Ieri, pe partia Clabucet din Predeal s-a incheiat prima etapa de Cupa Mondiala la Skiboard, o premiera absoluta in lumea sporturilor de iarna din categoria Xtrem. Faptul ca prima competitie majora din istoria acestui sport a fost gazduita de Romania s-a datorat in primul rand americanilor de origine romana Victor Spranceana si Geo Gropineanu, cei care conduc World Skiboard Asociation cu sediul la New York.

Desi este profesoara de limbi straine (italiana, franceza, spaniola si latina!) la cel mai scump si exclusivist colegiu din Long Island, Geo Gropineanu a concurat alaturi de coechipierul sau Ioan Oncioiu (regizor si binecunoscut realizator de filme documentare de scurt metraj) in competitia de Chineese Downhill.

Ei au alcatuit echipa americanilor de origine romana si s-au alaturat "romanilor" Horatiu Stoica, Marian Gino Florea si Viorel Corbu. Datorita acestui eveniment, Romania a intrat oficial in calendarul international competitional al sporturilor de iarna. Partia din Predeal a adunat mii de fani sau simpli spectatori, printre care i-am zarit si pe Andreea Esca, impreuna cu Alexandre Eram si fiica lor Alessia. Spectacolul oferit de concurentii din SUA, Anglia, Macedonia, Rusia, Letonia, Cehia, Japonia si Canada a fost unul total, probele de Fakie Downhill, Rail Jam, Cross, Big-Air, Chinesse Downhill si Slop Style desfasurandu-se atat pe partie, cat si in snow park-ul special amenajat.

Desi toata lumea era cu ochii pe celebrul skiboarder canadian Ben Wannamaker, campionul mondial en titre, aproape toate probele au fost dominate de reprezentantii Japoniei. Cei noua "Samurai Riders" si-au dovedit talentul si profesionalismul incontestabile, dar si nonconformismul, fiind declarati cei mai simpatici concurenti.

Si totusi, doua dintre probe (Rail Jam si Women Cross Downhill) au fost castigate de americanul Ethan Mitchell (23 ani), respectiv de reprezentanta Cehiei, Helena Rackova (22 ani). Aceasta este antrenata de mama ei, fosta campioana modiala la ski fond. Shinji Osada, Saimon Fujita, care a fost sustinut de catre parintii sai sositi special din Yokohama, Shuichi Ichihashi si Daisuke Shirakawa au cucerit pentru Japonia patru titluri mondiale, acestia ocupand in celelalte probe locuri 2 sau 3. "A fost o experienta unica pentru noi si nu ne-am facut de ras, mai ales ca am inceput sa ne antrenam pentru skiboarding abia de trei saptamani" - ne-a declarat brasoveanul Horatiu Stoica, capitanul echipei Romaniei.

Schiboard-urile au jumatate din lungimea unei perechi de schiuri, sunt duble in latime, simetrice, rotunjite la capete si au legaturi metalice in patru puncte. Forma lor permite sportivului sa faca tot ceea ce ii trece prin cap, imbinand ski-ul cu snowboard-ul. Interesant este ca membrii delegatiei SUA se relaxeaza intr-un mod inedit si "very fun": tricoteaza caciuli si pulovare! Iar faptul ca etapa a II-a a Cupei Mondiale de Skiboarding se va desfasura in Dubai spune multe despre amploarea si faima de care incepe sa se bucure acest sport promovat in intreaga lume de... romani!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.