Fotbalul inseamna bani, iar asta o stiu cel mai bine cluburile de top din Occident. Bunaoara, potrivit ziarului "El País", mai multe cluburi spaniole din Primera División si-au sporit substantial profitul prin afaceri imobiliare de milioane de euro, punand la bataie... propriile stadioane. Astfel, Real Madrid a dat fostul sau teren de antrenament din nordul capitalei spaniole contra sumei de peste 500 de milioane de euro, acolo ridicandu-se deja un complex de patru zgarie nori.

Realul a reusit prin afacerea respectiva sa-si stinga datorile in valoare de 275 de milioane de euro, dar si sa-i plateasca pe Figo, Zidane, Beckham si Ronaldo. Conducatorul de atunci al clubului "galactic", Florentino Pérez, s-a dovedit un businessman abil, astfel ca, din banii obtinuti, a cumparat si un alt teren pentru antrenamentul fotbalistilor, in afara Madridului. Si FC Valencia intentioneaza sa darame stadionul Mestalla, pentru a vinde terenul pe bani buni unui contructor de locuinte, urmand sa-si ridice apoi, in alta parte, un complex sportiv modern, cu un stadion de 75.000 de locuri. Din aceasta tranzactie, FC Valencia s-ar alege cu un castig de 180 milioane euro.

Espanyol Barcelona si-a vandut, in 1995, stadionul Sarria, folosind banii primiti, 50 de milioane de euro, pentru a-si plati datoriile, insa acestea s-au acumulat din nou intre timp, intrucat echipa pierde aproape 4 milioane de euro pe an. Si marea rivala catalana, FC Barcelona, a planuit sa darame "Miniestadi", stadionul cu 15.000 de locuri de langa Camp Nou, pe care evolueaza echipa B a clubului, pentru a se construi acolo locuinte, birouri si un hotel. "Extraterestrii" nu au totusi de ce se plange de bani, cata vreme ocupa locul 5 in topul celor mai puternice "marci de piata" din fotbalul mondial, cu o valoare estimata la 141 milioane euro.

Pe primul loc se claseaza Manchester United, cu 288 milioane, urmata de Real Madrid - 278 milioane, de AC Milan - 197 milioane si de Bayern München - 149 milioane. In clasament au mai intrat Juventus Torino, Arsenal Londra, Inter Milano, Borussia Dortmund, FC Liverpool si Chelsea Londra.