De ce merita felicitata echipa Dinamo? Pentru ca a jucat la victorie impotriva CFR-ului, facind abstractie de presiunea suporterilor. De ce, insa, trebuie aratat obrazul noii campioane? Pentru ca actionarii si antrenorul se bat cu pumnul in piept si vorbesc despre profesionalism si corectitudine, iar moralitatea lor a fost cumparata de Gigi Becali.

S-a platit pentru ea, a fost scoasa la vinzare, ca o marfa perisabila! Pret: 1 milion de euro. Alti 500.000 de euro vor fi virati doar daca Steaua se va califica in grupele UEFA Champions League. In minutul 9, Lobont scoate sutul lui Manuel Jose. Peste un sfert de ora, intervine la lovitura de cap a lui Surdu. Souza si Didy incearca si ei sa-l invinga pe titularul nationalei, dar suturile sint respinse in corner. In plin asediu clujean, Cristea deschide scorul, transformind o lovitura libera de la peste 25 de metri. 1-0 pentru coalitia Dinamo-Steaua. Cu un om in minus dupa eliminarea lui Panin, clujenii isi pierd luciditatea, ratacindu-se in morisca de pase a campioanei. Mendy (`38) si Ropotan (`52) trag peste, Semedo (`65) tinteste bara, Tony se incurca in propriile driblinguri, iar Coltescu fluiera finalul mult asteptat de Becali si, mai ales, Mircea Rednic.

Penalty neacordat ardelenilor!

In minutul 29, Sousa a fost faultat in careu de Blay, insa arbitrul Coltescu n-a acordat lovitura de la 11 metri. Faza respectiva nu lasa loc de interpretari: portughezul a incercat sa traga la poarta, iar ghanezul i-a luat piciorul drept, tocmai cind adversarul se pregatea sa suteze. Se impunea penalty si "rosul" pentru Blay. Culmea ghinionului pentru clujeni, Coltescu a judecat bine faza eliminarii lui Panin (`44), acordindu-i corect cel de-al doilea "galben".

Clujul n-are valoare

Din punct de vedere fotbalistic, Romania va fi reprezentata mult mai bine in UEFA Champions League de catre Steaua. CFR Cluj nu are nici stadion si nici echipa. Cu Souza, Cadu, Didy si alti straini de slaba factura nu poti face fata intr-o competitie de nivelul Ligii Campionilor.

Banii, dupa!

Inaintea meciului cu CFR, "spartanii" de la Dinamo au anuntat ca vor lupta pe viata si pe moarte, spre indignarea suporterilor dinamovisti si spre stupefactia clujenilor. De unde atita incrincenare, din moment ce echipa era deja campioana? Raspunsul sta in banii oferiti de Gigi Becali, patronul Stelei punind la bataie 1 milion de euro pentru o victorie impotriva ardelenilor, plus alte 500.000 de euro in vara, daca Steaua ajunge in grupele Champions League. Zvonurile il indica pe Mircea Rednic drept negociator-sef, insa cert este ca actionarii FC Dinamo au stiut / acceptat oferta lansata de "razboinicul luminii". Se aude ca milionul s-a impartit dupa meci, dar noi nu credem.

MORAL

Dinamo a respectat principala lege din fotbal, care cere oricarei echipe sa-si apere corect sansele, sa-si doreasca victoria. Din acest punct de vedere, campioana nu poate fi acuzata, fotbalistii au facut tot ce era posibil pentru a cistiga.

IMORAL

Un club de anvergura lui Dinamo nu poate fi ridicat in slavi din moment ce moralitatea acestuia a fost cumparata. Actionarii din Stefan cel Mare fac tapaj de spirit de invingatori, se bat cu pumnii in piept ca sint profesionisti, dar s-au grabit sa inhate milionul pus la bataie de Becali.

Steaua, favorita. Dinamo, outsider

In proportie de 99,9%, Romania va fi reprezentata in viitoarea editie a Ligii Campionilor de catre formatiile Dinamo si Steaua. Clubul din Ghencea are statut de cap de serie la tragerea la sorti si are sanse sporite sa se califice in faza grupelor (Steaua trebuie sa joace doua tururi preliminare). Nu acelasi lucru il putem spune si despre Dinamo, plasata in turul III preliminar, dar in urna outsiderilor. Cel mai slab cap de serie pe care l-ar putea intilni Dinamo este Levski Sofia (ambele echipe au cam aceeasi valoare), in timp ce numele grele sint AC Milan, FC Liverpool, Arsenal, Valencia, Celtic, Ajax sau FC Sevilla. Sint sanse 60% ca stelistii sa joace in grupe, iar dinamovistii sa-i aplaude din fata televizorului.

Becali cel descurcaret

Singurul invingator al partidei Dinamo - CFR este Gigi Becali. Patronul Stelei a stiut pe cine si cit sa mizeze, iar acum culege roadele unui succes pentru care nu a transpirat decit la buzunar. Becali a impuscat doi iepuri dintr-o singura lovitura: 1. A rezolvat problema locului 2 in campionat, victoria lui Dinamo fiind tot ce-i mai trebuia Stelei; 2. I-a bagat in "sedinta" cu suporterii pe actionarii dinamovisti, anuntind public ca a stimulat onoarea dinamovistilor. Practic, Becali le-a lipit de frunte dusmanilor de-o viata eticheta de "catelusi" supusi.

Pentru Becali nu exista cuvintul imposibil

In ultimele trei sezoane, n-a existat final de campionat in care numele Stelei sa nu fie tirit in noroi, prin acuzatii de blat, premierea sau timorarea (dupa caz) arbitrilor ori stimularea unor echipe pentru a juca "pe bune" cu cine dorea latifundiarul. Ce a izbutit Gigi depaseste, practic, orice limita: 1. A cumparat miliardari mai puternici si mai solvabili decit el; 2. A timorat afaceristi cu baze financiare la fel de solide; 3. A rezolvat "placut" chestiunea legata de marele arbitru incoruptibil; 4. A izbutit performanta sa-i cumpere si pe dusmanii numarul 1 din campionat.

Unde mai poate ajunge Gigi?

Dupa ce a ridicat stacheta la un nivel inimaginabil in Liga 1, lui Gigi Becali nu-i mai ramine de facut decit: 1. Sa califice Steaua direct in finala UEFA Champions League, sarind peste faza grupelor, optimi, sferturi si semifinale; 2. Sa conduca el destinele UEFA si FIFA, unificind functia de presedinte de la cele doua foruri; 3. Sa aduca Muntele Athos in Pipera si sa-si faca in virf un palat locuit de istorici si intelectuali fomisti.

Dar Rednic?

Pe Mircea Rednic l-a bucurat mai mult prima data de Gigi Becali decit victoria cu CFR Cluj. Este greu de inteles cum un antrenor cu o avere estimata la 15 milioane de euro atirna la mizilicuri (in comparatie cu averea sa) de citeva zeci de mii de euro. A participat la impartirea celor 200.000 de euro oferiti de Becali pentru victoria lui Dinamo in Giulesti si a atirnat deseori la comisioane din transferurile diversilor fotbalisti, straini atit de Romania, cit si de fotbal, adusi la Dinamo. In plus, pune regulat presiune pe actionari, santajindu-i ca va pleca de la echipa, daca nu i se mareste salariul.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.