Este decarul campioanei Romaniei, Steaua. A marcat de patru ori in cea mai importanta competitie inter-cluburi, Champions League si, in prezent, este cel mai ofertat fotbalist roman. Lyon, Lens, Bordeaux, AEK Atena sunt doar cateva dintre echipele care s-au aratat interesate sa-l transfere in aceasta iarna. Are 17 selectii la prima reprezentativa, pentru care a marcat de doua ori. Dar, dincolo de statistici, cine este de fapt Nicolae Dica?

Atacantul a acceptat sa prezinte, in exclusivitate pentru Averea, partea nevazuta a vietii sale. Averea l-a adus pe golgeterul Stelei fata in fata cu antrenorul care l-a descoperit, Cristian Gheorghe, cel care l-a crescut practic pe jucator pana la varsta senioratului.

"Nicu nu m-a uitat. De cate ori are ocazia si vine in Pitesti ma suna si ne vedem. Este un baiat de mare caracter", spune antrenorul, care in prezent pregateste o grupa de copii ce au 13 ani. "Eu nu cred ca as avea rabdare cu copiii. Sa fac ce faceti dumneavoastra", intervine Dica. "Iti trebuie timp si rabdare. Nu cred ca este pentru mine meseria asta, desi am diploma de profesor", continua jucatorul stelist. Odata facuta incalzirea, cei doi par sa nu se mai opreasca din povestiri.

"Veneam mereu cu autobuzul la teren"

"Cum ai inceput, Nicule, iti mai amintesti nu, cum au fost primele zile aici (n.r. arata catre un teren din apropiere)", il intreaba profesorul pe elevul Dica. "Cum sa nu? Jucam pe terenul asta. Ce vremuri erau...", vine rapid raspunsul lui Nicolae. "Stiti ce facea mereu de ma innebunea... Lua mingea de la o poarta si pana la cealalta nu se mai oprea", povesteste Cristian Gheorghe. Acesta este oprit brusc de fotbalist: "Tin minte de unde am plecat. Cum veneam cu autobuzul la teren, ca ai mei erau instariti si nu imi dadeau bani decat de bilet...". "Da, dar uite unde ai ajuns! Este asa un baiat simtit. Niciodata nu le cerea nimic parintilor. Acum ii ajuta cum poate", intervine antrenorul care l-a descoperit. "Normal ca ii ajut, dar ei nu imi cer. Uneori nici nu imi spun ce probleme au. Aflu eu asa..." Fotbalistul se intristeaza brusc atunci cand vine vorba de parintii lui, tatal sau fiind in continuare in spital, cu probleme grave la ficat. I se poate simti supararea in glas...

2.000 dolari primul salariu

Atacantul isi aminteste cum a semnat primul sau contract de profesionist. "Daca va zic pe cati bani am semnat, nu va vine sa credeti! Aveam 2.000 $ pe an", spune Nicolae. "Putin, daca ne gandim ca atunci venisera altii la echipa si aveau niste salarii mult mai mari...", completeaza primul antrenor. "Nu erau bani multi pentru vremea aceea. El avea 18 ani si Dacia Pitesti nu era o echipa tocmai saraca", precizeaza fostul mare portar.

L-a descoperit pe Margaritescu

Revenim la primele zile ale lui Nicolae la juniorii lui FC Arges. "Nu prea aveam fizic", spune amuzat atacantul Stelei. "Nu aveai? Putin spus! Era atat de slab cum n-ati vazut. Dar uitati-va acum la el cat de bine arata! Dar stiti cat a muncit sa ajunga asa? A tras ca nebunul...", povesteste tehnicianul, in timp ce il ia parinteste de gat. Nicolae il aduce in discutie pe "China", nimeni altul decat bunul sau prieten, dinamovistul Andrei Margaritescu.

Din vorba in vorba, cei doi isi amintesc cum s-a apucat mijlocasul "cainilor" de fotbal. "Le spuneam tuturor, daca aveti un coleg la scoala care vi se pare mai rasarit, aduceti-l la teren. Asa a venit si Andrei", spune Cristian Gheorghe. Cei doi sunt si acum buni prieteni, in ciuda rivalitatii dintre cluburi.

Steaua l-a furat de sub nasul lui Dinamo

Parcursul fotbalistic al lui Dica a fost firesc. Remarcat meci de meci la Pitesti, mijlocasul a intrat in vizorul echipelor din Bucuresti, dar si a celor din strainatate. "Un episod interesant s-a petrecut in 2003, cand Nicu a fost la un pas de Eintracht
Dica a avut multe probleme cu fanii Stelei

Frankfurt. S-a inteles cu ei, totul a fost pus la punct si cand s-a dus sa semneze nemtii ii dadeau jumatate din suma promisa", povesteste antrenorul, care in timp a devenit confidentul lui Dica.
Ulterior, pe adresa fotbalistul au inceput sa curga oferte din ce in ce mai interesante. In momentul in care mai avea sase luni de contract cu pitestenii au intrat pe fir Dinamo si Steaua. Nicolae a ales atunci, in 2003, Ghencea, in dauna celor din Soseaua Stefan cel Mare. "A fost in totalitate meritul lui Gigi Becali. El a aratat ca il vrea cu adevarat pe Nicu, s-a miscat repede, s-a inteles cu el, asa ca restul nu a mai contat. Decat sa nu il dea si sa ramana in vara cu buza umflata, cei de la FC Arges au decis sa accepte suma Stelei", precizeaza tehnicianul.
La momentul respectiv, s-a spus ca latifundiarul a reusit sa-l convinga pe Dica cu un "bonus" de 10.000 de dolari.

Stoica l-a vrut la Otelul

Un episod interesant s-a petrecut tot in perioada de "explozie" a jucatorului, atunci cand acesta a fost la un pas de a se transfera la Otelul Galati.
Atunci, Dica, aflat la lotul national, coleg de camera cu Florin Cernat, a fost luat in vizor de MM Stoica. Cernat l-a laudat pe atacant atat de mult, incat l-a convins pe nasul sau sa vina sa-l vada la un meci. Zis si facut.

Mihai Stoica a fost foarte incantat de calitatile lui Dica incat a dorit sa-l transfere imediat la Galati, clubul la care el era atunci presedinte. Tratativele nu s-au concretizat insa, iar Dica a ramas la Pitesti.

Si-a cunoscut sotia la stadion

Il provocam la o discutie despre femei. "Ce fete, ce femei? La Nicu nu a fost vorba de mai multe, ci de una singura, de Corina", puncteaza fostul lui antrenor.
"Asa este. Nu prea aveam eu treaba cu fetele, cu barurile, cu discotecile, cu nebuniile astea... A fost Corina, Corina, Corina... Dica", spune atacantul Stelei. Cei doi s-au cunoscut, intamplator sau nu, chiar la stadion. "Corina avea un frate mai mic, care juca la grupa 86. Venea mereu cu el la antrenament, la meciuri. Nicu a vazut-o, a placut-o, s-a tinut dupa ea si cam asta a fost", isi aminteste profesorul, in timp ce elevul sau asculta linistit.

"Corina este o femeie foarte linistita. Se portriveste perfect cu Nicu. A terminat liceul, apoi a facut facultatea", spune antrenorul, moment in care Dica rupe brusc tacerea: "Da, a facut Facultatea de Fizica-Chimie. E super grea". Venind vorba despre scoala, antrenorul intervine la randu-i si ne povesteste care a fost "piatra de incercare" in viata de licean a stelistului: "Nicu a fost un elev mediu.
Profesorii intelegeau ca face sport, ca e plecat mai mereu cu echipa, cu lotul de tineret, de juniori..."

Un Audi pentru antrenor

Pentru ca tine foarte mult la profesorul sau, Dica vrea sa-i faca acestuia un cadou frumos. "In momentul cand voi pleca afara, va las masina asta (n.r. Audi Q7 pe care fotbalistul il conduce)", i-a promis golgeterul ros-albastrilor lui Cristian Gheorghe. Fotbalistul echipei din Ghencea este un impatimit al automobilelor, garajul sau gazduind de-a lungul timpului un Opel, un BMW, un Masserati sau un Q7. "Asta e nebunia lui, cu masinile. Nu are el alte pasiuni de genul asta, doar cu masinile. Cum apare una noua, cum si-o cumpara", spune antrenorul. Bolidul decarului Stelei costa aproximativ 70.000 de euro si a fost desemnat cel mai bun automobil din clasa sa si premiat de publicatia "Bild am Sonntag" cu distinctia "Volanul de Aur".

Cum a scapat de corijenta la economie politica -- Chiar daca invata bine, Dica a avut o problema in anul terminal de liceu. "O profesoara de economie politica nu voia sa-l treaca clasa, sa poata intra la Bac. Am rezolvat noi cumva pana la urma. L-au chemat la reexminare, era profesoara, un inspector si directorul. Dupa ce a dat din nou examenul au fost 2-1 pentru a-l trece pe Nicolae. Asa a luat corijenta, a intrat la Bac, a promovat, a intrat la facultate, la Educatie Fizica si Sport, si-a luat licenta si este profesor acum", incheie Cristian.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.