"Operatiunea Dragonul" a fost numele de cod al anchetei desfasurate de autoritatile din Belgia impotriva mafiei pariurilor, care l-a avut printre protagonisti si pe fotbalistul roman Marius Mitu. Acuzat ca a participat la trucarea unor meciuri in schimbul primirii unor foloase materiale, romanul si-a recunoscut initial vina, precizind ca s-au pierdut meciuri la comanda patronului chinez Ye Zheyun, care a facut inclusiv uz de arma, fiind imediat concediat de clubul Anderlecht Bruxelles. Sub presiunea suporterilor, care ii cereau despagubiri si amenintau cu represalii, jucatorul a plecat in Ucraina, insa belgienii au blocat dreptul sau de a semna un nou contract de munca.

In replica, Mitu a actionat in judecata Uniunea Belgiana de Fotbal (URBSFA), pe motiv ca forul belgian i-a refuzat dreptul de a-si exercita meseria. Romanul a obtinut cistig de cauza la Curtea de Apel din Bruxelles, sentinta precizind ca "sanctiunile disciplinare pe care jucatorii le-au primit au dus la incalcarea dreptului subiectiv la un proces echitabil si la exercitarea meseriei pe care si-au ales-o, a libertatii de expresie si a vietii private".

Drepturile omului care joaca fotbal

Procesul a fost cistigat pe baza articolului sase din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului, care defineste de fapt marile drepturi prin care se poate apara fiecare persoana. Instanta a ajuns la concluzia ca tribunalul privat al URBSFA nu poate sanctiona jucatorii, deoarece forul fotbalistic belgian nu respecta o serie de prevederi ale articolului sase al Conventiei pentru Apararea Drepturilor Omului.