Steaua a eliminat cea mai buna echipa din lume in 2004, gratie jucatorului impus de patron

Echipa de fotbal Steaua s-a calificat in optimile de finala ale Cupei UEFA, dupa ce a eliminat joi seara faimoasa formatie spaniola FC Valencia, dupa executarea loviturilor de departajare. La finalul celor 120 de minute de joc, scorul a fost 2-0, dupa golurile reusite de Andrei Cristea in minutele 50 si 70. Desemnata cea mai buna echipa din lume in anul 2004, Valencia a fost depasita dupa "loteria" penalty-urilor: 4-3 pentru "ros-albastri". Aceasta calificare reprezinta una dintre cele mai mari performante de dupa 1989.

Omul providential a fost Andrei Cristea, atacantul impus de Gigi Becali. Antrenorul Walter Zenga a ascultat sfatul cu iz de amenintare al latifundiarului si a inceput cu ex-bacauanul in atac. Dupa o ratare imensa in minutul 35, singur cu portarul, Cristea s-a revansat si a marcat golurile care au anulat acel 0-2 din meciul-tur.

Zenga si sapca norocoasa

• Realizarile jucatorului favorit l-au facut pe Gigi Becali sa exulte si sa anunte un pret aberant pentru acesta: 75 de milioane de euro!
• Zenga a jucat foarte curajos, cu o formula ofensiva. Italianul a folosit trei atacanti - Oprita, Dinita si Andrei Cristea -, sustinuti indeaproape de Nicolae Dica. Dupa meciul-tur, italianul fusese acuzat ca echipa a jucat cu trac.
• Claudio Ranieri a surprins pe toata lumea prin formatia cu care a inceput jocul, din care au lipsit nume grele ca Fiore, Di Vaio, Sissoko, Aimar sau Mista.
• Dupa ce Dorinel Munteanu a ratat penalty-ul, Walter Zenga s-a asezat pe banca, punindu-si o sapca rosie cu insemnele clubului. "Atunci i-am spus lui Massimo (n.r. - secundul Pedrazzini) ca vom cistiga", a dezvaluit ulterior italianul. Dorinel si-a amintit ca n-a mai ratat un penalty de sase ani. "Ultima oara am irosit un penalty in ‘99, cind jucam in Bundesliga", a declarat "Munti".
• Florin Lovin a jucat doar citeva minute, dar a fost desemnat de Walter Zenga sa execute unul dintre penalty-uri. Ex-bacauanul a transformat cu emotii, balonul atingind bara inainte sa intre in poarta. "Am schimbat coltul in ultimul moment fiindca am vazut unde a plecat Palop. La loteria penalty-urilor, m-am gindit ca va fi cum va dori Dumnezeu. Daca ratam, ratam, nu i se intimpla nimic nimanui. Ne gindeam ca oricum era o performanta ca am ajuns pina aici cu Valencia", s-a confesat Lovin.
• Acest succes extraordinar a fost obtinut la exact 18 ani de la un alt moment glorios. Pe 24 februarie 1987, Steaua a cucerit Supercupa Europei in fata formatiei Dinamo Kiev. Meciul disputat la Monte Carlo s-a terminat cu 1-0 pentru "ros-albastri", prin golul marcat de Hagi.

Valencia s-a inclinat prima data in fata romanilor

• In istoria participarilor in cupele europene, Steaua a ajuns numai de doua ori la loteria penalty-urilor. De fiecare data, "ros-albastrii" s-au impus in fata unor echipe spaniole: prima oara in finala Cupei Campionilor Europeni, cu FC Barcelona, in ‘86, scor 2-0, a doua oara acum, impotriva Valenciei.
• A fost pentru prima data cind o echipa romaneasca a eliminat Valencia. "Liliecii" au mai intilnit de patru ori formatii romanesti, eliminind Steaua de doua ori, pe FC Arges si Victoria.
• Este pentru a treia oara cind o formatie din tara noastra elimina detinatoarea trofeului. Precedentele performante similare au fost reusite in Cupa Campionilor, de UT Arad, care a eliminat, in sezonul 1970-1971, Feyenoord Rotterdam (1-1 in deplasare si 0-0 acasa) si Dinamo, care a trecut, in sezonul 1983-1984, de SV Hamburg (3-0 la Bucuresti si 2-3 in deplasare).
• Steaua a reusit in premiera sa intoarca soarta unei calificari, dupa ce in partida-tur a cedat cu 2-0. In schimb, campioana Spaniei a ratat calificarea, tot in premiera, dupa ce a cistigat turul cu 2-0.
• Dupa 22 de intilniri romano-spaniole, scorul calificarilor este 17-5 in favoarea ibericilor. Steaua a reusit de trei ori sa scoata din competitie adversari din Spania.
• Traseul Stelei este cel mai lung al unei formatii romanesti in cupele europene. In premiera, "militarii" continua competitia dupa ce s-au duelat cu sapte adversari: Zeleznik Belgrad, TSKA Sofia, Standard Liege, FC Parma, Besiktas Istanbul, Athletic Bilbao si FC Valencia.

Criza "liliecilor"

• Chiar daca performanta "ros-albastrilor" nu poate fi minimalizata, nu trebuie uitat faptul ca adversarii trec printr-o criza prelungita. Echipa anului 2004 (detinatoare a Cupei UEFA, a Supercupei Europei si campioana a Spaniei) Valencia traverseaza de multa vreme o perioada tulbure.
• Claudio Ranieri a fost contestat mereu in ultima vreme. In Primera Division, "alb-negrii" n-au mai invins de sase etape.
• "Liliecii" au fost "decimati" de accidentari inaintea "dublei" cu Steaua. La Bucuresti, Ranieri n-a putut conta pe mai multi titulari: Vicente, Curro Torres si Ayala - accidentati, Angulo si Marchena - suspendati.

Meciul, faza cu faza

Minutul 5: Dica a trimis mingea in bara, cu capul, dupa o centrare a lui Dorinel Munteanu
Minutul 35: Andrei Cristea a scapat singur, dar Palop a scos sutul acestuia
Minutul 45: Rufete a centrat inselator, dar Hamutovski a deviat balonul peste bara
Minutul 50: Cristea, 1-0 pentru Steaua
Minutul 70: Cristea, 2-0 pentru Steaua
Minutul 96: Centrarea lui Rufete trece periculos prin fata portii lui Hamutovski
Minutul 110: Oprita a fost blocat in careul ibericilor
Minutul 111: Mista a tras alaturi

"Cea mai fericita zi din viata mea"

Andrei Cristea, eroul Stelei, este un jucator aparte. Atacantul in virsta de 21 de ani nu a neglijat niciodata studiile, fiind premiant pina in clasa a X-a.
Acum el este singurul stelist student la doua facultati. Andrei este in anul II la IEFS - Bacau si in anul I, la specialitatea management, la o facultate particulara din Bucuresti. Ex-bacauanul a semnat in vara trecuta un contract pe cinci ani cu Steaua, pentru un salariu de 70.000 de euro pe sezon.
De ce ai iesit primul din vestiar, inainte de meci?
Pentru ca eram foarte montat. Am realizat una dintre cele mai mari performante pentru fotbalul romanesc. E cea mai fericita zi din viata mea.
Cum ai trecut peste presiune dupa ce Gigi Becali te-a impus ca titular?
Sigur, a fost presiune mare. Dar la Steaua este oricum presiune, fiindca se cer mereu calificari si trofee. Vreau sa le multumesc lui Mister (n.r. - Zenga) si patronului pentru incredere. Lor le dedic aceste goluri.
Mai credeai in calificare?
Da. Sint convins ca toti baietii au crezut in aceasta performanta.
Cum vezi "dubla" cu Villarreal?
Cu incredere. Noi am jucat mereu bine cu echipele spaniole. Si la Bilbao am jucat bine, si acum, cu Valencia.
Ai visat ceva in noaptea dinaintea meciului?
Nu, n-am mai visat de mult.

Mama lui Andrei a plins

Aurel, tatal lui Andrei Cristea, electrician de meserie, a savurat bucuria in fata televizorului, acasa, alaturi de sotia sa (vinzatoare la un magazin de panificatie din Bacau), care a plins continuu. Alti citiva prieteni de familie au fost alaturi de ei in cel mai important moment din cariera lui Andrei. Parintii au vorbit mult cu fiul lor dupa meci. "E greu sa-mi descriu sentimentele. Simteam ca va da gol. Imi pare rau doar ca lumea l-a considerat protejatul lui Gigi Becali", spune Aurel Cristea. Apropiatii noii vedete a Stelei spun ca este genul de fotbalist care nu prea agreeaza petrecerile. In timpul liber prefera lectura, iar in cantonamente citeste intotdeauna din Biblie. Inca nu si-a gasit sufletul pereche, desi pretendentele nu lipsesc.

"L-a ajutat Dumnezeu!"

Narcis Raducan a fost coleg de camera cu Andrei Cristea doi ani si jumatate la FCM Bacau.
"Am incercat sa-l invat pe Andrei tot ce-i mai bun, cit timp a stat linga mine. E credincios, citeste mult... Am avut mina buna la fostii mei colegi de camera. Am stat cu Rat, Stelea, Filipescu, Catalin Munteanu... La meciul cu Valencia a fost seara lui Andrei. Ce poti sa mai spui dupa o astfel de evolutie? Oricum, l-a ajutat Dumnezeu. A fost omul potrivit la momentul potrivit, la fazele celor doua goluri. Cu astfel de amintiri ramii in viata, nu cu banii! De-acum incolo, va fi tratat la Steaua de pe alta pozitie. Vorbesc zilnic cu Andrei. Inaintea meciului a evitat sa citeasca ziarele sau sa se uite la televizor", ne-a declarat ieri Narcis.

Declaratii

Florin Lovin, mijlocas Steaua
Sintem mindri de noi. Nici nu mai am cuvinte sa explic ce simt. Nu pot sa uit de unde am plecat si unde am ajuns.

Walter Zenga, antrenor Steaua
A fost cel mai bun meci al acestei echipe. Am pregatit foarte bine partida. Ne-am gindit chiar si la penalty-uri. Am exersat si aceste lovituri, iar singurul care n-a gresit la antrenamente a fost Dorinel Munteanu. Am inceput meciul cu ghinion pentru ca Dica a nimerit bara. Tactic, am jucat perfect. Mai multi jucatori au acuzat crampe musculare, dar si un maratonist ar fi avut probleme de acest gen pe un asemenea teren. Baietii au facut ceva exceptional.

Claudio Ranieri, antrenor Valencia
Am avut o prima parte foarte buna, apoi a venit golul Stelei, unde nu se stie daca a fost ofsaid sau nu. Am jucat din ce in ce mai rau o data cu trecerea timpului. Jucatorii mei au luptat, au facut tot ceea ce au putut, insa este un moment trist pentru noi. Cum as putea sa ma simt acum? Foarte rau. Ca un antrenor eliminat.

Dorinel Munteanu, mijlocas Steaua
Ratarea penalty-ului a fost un moment foarte greu pentru mine, dar am aratat ca sintem un grup unit si ne-am calificat. Toti am luat ca pe o gluma dorinta patronului de a ne califica in finala competitiei, dar, dupa ce-am eliminat Valencia, ne gindim ca, poate, cu pasi marunti, vom ajunge pina acolo.

Laurentiu Dinita, atacant Steaua
Daca n-am fi crezut in calificare, n-am fi venit la stadion. Am jucat cu ambitie si daruire. Am realizat cea mai mare performanta din viata mea.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.