Saptamina trecuta, prin calificarea in optimile de finala ale Cupei UEFA, Steaua a scos lumea in strada si l-a apropiat pe antrenorul ei, italianul Walter Zenga, de inima romanilor. Pina acum, "Omul-Paianjen" se considera un italian persecutat intr-o tara straina, desi, asta-vara, fotbalul romanesc i-a pus pe tava cea mai titrata formatie. Tehnicianul si-a rupt ieri o ora din timpul sau liber pentru a face o radiografie a celor sapte luni petrecute in Ghencea.

Domnule Zenga, se poate spune ca in Romania ati devenit cu adevarat antrenor?
Practic aceasta meserie de sapte ani. Teoretic, am debutat in 1998, insa doar din 2002 am primit licenta fara de care nu puteam antrena nicaieri in lume. Fara ea, as fi putut pregati doar echipe mici in Italia. Practic, am doar trei sezoane de antrenor la activ. La Steaua am schimbat destule lucruri. Inclusiv mentalitatea jucatorilor si atmosfera din vestiar. Nu mi-a fost deloc usor.

"Vor curge ofertele pentru jucatorii nostri"

Destui specialisti sustin ca Villarreal este mai in forma decit Valencia, desi n-are multe vedete...
Impotriva celor de la Villarreal se repeta cumva situatia de la meciurile cu TSKA Sofia.Toti au spus despre formatia bulgara ca este o echipa abordabila. In realitate, a fost un adversar foarte puternic. La fel este si Villarreal, pe care o consider mai tare decit Standard, Besiktas sau Valencia.

Spaniolii se felicita ca vor juca impotriva Stelei...
Ma bucur ca ei simt asta. La fel au procedat si cei de la Valencia. Inca de la tragerea la sorti, spaniolii erau cu nasul pe sus. Au platit scump.

Vor pleca jucatori din Ghencea, dupa incheierea sezonului?
Daca batem Villarreal, fanii de la Steaua vor trebui sa accepte gindul ca jucatorii nostri au oferte de la marile echipe ale Europei. Nu doar Radoi va fi dorit in strainatate. Am fost intrebat despre Oprita, Paraschiv, Ogararu si Cristea. Singura mare problema consta in faptul ca sint jucatori extracomunitari.

"Am gresit si am platit"

Ce inseamna "taraculi", cuvintul cu care i-ati caracterizat pe cei care v-au criticat pe Internet?
Nu stiu. Am combinat doua cuvinte, "taran" si "sarac". Nu m-am referit la cei care m-au criticat, ci la cei care m-au jignit. Pe un site poate sa intre oricine si sa ma injure. Nu mi se pare corect. Cine sint ei, ca sa ma injure pe mine?

Va controlati elevii, asa cum fac ceilalti antrenori din Divizia A?
Eu nu ii urmaresc pe jucatori in timpul lor liber. Nu ma intereseaza ce fac dupa ora zece seara. Daca la antrenamente nu dau totul pe teren, ii las pe banca. Echipa are milioane de fani. Ei ii critica pe jucatori, daca-i vad prin baruri.

Metodele carui antrenor le puneti in practica?
Am invatat multe de la Sven Goran Eriksson, ultimul meu antrenor, cu care am lucrat la Sampdoria.

Lucescu spunea ca dedica fotbalului 20 de ore pe zi. Mai mult ca sigur, exagera. Dumneavoastra cite ore ii alocati?
Tot timpul! Nu reusesc sa despart fotbalul de viata privata. Imi sta mintea doar la fotbal. Ce trebuie facut, ce trebuie schimbat... Doar cind merg la restaurant cu logodnica mea, Raluca, imi abat gindul de la fotbal.

Ati declarat in presa italiana: "Sint criticat in Romania pentru ca sint un antrenor strain". Puteti da mai multe detalii?
Atentie, sint singurul antrenor strain din Divizia A! Pardon, eram. Intre timp, a venit si Landi, la FC National. M-am referit la un anumit fel de discriminare. Cineva poate aduce ceva nou la o echipa de fotbal, chiar daca nu este italian.

"Regret gesturile obscene"

Ati fost vazut facind gesturi obscene, cu mina in dreptul organelor genitale, in directia unui ziarist. Va place, cumva, Michael Jackson?
Am gresit si am platit pentru ce-am facut! Am primit trei etape de suspendare. Si inca mai platesc. Mi-au cedat nervii, la meciul de campionat cu Apulum. Era 2-0 pentru noi, meciul era gata, dar un adversar i-a bagat o alunecare lui Cristea. Atunci, i-am strigat adversarului: "Bai, animalule, ce faci?". In acel moment, arbitrul de rezerva a raportat incidentul. Dupa ce am fost trimis in tribuna, un fotograf a venit sa-mi faca o poza. Era la doar 10 centimetri de mine. De-asta m-am enervat. La meciul cu Besiktas, cei aflati pe banca de rezerve a turcilor faceau semne obscene in directia jucatorilor mei. Cind i-am vazut, am sarit la ei. Nu puteam sta indiferent. Imi murise tatal, nu eram intr-o stare psihica prea buna. Eram la pamint. Regret acele gesturi obscene. Dar cine nu greseste? Cind conduci masina, nu injuri?

Afirmati mereu, cu precadere in presa peninsulara: "Vreau sa antrenez Inter". Suporterii stelisti v-ar putea reprosa acest lucru...
Sa visezi nu te costa nimic. E normal sa gindesc asa. Am petrecut 20 de ani la Inter. Ii asigur pe toti ca sint cu toata inima mea la Steaua. Nu mi se pare ca Lacatus a fost inteles gresit pina acum fiindca a spus ca ar vrea sa antreneze, intr-o buna zi, Steaua, desi pregateste alta echipa.

Se spune ca asta-vara ati fost dat afara de la Egaleo, fiindca ati spus ca vreti sa antrenati in Italia. E adevarat?
Altul a fost motivul pentru care m-am despartit de Egaleo. Grecii n-au acceptat sa lucrez cu un Massimo Pedrazzini. Atunci am decis sa rup contractul.

"In Italia, jucatorii nu sint criticati prin ziare de patroni"
De ce sustineti ca "patronul are intotdeauna dreptate"?
Pentru ca este adevarat.

Care e parerea dumneavoastra sincera despre patronul Stelei?
N-am de ce sa ma pling.

Va convine cind se implica in alcatuirea echipei?
In Italia, jucatorii nu sint criticati de patron prin ziare si nici nu se anunta sume: ala costa atit, celalalt atit. Dar aici e Romania. E diferit.

Toata lumea stie ca Rachita si Ciocoiu au fost dati afara de Gigi Becali.
Cine a plecat de la Steaua a plecat fiindca am vrut eu! Cine zice ca Gigi se baga in echipa nu intelege nimic. E adevarat ca ne consultam. El face anuntul la televizor. Eu nu le spun, pentru ca-s antrenor. Eu i-am zis lui Gigi: "Ce facem daca Andrei Cristea nu este in forma?". Mi-a zis: "Nu joaca". Asta ce inseamna? Nu tocmai faptul ca-mi lasa mina libera? Iar jucatori precum Rachita, care fac declaratii defaimatoare la adresa antrenorilor, ar trebui chemati la comisie. Eu nu vorbesc niciodata despre fotbalisti.

Pe cind evoluati la Inter, primeati bani din punga, de fata cu ziaristii?
Nu. Nu mi s-a mai intimplat asa ceva. Am primit bani cash, dar nu pe cind evoluam la Inter.

"Habar n-am de "leul greu"!"

Sinteti nascut intr-o zi de 28 aprilie, ca Saddam Hussein...
Nu sint dictator! Am cautat tot timpul sa creez o atmosfera buna in vestiar, sa-i responsabilizez pe jucatori. Nici un fotbalist nu poate spune ca nu va juca, atita vreme cit ii sint eu antrenor. Le dau sanse tuturor.

Ce parere aveti despre introducerea "leului greu"?
Habar n-am! In Italia, am avut nevoie de patru ani sa ma acomodez cu euro.

Credeti ca Romania va intra in Uniunea Europeana peste doi ani?
Sper ca da. Probabil, unul dintre pasii spre integrare este chiar trecerea la "leul greu".

Va veti stabili in Romania?
Asta intentionez. E normal sa ma stabilesc aici, impreuna cu logodnica mea, Raluca. In aceasta perioada, eu si Raluca ne cautam o casa. Jumatate din timp o vom petrece la Milano, care e casa mea, iar jumatate, la Bucuresti.

Ati mai vizitat vreun sef de stat?
In tara mea am primit titlul de "Cavaler Oficial al Republicii Italia" (n.r. - ordin national echivalent cu Steaua Romaniei). E un gest de recunostinta, fiindca nu cunosc ce drepturi am. Pentru mine a fost o mare onoare sa ma duc la Cotroceni, dupa eliminarea Valenciei. Basescu mi-a spus: "Bravo, Walter". M-am simtit mindru. Nu stiu citi italieni i-au strins mina presedintelui din Romania. E ca si cum un roman ar fi primit acum de Azeglio Ciampi (n.r. - presedintele Italiei).

"Nu mi s-a propus prelungirea contractului"

Veti continua in Ghencea din vara?
Eu am contract pina in iunie. Sintem in martie si nu mi s-a propus prelungirea contractului. Am vorbit cu Gigi si i-am zis: "Daca voi avea o alta oferta, prima pe care o voi lua in considerare va fi cea de la Steaua". La oferte egale din punct de vedere financiar, aleg Steaua.

Aveti multe tatuaje pe corp. Seful dumneavoastra nu-i da voie lui Cristea sa-si faca tatuaje.
Eu nu mai am 20 de ani, precum Cristea. Am voie sa-mi fac tatuaje.

Federatia si liga au vreun merit in calificarea Stelei?
(Izbucneste in ris) Alta intrebare, va rog.

In noiembrie 2003, ati declarat pentru "Evenimentul zilei" ca fotbalul romanesc are nevoie de o schimbare la virf. Sinteti de aceeasi parere?
Imi aduc aminte despre ceea ce am spus atunci. Antrenorii se schimba, jucatorii de schimba. De ce nu s-ar schimba si presedintii? Acum e ultima sansa a lui Sandu si a lui Dragomir de a ramine in functii. Daca Romania nu se va califica la Mondialul din 2006, va fi tragedie! Nationala de tineret nu face nici o brinza...


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.