Cu 300 de dolari, aradeanul Fred Lebow a organizat, in 1970, prima editie a maratonului din New York, inspirindu-l peste ani pe Tom Hanks

Celebrul maraton de la New York, printre ai carui cistigatori se numara si Anuta Catuna (1996), este opera unui roman. Cu doar 300 de dolari - bani ce aveau sa fie destinati achizitionarii de bauturi racoritoare pentru cei care terminau cursa si cumpararii de ceasuri ieftine pentru invingatori -, Fischel Lebowitz, un evreu nascut la Arad, pe 3 iunie 1932, a reusit sa organizeze, in 1970, prima editie a maratonului.

La start s-au adunat 127 de alergatori, care au inconjurat Parcul Central, aradeanul terminind cursa pe locul 45. Sase ani mai tirziu, Lebowitz muta maratonul pe strazile orasului, traseul acoperind toate cele cinci cartiere ale New Yorkului. Totodata, gaseste pentru prima oara sponsori, dupa ce, cu trei ani inainte, General Motors ii declinase oferta de a amplasa linia de finis in fata sediului companiei pentru numai 2.000 de dolari. An de an, numarul celor care s-au prezentat la startul acestei competitii a crescut vertiginos, in 2006 nu mai putin de 100.000 de alergatori din lumea intreaga, printre care si celebrul ciclist Lance Armstrong, inscriindu-se pe lista concurentilor.

Facea contrabanda cu diamante

Ephraim Fischel, alias Fred Lebow - numele americanizat al acestuia -, a fost al saselea dintre cei sapte copii ai familiei Lebowitz. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Fischel s-a refugiat in Cehoslovacia si mai apoi in Olanda si in Irlanda. Pentru a supravietui, acesta a ales o meserie pe cit de periculoasa pe atit de profitabila, cea de contrabandist. Facea contrabanda cu zahar si cu diamante in Anglia si in Irlanda. In anii ’60, cind autoritatile incep sa se intereseze cu privire la activitatile sale, Lebowitz emigreaza in SUA.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.