pentru dubla cu Olanda si Macedonia. Desi are serioase probleme in compartimentul ofensiv, Piturca a renuntat si la Claudiu Keseru, care va juca in continuare la nationala de tineret.

CHEMATI LA RAPORT DE TIRIAC

Rezultatele bune obtinute in 2002 in preliminariile Europenelor l-a determinat pe Ion Tiriac, la acea data presedinte al COR, sa priveasca cu mai mult interes catre nationala de "tineret", cea care ar fi putut lupta si pentru un loc la Olimpiada de la Atena. Acesta l-a convocat pe presedintele FRF Mircea Sandu si pe antrenorul Ion Moldovan pentru a le cere acestora sa ia mai in serios "tineretul" pentru a-i da sansa sa lupte pentru un loc la JO Atena 2004.

Dupa aceasta sedinta, la care a mai participat si secretarul general al COR Dan Popper, Ion Moldovan a rupt contractul cu FRF. Inlocuitorul acestuia, Ilie Dumitrescu, a reusit sa compromita orice sansa a "nationalei mici" de a obtine o noua calificare. Doua prezente a bifat Romania cu echipa de fotbal la Jocurile Olimpice, cele din 1924 la Paris si cele din 1964 de la Tokyo.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.