Cabinetul Tariceanu trebuie sa dea un raspuns clar FRF in privinta sprijinului pe care este dispus sa il acorde pentru organizarea in Romania a turneului final al CE din 2012. Peste mai putin de o saptamina, o delegatie a federatiei va participa la un workshop cu celelalte tari candidate.

Caietul de sarcini trimis de UEFA la Bucuresti - din care "Cotidianul" a publicat ieri fragmente in exclusivitate - pune Federatiei Romane de Fotbal conditii extrem de dure, in termeni foarte rigurosi.

FRF a trimis deja catre guvern si Agentia Nationala pentru Sport copii traduse dupa caietul de sarcini si asteapta un raspuns din partea Executivului.

Implicatiile economice si legislative pentru Romania, in cazul in care Euro 2012 se va organiza aici, sint uriase. Practic, tara noastra se va afla sub "ocupatie" UEFA pentru citeva luni, fiind afectate inclusiv legislatia financiara si cea vamala. In schimb, cistigurile care pot fi obtinute dintr-o asemenea competitie gestionata inteligent pot ajunge la sume substantiale, de ordinul miliardelor de euro. Forul european nu pierde timpul si vrea garantii concrete din partea tarilor candidate. Pe 7 si 8 martie va avea loc la Nyon un workshop cu toate federatiile care intentioneaza sa obtina organizarea celei mai importante competitii fotbalistice europene.

Deficitari in evenimente

Delegatia romana va fi condusa de Cristian Bivolaru, iar intilnirea are scopul de a face cunoscute intentiile si motivatiile fiecarei tari participante. Una dintre cerinte este enumerarea evenimentelor de anvergura europeana sau mondiala (indiferent de natura) pe care le-a organizat fiecare tara candidata. Din pacate, Romania pleaca din start cu un handicap la acest capitol. Doar CE de handbal, judo sau fotbal U 21 pot fi trecute pe lista.

ANS sprijina proiectul

Gheorghe Florian, seful Agentiei Nationale pentru Sport, a declarat ca sprijina intentia FRF de a include Romania pe lista tarilor care vor sa obtina organizarea CE 2012. "Ar fi un lucru extrem de important pentru noi. In sfirsit s-ar investi si in infrastructura sportiva de la noi! Am primit caietul de sarcini de la FRF si chiar astazi (n.r. - ieri) voi discuta la Parlament problema in cauza. Sper sa obtin cit mai repede o intrevedere cu premierul Tariceanu, la care sa intru impreuna cu Mircea Sandu". Florian crede ca pina atunci trebuie lamurite de FRF, impreuna cu UEFA, "chestiuni punctuale, interpretative".

Tot el a mai spus ca "numai cind am avut sula-n coaste am facut ceva pentru sport. Daca guvernul va sustine candidatura Romaniei, poate vom construi stadioane adevarate si baze de pregatire la nivel occidental. Asa a fost, de exemplu, la Universiada din ’81".

Ieri dupa-amiaza, la Cancelaria prim-ministrului nu era inregistrata nici o solicitare pentru o intrevedere Tariceanu - Sandu.

Politica UEFA ar avantaja Romania

Caietul de sarcini contine si citeva date care ar avantaja candidatura tarii noastre. Este vorba in primul rind despre reticenta UEFA fata de candidaturile comune, fapt care ar frina avantajul infrastructural si politic al cuplului Ungaria - Croatia. De asemenea, organismul de la Nyon sustine candidaturile tarilor cu stadioane proaste, pentru a grabi uniformizarea la nivelul dotarilor pentru care se tot bate de cinci ani. Este elocvent exemplul Portugaliei, care a cistigat in 1999 dreptul de a organiza CE din 2004 in fata unei Spanii care avea de facut doar retusuri minore la stadioane deja existente.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.