Romania a invins Belarusul cu 3-2 si s-a calificat in sferturile de finala ale Cupei Davis
Echipa Romaniei de Cupa Davis a reusit sa se califice, dupa 22 de ani, in sferturile de finala ale Grupei Mondiale, dupa ce a invins, la Brasov, scor general 3-2, reprezentativa Belarusului, semifinalista a editiei precedente. Dupa primele doua zile, bielorusii conduceau cu 2-1, dar Andrei Pavel a cistigat ieri in fata lui Max Mirnii, iar Victor Hanescu a trecut in meciul decisiv de Vladimir Voltcikov, cu 7-6 (2), 6-4, 7-6 (6), obtinind cea mai importanta victorie din cariera. Romania va juca in "sferturi", in luna iulie, in deplasare, cu invingatoarea intilnirii dintre SUA si Croatia (meci disputat la Carson, linga Los Angeles, si incheiat azi-noapte). Aseara, la Brasov, Pavel si Hanescu au schimbat istoria tenisului romanesc.

Victor Hanescu a inceput meciul decisiv foarte tensionat, dar si-a revenit treptat-treptat, reusind sa cistige usor tie-break-ul setului intii. De altfel, Voltcikov a parut intimidat de publicul foarte galagios si a cedat psihic in finalul fiecarui set.

Imediat dupa incheierea ultimului meci, tricolorii au invadat terenul de joc si, pe ritmurile melodiei "We are the champions", s-au stropit cu sampanie. "Mi s-a implinit visul!", tipa Pavel, in timp ce "Hane" avea lacrimi in ochi. Jucatorii au fost aclamati minute in sir, dupa care au prelungit petrecerea in vestiar.

Incepind din 1997 si pina la meciul cu Belarus, echipa Romaniei ratase de patru ori calificarea in sferturile de finala ale Grupei Mondiale, fiind invinsa de Olanda (1997, scor 2-3), Germania (2001, scor 2-3), Franta (2003, scor 1-4) si Elvetia (2004, scor 2-3). Ultimul meci jucat in "sferturi" fusese in 1983, cind in formatia tricolora evoluau Ilie Nastase si Florin Segarceanu. Pe atunci, Pavel avea 9 ani, iar Hanescu nici nu implinise 2 ani.

Ultima oara cind echipa Romaniei a intors un rezultat de 1-2 s-a consemnat in aprilie 2000, la Bucuresti, cu reprezentativa Ungariei, in turul doi al Grupei I a Zonei Euro-Africane. Atunci, Dinu Pescariu a cistigat meciul decisiv, ducind Romania in barajul de calificare pentru Grupa Mondiala.

In sferturile de finala, Romania va intilni, in deplasare, intre 15 si 17 iulie, invingatoarea partidei SUA - Croatia, scor 1-2, dupa primele doua zile. Ultimele partide de simplu, Andy Roddick - Ivan Ljubicici si Andre Agassi - Mario Ancici, s-au disputat azi-noapte. Belarusul va juca, in septembrie, in barajul pentru mentinerea in Grupa Mondiala, impotriva unui adversar care urmeaza sa fie stabilit prin tragerea la sorti. Indiferent de rezultatul disputei din "sferturi", Romania va evolua in editia de anul viitor a Cupei Davis direct in primul tur al Grupei Mondiale.

In primul meci, Andrei Pavel l-a invins, dupa un joc dramatic, scor 6-1, 7-6 (0), 4-6, 6-3, pe Max Mirnii, oferindu-i lui Victor Hanescu sansa sa joace, pentru prima oara in cariera, un meci decisiv in Cupa Davis. "Cneazul" a servit foarte bine si a returnat excelent, ceea ce nu i-a permis lui Mirnii sa vina prea des la fileu. In aceste conditii, jocul in viteza al bielorusului a fost dat peste cap, "Bestia" resemnindu-se in tie-break-ul setului doi, pe care l-a pierdut la zero. Totusi, Max a gasit resurse ca sa revina si sa-si adjudece setul trei.

"Mi-a tremurat mina". Reusitele lui Pavel i-au ridicat in picioare pe cei aproape 1.700 de spectatori, care au reactionat ca la un meci de fotbal. "Inarmati" cu trompete, steaguri si fulare, suporterii tricolori i-au incomodat vizibil atit pe Mirnii, cit si pe Andrei. "Hai, Pavelica, tata, c-o fi obosit si "rusul" asta!", se ruga un batrinel simpatic in setul al patrulea, dupa ce romanul a ratat trei mingi consecutive de meci, la scorul de 5-2. "Mi-a tremurat mina, dupa ce el a salvat trei mingi de meci. Bine ca s-a incheiat asa", a recunoscut "Cneazul" la final. Pina la urma, Andrei (nr. 69 in ATP Champions Race) a cistigat, egalind astfel scorul intilnirilor directe cu Mirnii (nr. 14 mondial), 2-2. Pavel a fost impresionat de faptul ca a fost aclamat la scena deschisa de spectatori. "Asa e in Cupa Davis. Victoriile sint mai frumoase, iar infringerile, mai tragice", a spus constanteanul.

Max Mirnii, scolit la Acedemia lui Nick Bolletieri din Bradenton (Florida), a suferit ieri a doua infringere in proba de simplu din ultimii trei ani in Cupa Davis. Din aprilie 2002, "Bestia" a fost ingenuncheata doar de americanul Mardy Fish, in semifinale, anul trecut, si de Andrei Pavel - acum.

Pavel si Mirnii au fost sustinuti din tribuna de tatii lor. Constanteanul Gheorghe Pavel este nelipsit de la meciurile de Cupa Davis ale Romaniei, chiar daca jocurile se disputa in deplasare. Nicolai Mirnii este mai mult decit un suporter, fiind antrenorul lui Max de cind acesta avea sase ani si, totodata, omul care dirijeaza din umbra actiunile echipei de Cupa Davis.

Nastase, pe urmelelui Gigi Becali

Ilie Nastase, presedintele Federatiei Romane de Tenis, s-a dat in stamba, simbata dupa-amiaza, la Centrul de Presa de la Sala Sporturilor. Suparat ca "Gazeta sporturilor" a persiflat modul penibil in care oficialii federatiei au inteles sa imparta biletele pentru meciul cu Belarus, "Nasty" a avut o reactie de mahala la adresa reprezentantilor de la acest ziar. "Nu va e rusine, ba, imbecililor si cretinilor? Cum va permiteti sa-mi afectati imaginea? Va dau in judecata, boilor! Si eu sint ziarist, la Europa FM, dar nu fac asemenea porcarii. Pe mine sa nu ma faceti ca pe Gigi Becali, ca eu nu sint Becali!", a urlat Nastase, imitind comportamentul patronului de la Steaua. Fostul tenisman era nervos fiindca Adunarea Generala a federatiei, in cadrul careia ar fi trebuit sa fie reales, tocmai fusese aminata. Multi dintre membrii acestui for si-au exprimat dezaprobarea fata de modul in care fostul star a condus in ultimii patru ani.

Ultimul meci pentru Trifu

Andrei Pavel si Gabriel Trifu au pierdut, simbata, fara drept de apel, meciul de dublu cu echipa Max Mirnii-Vladimir Voltcikov. Romanii s-au inclinat rapid, in doar trei seturi: 6-7 (3), 3-6, 4-6. In pofida antecedentelor - Pavel si Trifu veneau dupa o serie de esecuri -, cei doi au insistat sa joace impreuna la dublu, iar antrenorii le-au acordat aceasta favoare. A fost o decizie gresita, pentru ca Trifu a avut o prestatie mediocra, iar Pavel a comis o puzderie de greseli nefortate. Conform unor surse din anturajul staff-ului tehnic al echipei noastre, meciul cu Belarus a fost, cel mai probabil, ultimul in care Pavel si Gabriel Trifu au evoluat la dublu. Cei doi n-au mai obtinut o victorie din septembrie 2002. "Gata! Trebuie sa incercam si alte variante" - a fost reactia antrenorilor, dupa infringerea de simbata.

"Publicul m-a incurcat". Andrei Pavel n-a avut prea mult timp la dispozitie sa sarbatoreasca victoria, fiindca era foarte preocupat de meciul lui Hanescu impotriva lui Voltcikov. "Am temperat atmosfera din vestiar, constient ca totul depinde de Hanescu. I-am spus lui Victor sa nu se gindeasca la faptul ca joaca un meci decisiv in Cupa Davis si sa trateze jocul asta ca pe o partida obisnuita", a marturisit Pavel la conferinta de presa.

Andrei a recunoscut ca a avut mari emotii dupa ce a ratat cele trei mingi de meci, in finalul setului patru. "Uneori, din prea multa dorinta de victorie, publicul m-a incurcat involuntar. Ma bucur insa ca am avut puterea sa atac pina la final".
300.000 de dolari pentru calificare! Doar pentru faptul ca a evoluat in primul tur al Grupei Mondiale, echipa Romaniei va primi, din partea Federatiei Internationale de Tenis, 110.000 de dolari. In plus, la aceasta suma se va adauga si premiul de aproape 190.000 de dolari, pentru calificarea in sferturile de finala. Ca de obicei, din acesti bani, Federatia Romana de Tenis va opri 20 la suta, pentru cheltuieli de organizare, restul urmind sa fie impartiti intre componentii echipei si membrii staff-ului tehnic, in functie de aportul fiecaruia la obtinerea rezultatului.

Este cea mai importanta victorie din viata mea. Au fost momente in care am simtit ca o sa cad, dar publicul m-a ajutat sa revin.
(Victor Hanescu, jucator Romania)

Pavel a inceput partida foarte bine. A cistigat usor primul set si a trebuit sa "alerg" dupa el tot meciul. Andrei a servit insa excelent, reusind astfel puncte foarte importante.
S-a vazut ca este liderul echipei.
(Max Mirnii,jucator Belarus)

Romania - Belarus 3-2

Vineri
Victor Hanescu - Max Mirnii 6-7 (6), 4-6, 6-3, 4-6
Andrei Pavel - Vladimir Voltcikov 6-4, 7-6 (2), 7-6(2)

Simbata
A. Pavel/G. Trifu - M. Mirnii/V. Voltcikov 6-7 (3), 3-6, 4-6

Ieri
Andrei Pavel - Max Mirnii 6-1, 7-6 (0), 4-6, 6-3
Victor Hanescu - Vladimir Voltcikov 7-6 (2), 6-4, 7-6 (6)


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.