Spectacolul din tribune, la meciul AS Roma - Manchester United, din sferturile de finala ale Ligii Campionilor, a fost umbrit de incidente provocate de suporteri.

Zece englezi au fost injunghiati, fanii lui United acuzind politia italiana ca i-a atacat cu bestialitate. Anul trecut, la meciul dintre AS Roma si Middlesbrough, au fost injunghiati trei britanici.

Un nou episod trist al confruntarilor dintre suporterii italieni si englezi. Radacinile acestui conflict coboara in urma cu mai bine de 20 de ani. In 1984, finala C1 s-a disputat in capitala Italiei, intre AS Roma si Liverpool. In plina epoca de glorie a fenomenului hooligans si enervati de rezultatul final, echipa locala fiind invinsa dupa executarea loviturilor de pedeapsa, politia romana i-a haituit pe fanii cormorani fara mila.

Se spune ca acestia si-au jurat sa se razbune si prilejul cel mai bun a venit imediat in anul urmator, cind, in finala Cupei Campionilor Europeni, Liverpool intilnea din nou o formatie din Cizma, pe Juventus. Toata lumea stie ce s-a intimplat pe Heysel din Bruxelles. Anul trecut, cu ocazia meciului dintre AS Roma si Middlesbrough din optimile Cupei UEFA, trei fani englezi au fost injunghiati, in urma unui atac al suporterilor italieni asupra unor baruri in care fanii lui Boro beau in asteptarea meciului.

Inaintea disputei dintre Roma si Manchester United, clubul mancunian a postat pe site-ul oficial un comunicat in care isi avertiza fanii sa fie foarte atenti la deplasarea la Roma, considerat un oras cu grad ridicat de risc. Primarul urbei italiene, Walter Veltorni, a condamnat atitudinea clubului englez si i-a invitat pe englezi sa se simta bine la Roma, care este un oras turistic.

Dupa ce in timpul zilei au fost unele incidente intre fanii celor doua echipe in zona Ponte Milvio, respectiv Ponte Duca d'Aosta, acestea au escaladat in timpul partidei. Cele doua grupari au aruncat cu diferite obiecte unii in altii, dupa care a urmat interventia in forta a politiei, condamnata de insulari ca fiind una salbatica si exagerata.

DAVID PEARCE (suporter Manchester):" Politia italiana ne-a atacat. Incercam sa ajut o fetita care cazuse, iar politistii ma loveau incontinuu cu bastoanele."

DEBBIE ROBERTSON (suporter Manchester):" Erau patru politisti. Toti s-au napustit asupra mea si a sotului meu. Ne impingeau si spuneau sa eliberam locul, dar, efectiv, nu aveam unde sa mergem."

MASURI. UEFA incepe o ancheta

Forul european a deschis o ancheta dupa incidentele de la meciul de pe Olimpico. "O ancheta este deschisa. Noi asteptam rapoartele reprezentantilor nostri oficiali, pentru a vedea daca vom deschide o procedura disciplinara", a declarat un purtator de cuvint al forului european. Delegatul UEFA la aceasta partida a fost Mircea Sandu.

PRECEDENT. Probleme si la Lens

Fanii englezi au avut probleme si la ultima deplasare, cea de la Lens, unde diavolii au jucat impotriva lui Lille in optimile Ligii Campionilor. Politia franceza a folosit atunci gaze lacrimogene, dupa ce fanii lui Manchester au escaladat o bariera montata de fortele de ordine, acuzind ca au fost ingramaditi intr-un sector prea mic.

"Chivu e de vina"

Managerul lui Manchester United, Sir Alex Ferguson, a lansat un atac dur asupra arbitrului german Fandel, contestind eliminarea lui Paul Scholes. Mai mult, scotianul crede ca principalul vinovat pentru rosul primit de play-makerul sau este romanul Cristi Chivu, cel care sa indreptat spre arbitru cerindui sa-l avertizeze pe Scholes.

"Nu am nimic de comentat la primul galben al lui Scholes. Pe al doilea, insa, un arbitru bun nu l-ar fi acordat. Chivu trebuia eliminat. Inaintea meciului, Fandel le-a transmis ambilor jucatori ca, daca vor cere avertismente pentru adversari, vor fi eliminati. Nu si-a respectat cuvintul", a declarat Ferguson. "Nu a fost vina mea. A fost un fault dur, iar arbitrul a luat decizia corecta", s-a dezvinovatit Chivu, care a facut o partida foarte buna.


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.