Fotbalul romanesc va dispune, de la 1 ianuarie 2007, de noi avantaje. Cele mai importante se refera la libera circulatie a fotbalistilor si la judecarea litigiilor dupa normele europene

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va aduce schimbari si in fotbalul romanesc. Odata cu dobandirea statutului de jucatori comunitari, fotbalistii din tara vor putea sa se transfere neconditionat la orice echipa din vestul Europei. Este practic principalul avantaj al fotbalistilor romani dupa 1 ianuarie 2007.

Impresarul Marcel Popescu sustine ca aderarea la UE va declansa adevarata liberalizare a intrarilor si iesirilor de jucatori din Romania. "Cluburile din Vest au fost obstructionate de aceasta lege a numarului fix de jucatori extracomunitari. Majoritatea campionatelor occidentale prevede un numar de trei jucatori din afara Uniunii Europene. Astfel, daca un club are deja locurile ocupate, nu mai poate transfera un alt jucator extracomunitar decat daca-l da afara pe unul dintre cei deja existenti", a precizat impresarul.

Statutul de extracomunitar a fost tinicheaua de coada multor jucatori romani care au pierdut contracte avantajoase. Unul dintre exemplele elocvente este cel al capitanului echipei nationale, Cristian Chivu, care a ratat un transfer la FC Barcelona. Intrucat toate posturile de extracomunitari erau ocupate, in locul lui Chivu a fost adus la gruparea catalana brazilianul Edmilson care are si cetatenie italiana.

In Anglia, niciun club de prima liga nu poate transfera un jucator extracomunitar decat daca acel fotbalist a jucat 75 la suta din meciurile echipei nationale in ultimul an, clauza de care romanii vor scapa dupa 1 ianuarie. Un alt impresar, Dumitru Tudor, este de parere ca, dupa aderare, am putea asista la un exod pronuntat al jucatorilor romani: "Vor fi mult mai multi jucatori transferati, si nu numai din prima liga. Vor pleca jucatori si din Liga 2", a precizat agentul de jucatori.

Liga 1 va castiga in credibilitate

Intrarea in Uniunea Europeana va influenta in mod pozitiv nu numai plecarea fotbalistilor romani, ci si venirea jucatorilor straini in Romania. Astfel, fie ca sunt comunitari, fie ca sunt extracomunitari, din Europa sau de pe alte continente, jucatorii vor fi incurajati sa vina in fotbalul romanesc dupa intrarea in UE. "La nivel de perceptie va exista in mod cert o schimbare


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.