Avind de ales intre trei mijlocasi ofensivi, Marco van Basten a decis sa-l sacrifice pe experimentatul Clarence Seedorf si sa-i titularizeze astazi, impotriva Romaniei, pe mai tinerii Wesley Sneijder si Rafael van der Vaart. Potrivit presei batave, ultimul va purta banderola de capitan contra tricolorilor. Van der Vaart are foarte mare incredere in sine si e convins ca Olanda va invinge.

Marco van Basten s-a hotarit. Astazi, pe De Kuip din Rotterdam, cuplul de creatie din linia mediana a Portocalei Mecanice va fi alcatuit din Sneijder si Van der Vaart. Din schema a sarit Seedorf, care a pierdut lupta pentru titularizare in favoarea mijlocas ului lui Hamburger SV. Selectionerul si-a explicat decizia. "Van der Vaart are avantajul ca poate evolua foarte bine atit la mijloc, cit si in avanposturi, in vreme ce Seedorf este un bun creator, dar nu exceleaza la finalizare", a spus San Marco, citat de Algemeen Dagblad.

Mai mult decit atit, presa olandeza sustine ca, in absenta lui Edwin van der Sar, Van Basten ii va incredinta banderola de capitan lui Van der Vaart. Mijlocasul de 24 de ani s-a aratat incintat de decizia antrenorului si a promis ca va da totul pe teren impotriva Romaniei. "Ma simt onorat. Vreau sa le transmit suporterilor ca voi incerca sa fac un meci mare miine (n.r. - astazi). Voi da totul pe teren pentru o victorie", a spus Van der Vaart intr-un interviu pentru Het Parool.

Capitanul lui Hamburger SV nu a negat faptul ca s-a simtit vizat de Van der Sar, portarul batavilor declarind, la sfirsitul amicalului din noiembrie cu Anglia (1-1), ca unii internationali olandezi mai tineri nu joaca la nationala cu aceeasi determinare dovedita la echipa de club. "Van der Sar avea dreptate. A venit vremea ca noi, jucatorii mai tineri, sa ne implica m mai mult si sa ne asumam mai multe raspunderi atunci cind jucam pentru prima reprezentativa", a incheiat Rafael van der Vaart.

De ce Huntelaar?

Van Basten a incercat sa explice motivele pentru care l-a preferat pe Klaas Huntelaar pe pozitia de atacant central, in detrimentul lui Dirk Kuyt: "Amindoi sint jucatori foarte buni, dar nu e suficient sa marchezi goluri pentru a multumi pe toata lumea. Dincolo de forma mai buna demonstrata in ultima vreme, Huntelaar e mai activ, se implica mai mult in constructia fazei ofensive". Potrivit unei statistici intocmite de AFP, Huntelaar a marcat la fiecare o suta de minute in ultimii doi ani pentru echipa de club. "Motive suficiente pentru ca romanii sa se teama", scriu jurnalistii francezi.

A contat experienta

Dupa antrenamentul de ieri, se pare ca selectionerul batavilor s-a razgindit si-l va titulariza ca mijlocas defensiv pe Denny Landzaat, in detrimentul lui Demy De Zeeuw, care a jucat in mai multe rinduri in echipa posibililor titulari. Astfel, Van Basten prefera experienta: Landzaat (30 de ani) are la activ 33 de meciuri pentru Portocala Mecanica, in timp ce, daca va juca astazi, De Zeeuw (23 de ani) va bifa prima partida in tricoul nationalei.

Dedicatie pentru Barici

Albanezii au un singur punct dupa trei partide si nu mai pot emite pretentii la calificare, dar sint decisi sa cistige meciul de astazi cu Slovenia. Gazdele doresc sa-i dedice eventuala victorie selectionerului Otto Barici, care nu va sta pe banca din cauza unor probleme cardiace. "Sint convins ca, daca voi juca si voi inscrie, golul meu il va ajuta pe Barici sa se insanatoseasca", a declarat atacantul de 31 de ani Alban Bushi, care evolueaza in Grecia, la Apollon Kallamaria. Slovenii, care se bazeaza pe eficacitatea virfului Klemen Lavrici, coleg cu Tararache si Filipescu la MSV Duisburg, spera sa marcheze primii si sa-si usureze misiunea de a lua toate cele trei puncte.

Gazde ambitionate

Guy Hellers, selectionerul Luxemburgului, a declarat ca elevii sai sint hotariti sa le faca viata grea ex-sovieticilor. "Nu cred ca Belarusul se considera deja invingator. Sint convins ca nici unul dintre adversari nu a uitat meciul nostru impotriva olandezilor. Am pierdut doar cu 1-0, dar am fi putut obtine chiar mai mult, daca aveam mai mult singe rece la finalizare", a declarat antrenorul nationalei Marelui Ducat. Oaspetii pornesc din postura de mari favoriti si au in Aleksandr Hleb (dreapta), mijlocasul lui Arsenal, un jucator care poate cistiga de unul singur partida.

Grupa G

M V E | GM GP P
1. OLANDA 4 3 1 0 7 2 10
2. Bulgaria 4 2 2 0 7 3 8
3. ROMANIA 3 2 1 0 7 3 7
4. Belarus 4 1 1 2 7 10 4
5. Slovenia 3 1 0 2 4 7 3
6. Albania 3 0 1 2 3 6 1
7. Luxemburg 3 0 0 3 0 4 0

S-AU DISPUTAT

Romania - Bulgaria 2-2; Belarus - Albania 2-2; Luxemburg - Olanda 0-1; Albania - Romania 0-2; Bulgaria - Slovenia 3-0; Olanda - Belarus 3-0; Romania - Belarus 3-1; Bulgaria - Olanda 1-1; Slovenia - Luxemburg 2-0; Belarus - Slovenia 4-2; Luxemburg - Bulgaria 0-1; Olanda - Albania 2-1

28 MARTIE 2007

Romania - Luxemburg; Slovenia - Olanda; Bulgaria - Albania; Belarus sta

2 IUNIE 2007

Albania - Luxemburg; Belarus - Bulgaria; Slovenia - Romania; Olanda sta

6 IUNIE 2007

Luxemburg - Albania; Bulgaria - Belarus; Romania - Slovenia; Olanda sta

8 SEPTEMBRIE 2007

Belarus - Romania; Olanda - Bulgaria; Luxemburg - Slovenia; Albania sta

12 SEPTEMBRIE 2007

Slovenia - Belarus; Bulgaria - Luxemburg; Albania - Olanda; Romania sta

13 OCTOMBRIE 2007

Romania - Olanda; Belarus - Luxemburg; Slovenia - Albania; Bulgaria sta

17 OCTOMBRIE 2007

Luxemburg - Romania; Olanda - Slovenia; Albania - Bulgaria; Belarus sta

17 NOIEMBRIE 2007

Bulgaria - Romania; Albania - Belarus; Olanda - Luxemburg; Slovenia sta

21 NOIEMBRIE 2007

Belarus - Olanda; Romania - Albania; Slovenia - Bulgaria; Luxemburg sta


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.