Calificarea Stelei in dauna Valenciei face nota discordanta cu situatia in care a ajuns fotbalul romanesc. "Sportul rege" din tara noastra trece printr-o criza acuta de imagine, reflectata cel mai bine de disparitia interesului cluburilor din Occident pentru jucatorii romani. In conditiile in care acestia nu mai au cautare nici macar in Turcia, Grecia sau Rusia, "varfurile" Diviziei A mai au o singura destinatie: Asia. O data ajunsi acolo, nu mai aude nimeni de ei, dar castiga triplu sau chiar mai mult fata de salariile din Divizia A.

La inceputul acestui an, Ionel Danciulescu si Adrian Neaga, adica cei mai buni fotbalisti romani din 2004, au ajuns in China si respectiv Coreea de Sud pe cate un milion de dolari. Dezamagirea pe care am trait-o dupa aceste mutari nu se compara, insa, cu cea care ne incearca in aceste zile, dupa aflarea vestii ca Sabin Ilie, unul dintre cei mai importanti jucatori ai Rapidului, ar fi semnat pentru Changchun Yatai, o echipa din liga secunda chineza!?! In opt luni, Ilie ar primi aproximativ 250.000 de dolari, cam cat ar fi luat in 24 de luni, daca ar fi ramas la formatia giulesteana!

Iesiti din circuitul echipei nationale

Spre deosebire de trecut, cand in Asia ajungeau numai fotbalistii iesiti din prim-planul fotbalului romanesc si, ca atare, neinteresanti pentru selectionerii Romaniei, am inceput sa trimitem spre Estul extrem tot ce avem mai bun. In urma cu o jumatate de an, Ionel Danciulescu si Adrian Neaga erau priviti ca doi jucatori importanti pentru echipa nationala, in conditiile in care accidentarile atacantilor din vechiul val s-au tinut lant.

O data cu transferul in Asia, portile primei reprezentative s-au inchis pentru Danciulescu, Neaga si chiar Alexa, poate cel mai bun inchizator pe care il avem la ora actuala. "Nu ma intereseaza cat de valoros este jucatorul. Daca a plecat in Asia, eu nu ma mai bazez pe el, pentru ca, din cauza diferentei de fus orar, ar avea nevoie de patru zile in cantonament numai pentru a se reacomoda", a anuntat Victor Piturca, selectionerul Romaniei, imediat dupa plecarea lui Neaga. Cu toate acestea, fotbalistii romani privesc tinutul "galben" ca pe un taram al fagaduintei, unde se poate face un ban mai mult sau mai putin cinstit.

Viorel Hizo s-a intors ingrozit in tara

Asia a devenit un magnet pentru jucatorii romani din cauza sumelor mari de bani care se invart in jurul echipelor de acolo. Cei mai multi dintre acesti bani sunt, insa, rezultati din afaceri necurate! Viorel Hizo a antrenat pentru o perioada, pana la sfarsitul anului 2004, echipa chineza Chongqing Qiche. Dupa ce s-a intors in Romania, tehnicianul a declarat ca Gigel, Jenel si Romel sunt novici in ceea ce priveste aranjamentele, in comparatie cu omologii lor din China. "Portarul titular mi-a marturisit, la un antrenament, ca primeste 300.000 de dolari pentru a se da la o parte intr-un singur meci. Acolo, toate rezultatele sunt dictate de pariori", a povestit Hizo.

Romani care evolueaza, in prezent, in ASIA

CHINA: Ionel Danciulescu - Shandong Luneng; Dan Alexa - Beijing Guan; Sabin Ilie?, Radu Niculescu - Changchun Yatai.

COREEA DE SUD: Adrian Neaga - Chunnam Dragons.

JAPONIA: Gabi Popescu - Jeff United.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.