Filippo Raciti, politistul care si-a pierdut viata vineri, in urma violentelor de la partida Catania - Palermo, a fost inmormintat ieri, in prezenta a peste o mie de persoane. Autoritatile continua cercetarile in privinta cauzelor care au declansat tragedia siciliana.

Filippo Raciti a fost condus pe ultimul drum de mai multi oficiali ai sportului si ai guvernului peninsular. Au fost prezenti in catedrala din Catania Giovanna Melandri, ministrul Sporturilor, Giulano Amato, ministrul de Interne, Salvatore Cuffaro, guvernatorul Siciliei, si Gianni de Gennaro, seful Politiei, iar primul-ministru Romano Prodi si Papa Benedict al XVI-lea au trimis condoleante familiei indoliate. Marisa Raciti, sotia politistului cazut la datorie, a rostit un discurs prin care le-a cerut ucigasilor sotului ei sa se gindeasca la fapta pe care au comis-o.

"In seara meciului m-am gindit ca ar putea veni acasa ranit, dar in nici un caz mort. Cei care mi-au ucis sotul ar trebui sa-si dea seama ca violenta produce numai suferinta. As vrea sa reflecteze indelung la gestul stupid, gratuit si prostesc pe care l-au facut in acea seara", a declarat Marisa Raciti. Pina si unii dintre suporterii Cataniei, considerati principalii vinovati pentru tragedia petrecuta vineri seara, s-au aratat miscati de durerea familiei politistului ucis.

"Un oras care-si omoara fiul care traieste pentru a-i proteja pe ceilalti nu-si merita fiii", se putea citi pe o esarfa depusa pe catafalc de unul dintre fani.

Fiu de politist, arestat

Numarul persoanelor retinute in urma evenimentelor petrecute la partida Catania - Palermo a crescut la 30 dupa ce, ieri, a fost arestat si fiul unui politist, banuit ca ar fi participat la violentele soldate cu moartea lui Filippo Raciti. "Trei dintre cei arestati sint minori, iar alte persoane retinute sint copii provenind din familii linistite. Doi dintre ei sint fii de medic, tatal altuia este politist", a declarat Renato Papa, procurorul-adjunct al Cataniei. De asemenea, a fost arestat si custodele stadionului din Catania, acuzat ca a permis fanilor sa patrunda in arena cu obiecte contondente si petarde.

Matarrese socheaza

Presedintele Ligii Profesioniste Italiene, Antonio Matarrese, a declarat, ieri, ca activitatea fotbalistica ar trebui sa continue, in ciuda evenimentelor de vineri seara. "Din nefericire, mortii sint parte din acest sistem al fotbalului pe care fortele de ordine nu il pot controla. Spectacolul trebuie sa continue. Este regula principala. Aceasta industrie isi plateste pretul", a afirmat Matarrese pentru Radio Capital. Declaratiile acestuia au stirnit indignarea Comitetului Olimpic Italian. "Ne distantam de declaratiile iresponsabile ale domnului Matarrese", se arata intr-un comunicat al CONI.

Solutia lui Maldini

Paolo Maldini, capitanul lui AC Milan, explica tragedia din Catania prin problemele sociale cu care se confrunta Italia. "Ce s-a intimplat vineri are mai putina legatura cu fotbalul si tine mai degraba de situatia sociala a celor mai multi dintre suporteri. Ca jucatori, noi trebuie sa oferim un exemplu demn de urmat fanilor, dar nu reusim de fiecare data. Personal, as prefera ca Serie A sa se reia imediat", a declarat Paolo Maldini.

Pulvirenti ramine in fotbal

Antonio Pulvirenti, presedintele Cataniei, a revenit asupra deciziei de a renunta la echipa si de a se retrage din fotbal: "Ramin si voi lupta impotriva huliganismului. Vom construi un nou stadion si vom face totul pentru ca astfel de drame sa nu se mai repete".

Droguri pentru violenta

Scandalul provocat de evenimentele tragice petrecute la partida Catania - Palermo ia amploare. Unul dintre anchetatorii celor intimplate vineri seara a declarat ca multi suporteri sint in serviciul Mafiei. "Fanii sint rasplatiti de mafioti cu droguri in schimbul atacurilor asupra fortelor de ordine", a declarat acesta unui post de televiziune.


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.