In urma cu doua saptamini, cotidianul britanic "The Times" a criticat in termeni duri prestatia echipelor din Europa de Est in Liga Campionilor, catalogind prezenta acestora in cea mai titrata competitie drept o mare "GLUMA PROASTA". Dupa ce faza grupelor s-a incheiat, constatam ca englezii au avut perfecta dreptate.

Grupa A-Levski Sofia. Campioana Bulgariei a facut figuratie, e drept intr-o grupa devastatoare, cu Fc Barcelona, Chelsea Londra si Werder Bremen. In cele sase meciuri disputate, Levski nici nu a miscat in front, cedind intr-un mod categoric cu 0-5 si 0-2 (FC Barcelona); 0-2 si 0-3 (Werder Bremen) si 1-3 si 0-2 (Chelsea). Golaveraj 1-17! Cel mai slab dintre toate formatiile participante. Afara din Europa!
Spartak Moscova - modest

Si in Grupa B avem o "exponata" ratacita din Est. Nu la fel de "petarda" precum Levski, dar nici vreo valoare europeana. Spartak Moscova a strins cinci puncte, dupa egalurile de pe teren propriu cu Sporting Lisabona (1-1) si Bayern München (2-2), plus victoria cu 3-1 de la Lisabona. In rest? Rezultate rusinoase: 0-4 cu Bayern, 1-2 si 0-1 cu Inter Milano. 6 goluri inscrise si 11 primite, suficient, insa, pentru calificarea in UEFA.

Sahtior, echipa contrastelor

Sahtior Donetk a inceput cu o catastrofa, insa formatia lui Mircea Lucescu s-a "scos" pe final. Dupa trei partide in Grupa D, 0-4 cu AS Roma, 2-2 cu Olympiakos Pireu si 0-2 cu Valencia, campioana Ucrainei avea golaveraj 2-8 si un singur punct. A urmat o remiza, pe teren propriu, 2-2 cu Valencia, o victorie, tot acasa, 1-0 in fata italienilor de la AS Roma, plus remiza din Grecia (1-1). Cu sase puncte, Sahtior a terminat pe locul 3 si iese din Liga, prinzind insa un loc in Cupa UEFA.

Steaua si Dinamo Kiev au jucat doar intre ele

Grupa E are doua "bombe" din Est. Steaua si Dinamo Kiev. Niciuna n-a contat in lupta pentru "optimi". Steaua si Dinamo s-au duelat intre ele ca sa prinda locul 3, "retrogradant" in UEFA. Romanii au avut cistig de cauza, gratie victoriei cu 4-1 de la Kiev, completata cu remiza de pe Ghencea, 1-1. Daca scoatem din context cele doua rezultate directe, constatam ca ambele "estice" au facut simplu act de prezenta in Liga Campionilor. Steaua: 0-3 si 1-1 cu Lyon, 1-4 si 0-1 cu Real Madrid. Dinamo Kiev: 1-5 si 2-2 cu Real Madrid, 0-3 si 0-1 cu Lyon. Golaverajul Stelei in cele trei dueluri cu fortele Grupei E este 2-9. Dinamo Kiev sta si mai prost: 3-12! Steaua merge in Cupa UEFA, Kievul ramine pe dinafara!

TSKA Moscova, opt puncte cu doua goluri

La un moment dat, singura mindrie a Estului era TSKA Moscova. Rusii au strins singuri, in Grupa G, mai multe puncte decit Levski Sofia, Steaua si Dinamo Kiev la un loc. Cu opt puncte, TSKA si-a asigurat locul in "16-imile" Cupei UEFA inca din etapa a 5-a, desi la un moment dat visa la o calificare mai departe in Champions League. Doua victorii cu acelasi scor 1-0, pe teren propriu, in fata celor de la Hamburg si Arsenal, doua remize albe, 0-0, in deplasarile de la Porto si Londra, plus inca doua infringeri, 0-2, acasa cu Porto, si 2-3 la Hamburg. Cu doua goluri marcate si tot atitea primite, TSKA a acumulat 8 puncte si a prins UEFA Cup.