Desi majoritatea specialistilor de pe mapamond s-au grabit sa-l declare pe Ronaldinho drept cel mai bun fotbalist din lume, FIFA a anuntat luni seara, in cadrul Galei de la Zurich, marea surpriza: Fundasul italian al echipei Real Madrid, Fabio Cannavaro, este jucatorul anului 2006 (cu 498 de puncte) in ancheta realizata de forul international, pe baza voturilor exprimate de selectionerii si capitanii tuturor echipelor nationale.

Ce inseamna asta? Ca, amintind aici si de castigarea "Balonului de Aur", a Cupei Mondiale cu Italia, a trofeului FIFA World Player si al titlului (retras) de campion cu Juventus, Cannavaro (33 ani), este "regele" absolut al fotbalului mondial, devansandu-i astfel pe Zinedine Zidane (454 p) si Ronaldinho (380 p). "Pentru mine este o mare onoare sa fiu aici, deoarece acest sezon a fost incredibil si plin de mari satisfactii. Este rar pentru un fundas sa se poata interpune intre Ronaldinho si Zidane", a declarat laureatul anchetei FIFA, care, desi in ultima vreme n-a mai evoluat asa cum o facea la Juventus, a adaugat ca "premiul reflecta atitudinea mea fata de joc" si ca, date fiind trofeele cucerite in acest an, "mai mult de atat nu se putea".

Toate astea in conditiile in care, vorbind de urmatorii doi clasati, Zidane s-a autoexclus de la castigarea oricarui premiu individual dupa gestul (capul in pieptul lui Materazzi) din finala CM, in timp ce Ronaldinho - chiar daca a castigat cu Barcelona Liga Campionilor - plateste tribut pentru eliminarea Braziliei (cu Franta) din "sferturile" aceluiasi CM-2006.

Cum au votat romanii

Ca tot vorbim de "regele" fotbalului, sa spunem ca nu mai putin de sapte romani au votat in anchetele organizate de FIFA pentru desemnarea celor mai buni jucatori pe anul 2006, insa nici unul nu a reusit sa ghiceasca ierarhia finala. Astfel, capitanul nationalei "tricolore", Cristian Chivu, l-a ales pe brazilianul Kaka (AC Milan) drept cel mai bun fotbalist al anului, inaintea portughezilor Cristiano Ronaldo (Manchester United) si Deco (Barcelona), in vreme ce selectionerul Victor Piturca l-a preferat pe Cristiano Ronaldo, urmat de Kaka si Ronaldinho.

La randu-i, Mihai Stoichita, inca selectioner al Kuweitului in momentul votului, l-a creditat pe francezul Zinedine Zidane, secondat de italianul Fabio Cannavaro si de golgeterul ultimei editii a CM, germanul Miroslav Klose (Werder Bremen), Dorian Marin (selectionerul Eritreei) preferandu-i pe Kaka, Eto’o si Zidane, iar Csaba Laszlo (selectionerul maghiar de origine romana al Ugandei) pe Didier Drogba, Zidane si Ballack.

De asemenea, la feminin, capitanul nationalei noastre, Daniela Pufulete, a ales-o cea mai buna jucatoare pe 2006 pe suedeza Malin Mostroem, urmata de germancele, Renate Lingor si Silke Rottenberg, in vreme ce selectionerul Gigi Staicu le-a preferat pe Lingor, Kelly Smith (Anglia) si Lotta Schelin (Suedia), iar Laszlo Csaba pe Rottenberg, Lingor si americanca Abby Wambach. Toate acestea in conditiile in care cea mai buna fotbalista a anului a fost desemnata brazilianca Marta (475 puncte), secondata de americanca Kristine Lilly (388 p) si germanca Renate Lingor (305 p).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.