Fotbalul european a renuntat in mare parte la cantonamentele dinaintea partidelor oficiale, jucatorii prezentindu-se sa semneze condica cu doua ore inainte de fluierul arbitrului. La noi, unde si acest sport se ia "a la légere", antrenorii nu numai ca au mentinut "inchisoarea", dar au dublat cantonamentele de regulamente interne extrem de stricte. Marti seara, atacantul Sorin Vintilescu de la Pandurii a fost surprins de antrenorul Eugen Neagoe cu tigara aprinsa in buza vestiarului, gest care il va costa pe jucator. "Sorine, ai fost prins cu tigara, vei lasa 100 de euro la casierie", i-a strigat antrenorul atacantului, care a replicat ca Neagoe vinde tigarile la suprapret: "S-au scumpit tigarile, o suta de euro bucata? Parca ar fi de fildes, nu alta". O alta amenda mult mai drastica, de 500 de euro, i-a fost aplicata mijlocasului Robert Vancea, care l-a lovit in mod repetat in timpul unui antrenament pe Ilie Iordache.

"Boschetarii" de la nationala

Spre deosebire de varul sau de la Gorj, selectionerul Victor Piturca, el insusi un impatimit al cazinourilor in trecut, este mai ingaduitor cu viciile tricolorilor. "Eu nu voi urmari jucatorii pe la 2-3 noaptea. Dar cine se abate de la reguli, nu mai are de ce sa vina la nationala, indiferent ca este vorba de Chivu sau de Mutu", ameninta insa Piturca, antrenorul care a reusit sa impuna disciplina in vestiarul nationalei dupa ce Anghel Iordanescu le trasase secunzilor ca sarcina de serviciu supravegherea culoarelor pentru ca fotbalistii sa nu evadeze spre cluburile de strip-tease.

Fotografiat in timp ce tragea dintr-o tigara linga autocar in turneul de anul trecut din SUA, Bogdan Lobont a fost aparat de Chivu cu regulamentul: "Ni se permite sa fumam in locurile amenajate, dar nu in camere, autocar sau vestiar. Avem jucatori care fumeaza si este mai corect asa ca sa nu ti se ia din personalitate si chiar nu este considerat act de indisciplina. Cei care fumeaza o fac oricum si e mai bine decit sa fim boschetari, asa cum ii placea domnului Piturca sa spuna". Despre alcool, Chivu spune ca se consuma doar in afara programului, el stiind cel mai bine acest lucru dupa ce s-a accidentat intr-o piscina si a ramas fara permis de conducere din cauza licorilor bahice. Cornel Dinu a dezvaluit ca pe vremea preacuviosului Iordanescu berea in avion se consuma la discretie. In schimb, viciul vorbitului cu presa fara aprobarea lui Piturca se sanctioneaza.

Decalogul Regelui

Doctorul in economie subterana Dinel Staicu propunea ca atacantii sa faca rocada cu fundasii atunci cind obosesc. Pentru a nu fi acuzat de discriminari, Hagi pretindea ca echipa sa se apere cu 11 jucatori si sa atace cu tot atitia, sutind din orice pozitie la poarta, in timp ce rezervele dau ture la teren.

Mingea, dat fiind ca nu oboseste, trebuia sa alerge si ea tot timpul. In aceste conditii, jucatorii aveau nevoie de o disciplina de fier pentru a face fata solicitarilor, astfel ca fostul capitan al nationalei a pus pe hirtie un decalog pe care l-a plimbat, cu mici adnotari, pe la toate echipele antrenate. Astfel, consumul de bauturi carbogazoase era total interzis, fiind permise doar sucurile si ceaiurile. In ceea ce priveste alcoolul, acesta nu avea voie sa intre in contact cu elevii sai cu 48 de ore inaintea unui meci, chiar daca aveai doua miute pe saptamina.

De asemenea, aparitia in revistele mondene si de scandal se sanctiona, ca si interviurile date fara acceptul sau. Chiar daca era vorba de un amical, telefonul trebuia sa stea pe "off", fiind interzise pina si convorbirile cu sotia/iubita. Si Halagian confisca telefoane, dar jucatorii opreau cartelele si utilizau alte aparate. In sfirsit, Hagi dorea ca jucatorii sai sa nu vina cu masini de lux la antrenamente pentru ca jucatorii cu posibilitati financiare mai reduse sa nu aiba de suferit.