Gimnastica romaneasca este in pragul unui nou taraboi. Dupa ce antrenorii Octavian Belu si Mariana Bitang au creat un adevarat razboi mediatic prin renuntarea la cirma lotului national feminin, simburele scandalului a incoltit si la prima reprezentativa masculina. Intre gimnastul Marian Dragulescu si tehnicianul Dan Grecu a izbucnit o cearta care s-a soldat, in final, cu excluderea din echipa a cvadruplului campion european de la Ljubljana. Grecu a luat aceasta decizie, fiind iritat de faptul ca "Marocanul" a refuzat "programul de pregatire pe care l-am fixat pentru toti sportivii". In prezent, Dragulescu se antreneaza separat de colegii sai, sub supravegherea lui Adrian Sandu (antrenor la clubul Dinamo Bucuresti).

Marian, cum comentezi decizia antrenorului Dan Grecu?
Domnul Grecu sa se uite mai intii la rezultatele pe care le-am inregistrat in competitiile internationale si apoi sa ia decizii. N-avea nici un drept sa ma dea afara din lot si sa-mi spuna ca trebuie sa ma antrenez separat de ceilalti gimnasti. Totusi, la ultimul concurs de anvergura am luat trei medalii. Am realizat un parcurs destul de bun. Am inteles insa ca domnul Grecu ar fi declarat ca nu-l intereseaza performanta, ci disciplina. Daca merge pe ideea asta, e OK. Eu si Marius Urzica am adus numeroase performante gimnasticii romanesti. Am fost omul de baza in echipa, iar acum sint tratat in bataie de joc.

De unde a pornit scandalul?
Cearta dintre mine si domnul Grecu a pornit de la faptul ca n-am vrut sa fac un exercitiu integral la sol. Dinsul a ordonat sa realizez aceleasi exercitii pe care le executa si juniorii. I-am spus ca eu nu mai sint junior si ca am o virsta care imi da dreptul sa stiu cum trebuie sa ma pregatesc. Am avut intr-adevar o pauza de doua saptamini, dar asta nu inseamna ca sint obligat sa ma intorc in lumea junioratului si s-o iau de la inceput. Am mii de concursuri in spate. Pina la urma, experienta trebuie sa-si spuna cuvintul. Domnul Grecu nu ma intelege, nu ma asculta. Practic, nu exista comunicare intre noi, lucru care este total anormal. Daca n-am fost de acord cu antrenorul, nu trebuie interpretat ca am facut totul in joaca. Gimnastica nu e o joaca: poti sa mori, poti sa te accidentezi grav...

"Mai bine ma las"

Nu era normal sa fii sanctionat intr-un fel sau altul pentru ca ai refuzat sa te antrenezi conform programului impus de antrenor?
Mi s-a parut anormal sa nu fiu ascultat. Culmea ironiei, dupa ce am adus atitea medalii acestei tari, domnul Grecu a spus ca imi ofera o sansa de a ma include in lot pe 12 martie. Atunci este un concurs de verificare la Bucuresti. Daca am ajuns in halul asta... sa fiu verificat! In sase ani de zile, am adus medalii Romaniei cit n-a adus domnul Grecu in toata cariera lui. Mi-ar fi un pic jena in locul lui...

Te-ai gindit sa te retragi definitiv din activitatea competitionala, in urma acestor tensiuni?
In modul asta, nu stiu cit o sa mai rezist. Apar problemele psihice si, sincer, mai bine ma las de gimnastica decit sa stau intr-un mediu ostil. Un lucru trebuie sa fie clar pentru domnul Grecu: gimnastica nu se face cu bita. Acest antrenor a avut tot timpul ceva cu mine. N-a vrut sa ma ia la Campionatele Europene de anul trecut. Dupa Campionatele Mondiale din 2003 de la Annaheim, mi-a dat in cap, refuzind sa ma includa in lot pentru o demonstratie. Nu m-a luat nici la Cupa Americii... Are sigur ceva cu mine, dar habar n-am care ar fi motivul. O fi un fel de rafuiala personala pe care n-o inteleg.

Grecu: "Marian e mai indaratnic de felul lui"

Dan Grecu, antrenor-coordonator la lotul national masculin de gimnastica, nu si-a iesit din matca atunci cind a aflat de acuzele care i-au fost aduse de elevul sau: "El, nefiind apt sa faca programul normal, se antreneaza separat. Din punctul meu de vedere, n-au fost nici un fel de tensiuni. Marian a refuzat pur si simplu sa faca programul. N-am nimic de impartit cu el, dar trebuie sa inteleaga ca avem si noi niste obiective de indeplinit pe patru ani. Vreau ca el sa faca performanta. Dupa Europenele de la Ljubljana, s-a pregatit cum a vrut el. Ati vazut si rezultatul de la Olimpiada, unde putea sa cucereasca doua medalii de aur. Dupa Jocuri, n-a facut aproape nimic. Daca vrea sa se retraga, nu e vina nimanui. Oricum, Marian e mai indaratnic de felul lui".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.