Roman Abramovici tinde sa devina un important colectionar de ... castele. Proprietar al numeroase cladiri impresionante, multimiliardarul rus isi indreapta acum atentia spre constructii medievale, adevarate opere arhitectonice, ridicate cu secole in urma. Dupa ce si-a tras o fortareata din insula Capri, apoi a facut o oferta de 15 milioane de euro pentru domeniul "Waldschloss" din Bavaria, Abramovici este gata sa liciteze si cumpararea Castelului Bran. Informatia a fost furnizata de catre cotidianul rus "Izvestia", care anunta ca patronul clubului Chelsea Londra vrea "casa lui Dracula, din Transilvania".

Timp de trei ani, proprietarul nu poate vinde decit statului roman

Castelul Bran, situat la aproximativ 25 de kilometri de municipiul Brasov, a fost ridicat intre anii 1377-1382, pe o stinca inalta de 60 metri. Constructia indeplinea functii militare si functiile unui punct vamal. Castelul pastreaza elemente ale stilului gotic original. Bran gazduieste un muzeu de arta feudala, care include arme si mobilier de epoca, dar si trofee de vinatoare. Castelul a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg, in luna mai 2006.

Acesta si-a aratat disponibilitatea de a vinde domeniul Consiliului Judetean Brasov, pentru o suma de 25 milioane de euro. Adrian Iorgulescu, ministru al Culturii si Cultelor, a declarat ca "deocamdata nu s-a primit nicio adresa la minister prin care sa fim instiintati ca Dominic de Habsburg vrea sa vinda castelul. Legea este cit se poate de clara: timp de trei ani de la retrocedare, statul roman are drept de preemtiune". Cu alte cuvinte, in aceasta perioada, noul proprietar nu poate vinde decit statului roman. Mai mult, timp de trei ani, Castelul Bran trebuie sa-si pastreze destinatia de muzeu.

Cine e Dominic de Habsburg

Dominic de Habsburg este fiul lui Anton Franz Leopold de Habsburg, arhiduce de Austria si print al Toscanei, si al Ilenei de Hohenzoller-Sigmaringen, printesa de Romania. Nascut in 1937, nepotul reginei Maria a crescut in Castelul Bran pina la virsta de 11 ani. In luna ianuarie a anului 1948, a fost alungat din tara, odata cu preluarea puterii de catre comunisti. Dupa scurte sederi in Elvetia si Argentina, Dominic de Habsburg s-a stabilit in Westchester, New York. "Am amintiri foarte placute din perioada copilariei. Si acum, mirosul de lemn imi readuce in memorie acei ani", a declarat acesta, recent, pentru publicatia "The Times". Dominic de Habsburg a fost casatorit de doua ori, prima data cu Emanuella Jacobi, iar apoi cu Engel von Voss. Cu ultima sotie are doi copii: Sandor de Habsburg si Gregor de Habsburg, ambii avind titlul de conte.

Abramovici pleaca din Londra?

Ziaristii de la "Izvestia" sustin ca Roman Abramovici s-a saturat de viata la Londra si doreste sa-si schimbe cartierul general. Desi detine una dintre cele mai impozante case din capitala Angliei, magnatul rus pare decis sa-si mute resedinta la Castelul Waldschloss din muntii Alpi. Bossul lui Chelsea Londra detine sapte proprietati: patru case in Anglia, un castel in insula Capri, o vila la Saint Tropez (Franta) si un palat linga Moscova.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.