Sub ploaie, mii de suporteri ai Stelei au sarbatorit victoria cu Valencia in centrul Capitalei; La bustul gol, fanii au cintat, au strigat, au dansat si au dat cu petarde si artificii, pina dupa miezul noptii; La fiesta a venit si Gigi Becali, care a urcat pe capota limuzinei si a dirijat galeria

Piata Universitatii s-a colorat, joi noaptea, in rosu si albastru. Dupa tensiunea unui meci de infarct, suporterii Stelei au sarbatorit din plin victoria impotriva Valenciei. Cu steaguri, cintece, claxoane, artificii si sampanie. Ploaia deasa a fost un obstacol usor de depasit dupa o asemenea victorie. In piata a venit si patronul Stelei, Gigi Becali, care a sarbatorit in picioare, pe capota limuzinei. (Calin Cosmaciuc)

"Campionii, campionii, ole, ole, ole!" Aflat pe jumatate afara din masina in mers, pustiul la bustul gol agita de zor un steag ros-albastru sub stropii grei de ploaie. Steaua a invins si strada se pregateste sa sara in aer, reeditind explozia de bucurie din Ghencea, dupa ce Di Vaio a trimis mingea peste poarta lui Hamutovski, direct spre Armata Ultra.

Bucuresti "rosso-blu"

La nici zece minute de la final, centrul Capitalei se umple de claxoane, steaguri si "Forza Steaua". Dinspre Romana, Unirii, Colentina sau Militari se revarsa masini pline-ochi cu suporteri stelisti. Claxoanele pun stapinire pe ploaie, iar Magheru se coloreaza in rosu si albastru.

Nebunia se muta din fata televizorului si de pe stadion in Piata Universitatii. Pentru citeva minute, fanii sint cei care fac legea. Se arunca in strada si reusesc sa ocupe, pentru putin timp, sensul dinspre Unirii spre Romana. Jandarmii se grupeaza si se agita de zor. De la victoria lui Basescu in alegeri, cind portocaliul a stapinit strada, Piata Universitatii n-a mai primit citeva mii de oameni care sa sarbatoreasca o izbinda. "Haideti-haideti, grabiti!", da indicatii seful jandarmilor. Vin din ce in ce mai multe dube, iar girofarele joaca, fara sa vrea, in culorile serii, ale invingatorilor. Acum se poate circula, dar masinile curg mai ceva ca in miezul zilei. In piata apar si drapele tricolore.

Stelistii, la concurenta cu fanii lui Olympiakos

Steaua-Valencia a adus clienti localurilor care au avut inspiratia de a pune televizoarele pe TVR. La un restaurant cipriot din zona Piata Romana, meciul Stelei a fost la concurenta cu partida Sochaux-Olympiakos Pireu. Cipriotii greci din Bucuresti au avut prioritate. Astfel, meciul din Franta a fost proiectat pe un ecran mare, iar partida din Ghencea pe televizoare obisnuite. Printre specialitati culinare precum "halloumi" sau "kebap", grecii au tras cu ochiul si la meciul Stelei. Asta mai ales dupa ce Olympiakos a rezolvat calificarea inaintea Stelei, in timpul regulamentar. Ambele echipe au mers mai departe, iar suporterii au sarbatorit impreuna. (C.C.)

Gigi dirijeaza galeria de pe limuzina

O limuzina frineaza brusc la citiva metri de galeria aflata pe trotuar. Masina trage pe dreapta, iar piata ia foc. Se deschide trapa. Galeria incepe sa scandeze: "Gigi, Gigi!". La costum, Becali scoate capul si arunca priviri victorioase. Se propteste apoi in scaunul masinii si iese pe trapa. Ajuns in picioare, pe capota, cu miinile in solduri, se uita agitat in jur. Cineva ii arunca un steag. Vine si un fular. Multimea striga. Becali primeste si o portavoce. O ia, o invirteste, ceva nu merge. Pina la urma se aude. Becali dirijeaza galeria.

"Sa vina echipa!", cere piata. Dorm la ora asta, sugereaza Becali, printr-un gest cu miinile la cap. "Un, doi, trei, ne-am p... pe ei", urla multimea. Nu asa, le face semn Becali.

De pe capota limuzinei, patronul din Ghencea multumeste lui Dumnezeu, in fata camerelor TV. Arunca fularul si steagul spre galerie, dar nu nimereste. Scapa si de portavoce. Mai da o tura cu privirea. Se simte ca un invingator. Pare totusi si putin stinjenit. Cu un aer putin grotesc, isi pune iarasi miinile in solduri. Se arunca apoi la volan si demareaza pe linga jandarmi.

"V-am facut, Valencia". Iar fanii contina recitalul: "Uite-asa, uite-asa/ v-am facut, Valencia!". Nu este uitat nici Rica Neaga. Stelistii ii scandeaza numele.

Mai inventiv decit fotoreporterii, un pusti se urca pe un stilp, deasupra tuturor, chiar linga borna "zero". Altul abia isi fereste de ploaie obrajii vopsiti in rosu si albastru. Mai jos, stelistii se prind in hora victoriei. "S'alta data, s' alta data, o s-o facem si mai, si mai lata", cinta ei. Nu sint uitati nici dusmanii traditionali. "Urarile" la adresa lor trec insa. Ramin in piata cei mai fideli. Uzi pina la piele, continua fiesta mult dupa miezul noptii.

Sampanie de pe capota masinii

"Europa-Steaua, campionii din Ghencea", striga galeria de la Universitate. Cartierul general al victoriei devine faimoasa borna "Kilometrul zero al democratiei". Se inalta artificii de sarbatoare, fanii arunca, razboinic, petarde in strada. "Un, doi, trei, ne-am p... pe ei!" Strigatul suporterilor se inteteste cind in mijlocul lor intra cite un cameraman, prins de val. Curg berea si sampania. Consumate direct de pe capota masinii, cu ploaia siroind pe sticle. "Pina la moarte/Cu Steaua, pina la moarte", urla citiva tineri care si-au aruncat tricourile de pe ei." In piata apare tricoul lui Cristea, cu numarul 21. Tinarul care il poarta se roteste, se agita, se duce spre camerele TV, le intoarce spatele. Vrea sa se vada cine a reusit sa duca Steaua, cu doua goluri, in prelungiri si la loteria penalty-urilor. Agitind steaguri si fulare, multimea scandeaza numele eroului serii: "Cristea! Cristea!".

Romania in strada

Bacau: Mindri de Andrei Cristea. Originile bacauane ale atacantului Andrei Cristea, cel care a dus Steaua in optimile UEFA, au stirnit mindria concetatenilor sai de pina acum citeva luni. Asa se face ca, la Bacau, uralele nu au contenit multa vreme dupa meci, iar prin centrul orasului, pret de jumatate de ora, un sir nesfirsit de masini a defilat la ralanti, cu claxoanele blocate si cu microbisti urcati pina si pe capote. La Onesti, la citeva minute dupa ce Marco Di Vaio a ratat ultimul penalty al Valenciei, in citeva zone din oras au bubuit petardele, iar artificiile pastrate de la Anul Nou de fanii echipei din Ghencea au impinzit cerul. (Florin Barbu)

Constanta: Bucurie si la penitenciar. La scurt timp dupa terminarea meciului, strazile Constantei au fost luate cu asalt de sute de tineri. Circulatia a fost data peste cap de masinile ce claxonau continuu, pline cu microbisti care fluturau steagul echipei Steaua. Chiar si la Penitenciarul Poarta Alba a fost bucurie mare. De fericire ca Steaua a invins Valencia, un detinut a rupt scaunul in capul unui coleg de celula. Victima este internata sub paza in spital, dar nu pare suparata pentru ca... "Steaua e cea mai tare." (L.F.)

Dolj: Stelistii s-au bucurat in tacere. Putinii suporteri ai Stelei din Craiova nu si-au manifestat in public bucuria fata de victoria echipei favorite in fata Valenciei, de teama unor altercatii cu iubitorii Universitatii Craiova. "Cum sa ies pe strada in inima Universitatii Craiova? Sigur nu mai ajungeam intreg acasa. Sigur s-au bucurat multi de calificarea Stelei, dar nu toti o arata asa pe fata", spunea unul dintre putinii suporteri ai Stelei din Banie. (R.O.)

Focsani: Onoare noroiului. Suporterii peste masura de fericiti au facut un tur al orasului, strigind in gura mare lozinci in care-i preamareau pe fotbalistii de la Steaua. "Ma asteptam ca spaniolii sa tirasca echipa in noroiul din Ghencea. Din fericire, ne-am salvat onoarea si Steaua a tirit in noroi cea mai buna echipa din lume anul trecut", ne-au declarat microbistii. (S.V.)

Galati/Braila: Chef cu paza. La Galati suporterii au mers in viteza masinilor pe strazi, claxonind si facind o larma de nedescris, fluturind drapele si fulare cu insemnele clubului Steaua. La Braila, jandarmii au intervenit pentru a-i imprastia pe cei care organizasera o petrecere ad-hoc chiar in centrul orasului. (A.C.D.)

Mures: Bucurie in cluburi si apartamente. Cu exceptia stelistilor din Tirgu-Mures, care au iesit in strada, suporterii clubului din restul oraselor mari din Transilvania - Cluj, Oradea, Sibiu sau Baia Mare - au savurat victoria echipei favorite fie in cluburi, fie acasa. In campusul studentesc "Hasdeu", din Cluj, mai multi studenti si-au manifestat galagios bucuria de la ferestre, in timp ce la Sibiu cluburile care au organizat vizionari ale meciului au fost arhipline. (EZT)

Prahova: Jandarmii i-au trimis pe suporteri acasa. Desi mai multi suporteri au incercat sa sarbatoreasca victoria Stelei in centrul orasului, patrulele de jandarmi si politisti au descurajat orice "manifestatie". Oamenii legii i-au trimis pe euforici la casele lor, amenintindu-i cu amenda pentru tulburarea linistii si ordinii publice. (M.N.)

Timisoara: Liniste in centru. Partida Steaua-Valencia nu a stirnit un interes special in rindul timisorenilor. Cei mai interesati de rezultat au fost pariorii, care au vizionat confruntarea intr-o agentie de pariuri. Dupa fluierul final al arbitrului, timisorenii nu au sarbatorit in nici un fel victoria Stelei.

Vaslui: Au sarbatorit si dinamovistii. Victoria Stelei a adus in centrul orasului zeci de sustinatori, la 10 minute de la fluierul final. Tinerii, unii sub influenta alcoolului, au urlat minute in sir "Steaua! Steaua!", chiar daca o parte din ei s-au declarat fani ai altor echipe. "Sint dinamovist, dar ma bucur din tot sufletul alaturi de stelisti pentru ca au demonstrat Europei cine sintem", a spus Lucian Dimofte (27 de ani). Tinerii s-au imbarcat in masini si au facut un tur al orasului, claxonind continuu. (Teo Popescu)

Vilcea: Discoteca in strada. Dupa triumful Stelei in meciul cu Valencia, vilcenii au transformat orasul intr-o adevarata scena a bucuriei. Sute de tineri si nu numai au iesit pe strazi in masini, agitind steaguri tricolore si strigind cit ii tineau plaminii "Bravo Steaua!". Aproximativ 500 dintre ei s-au adunat in scuarul Mircea cel Batrin si au inceput sa danseze dupa muzica care bubuia din masinile lasate cu usile deschise. (M.M.)


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.