Tehnicianul crede ca noua functie a lui Mircea Sandu la UEFA va aduce multe beneficii fotbalului romanesc.

Sport Total: Cit de important este, din punctul dumneavoastra de vedere, amicalul cu Italia?

Victor Piturca: Atunci cind joci contra campioanei mondiale, meciul este unul extrem de important, chiar daca este doar un amical. Este prima partida din acest an si o vom disputa chiar inaintea intilnirii cu Olanda.

Pe linga un joc bun, va intereseaza si rezultatul?

O evolutie buna si un rezultat pe masura ar face ca moralul jucatorilor sa fie unul de inalt nivel. Nationala ar avea mult mai multa incredere. E important rezultatul, pentru ca ar conta formidabil de mult pentru palmares, dar ar aduce si un plus de incredere, mai ales ca ne asteapta o campanie destul de lunga de acum incolo. In plus, ma gindesc ca si suporterii nationalei au nevoie de asa ceva.

Veti testa si jucatori care pina acum nu au fost convocati?

In nici un caz nu voi face experimente, mai ales in acest moment. Daca in amicalele din aceste zile voi remarca unul sau doi jucatori care nu au mai fost de mult la echipa nationala, e posibil sa-i chem. Dar, repet, nu mi-am propus sa aduc noutati.

Asta inseamna ca va veti baza pe tot parcursul campaniei de calificare pe lotul care s-a cristalizat deja.

Da, avem o echipa valoroasa si singurul lucru care va conta va fi motivatia. E mai greu sa apara surprize, dar nu se stie niciodata. Eu urmaresc toti jucatorii.

Ati declarat, in mai multe rinduri, ca va doriti ca nationala sa aiba un cuplu de atac format din Marius Niculae si Daniel Niculae. Credeti ca mai e posibil?

Sigur ca da. Numai ca, deocamdata, situatia lor nu este cea mai fericita. Marius Niculae si-a gasit in sfirsit echipa, dar mai are mult de munca pina sa ajunga la o forma optima, plus ca echipa lui este intr-o situatie grea. Daniel Niculae a avut de curind probleme de sanatate, pentru ca a fost fortat la Auxerre. A fost consultat de medicul nationalei, acum a revenit pe gazon, dar nu este usor nici pentru el. Amindoi sint in vizorul meu. Vom vedea.

Considerati ca meciul din martie, cu Olanda, este decisiv pentru calificarea la Euro 2008?

Nu este nici pe departe decisiv. Mai avem inca multe meciuri de disputat dupa aceea si nu stim ce se poate intimpla. Chiar daca am cistiga cu Olanda, nu ar insemna ca sintem calificati. Imi doresc sa facem egal sau sa cistigam, pentru ca va conta mult in clasament. Oricum, meciul trebuie privit cu toata seriozitatea, pentru ca Olanda e o echipa puternica. Daca a trecut printr-un moment dificil, acesta nu mai exista acum.

Credeti ca e posibil ca actuala generatie sa ajunga la performant ele celei din anii '90, asa cum isi doresc unii dintre jucatorii nationalei?

Dorinta aceasta, daca exista, va trebui transpusa pe teren, pentru ca e nevoie de fapte, mai mult decit de vorbe.

Ce parere aveti despre alegerea lui Mircea Sandu in Comitetul Executiv al UEFA?

E un lucru extraordinar sa avem un oficial in structura de virf a fotbalului european. Va fi bine si pentru nationala, si pentru cluburi. Cred ca formatiile mici vor putea primi ajutor financiar din partea UEFA. E excelent pentru fotbalul romanesc sa avem un cuvint de spus in Europa.

Vrea alt sistem in Liga I

Victor Piturca a admis ca si-ar dori ca Liga I sa adopte modelul campionatelor straine, in care se joaca fara pauza intre tur si retur: "Ar fi bine pentru nationala, daca nu ar exista o pauza de citeva luni. Jucatorii ar avea meciuri in picioare. Pentru asta, ar trebui facute investitii majore in terenuri care sa aiba sisteme de incalzire, sa se poate juca pe orice vreme. Dar, acesta e un proiect pentru viitor. Nu se stie cind va fi posibil asa ceva."

Sandoi suna adunarea

Antrenorul nationalei de tineret, Emil Sandoi, a anuntat ieri lotul pentru amicalul cu Moldova, din 6 februarie, de la Tiraspol. La convocarea de duminica, se va prezenta urmatorul lot: Pantelimon (Poli Timisoara), C. Tatarusanu (Juventus Bucuresti) - portari, Scarlatache (Jiul), Patriche (Sportul), Ducu (FC National), St. Mardare (SC Vaslui), V. Pacuraru (Farul), Sepsi (Gloria) - fundasi, Tincu (Poli Iasi), Ropotan (Dinamo), Cr. Tanase (FC Arges), V. Simion (UTA), E. Bicfalvi (Jiul) - mijlocasi, H. Chiacu (Wisla), R. Neagu (SC Vaslui), Keseru (Nantes), Palimaru (Poli Iasi), B. Stancu (Urziceni) - atacanti.

AMICALE. Cel mai tare program

Selectionerul este foarte multumit de amicalele pe care federatia le-a aranjat pentru 2007 si 2008. Italia, Turcia si Germania anul acesta, plus Franta in 2008, sint adversarii pe care oficialii au reusit sa-i atraga sa joace amicale cu tricolorii. "E un program excelent pentru echipa nationala. E o experienta benefica, din care avem de invatat si ne tine motivati. Este, intr-adevar, cel mai tare program de amicale pe care l-a avut prima reprezentativa", a spus Piti.

POSIBILI CONVOCATI

PORTARI: Bogdan Lobont - Dinamo; Daniel Coman - Rapid

FUNDASI: Valentin Badoi - Rapid; Petre Marin - Steaua; Dorin Goian - Steaua; Sorin Ghionea - Steaua; Radu Stefan - Dinamo

MIJLOCASI: Ovidiu Petre - Steaua; Costin Lazar - Rapid; Sorin Paraschiv - Steaua; Mirel Radoi - Steaua

ATACANT: Claudiu Niculescu - Dinamo