Anul trecut, după arestarea fraților Ion și Vasile Balint, cunoscuți in lumea interlopă drept Nuțu și Sile Cămătaru, patronul Stelei, Gigi Becali, a dat un recital al declarațiilor.

In luna august, Becali spunea: "Nu-i cunosc pe frații Cămătaru!".

In septembrie: "Da, il cunosc pe Nuțu, dar mai bine il știu pe fratele său, Sile. Nu am luat bani de la ei, dar am făcut niște acte de vinzare-cumpărare".

In fine, in octombrie: "Da, am imprumutat 30.000 sau 50.000 de dolari, maximum 100.000 de dolari de la ei. Luam 100.000 de dolari și ii dădeam inapoi peste două-trei zile".

Schimbările de atitudine ale patronul Stelei erau provocate de desele sale vizite la Parchet, in timpul cărora, pus in fața declarațiilor fraților Balint și ale altor martori, Becali nu putea nega legăturile sale cu cei doi interlopi.

Juca poker cu Nuțu

Avocatul fraților Balint, Mihai Costea, a confirmat ieri dezvăluirea Gazetei: "Da, știu că Becali a fost acolo. Dosarul stagnează insă momentan"

Aceasta este casa lui Nuțu Cămătaru. Clădirea se află pe un domeniu unde interlopul crește lei, fazani, păuni și căprioare

Tot in octombrie, după ce Gazeta a dezvăluit că Becali are, de fapt, datorii de două milioane de euro la Ion și Vasile Balint, șeful din Ghencea explica: "Pe Sile l-am văzut de două ori in viața mea, iar cu Nuțu vorbeam la telefon o dată la două-trei luni pentru a imprumuta niște bani".

Gazeta a descoperit insă că nici atunci Gigi Becali nu a spus adevărul, el vizitindu-l des pe Nuțu Cămătaru la ferma acestuia, situată in cartierul Ferentari. Motivul vizitelor? Becali, Nuțu Cămătaru și alți prieteni de-ai interlopului jucau poker, iar patronul Stelei imprumuta bani pe loc, la masă, de la cămătarul Nuțu!

Cu ocazia uneia dintre aceste vizite, pe 7 ianuarie 2002, de ziua onomastică a lui Ion Balint, Gigi Becali a fost martor la tentativa de asasinare a lui Nuțu. Surse apropiate fraților Balint susțin că acțiunea ar fi fost pusă la cale de oamenii altui cap al lumii interlope, Nicu Gheară! Declarațiile lui Nuțu Cămătaru, Gigi Becali și ale celorlalți martori implicați in această poveste i-au determinat pe procurori să separe cazul de dosarul in care frații Balint erau acuzați de proxenetism, tilhărie, șantaj și inșelăciune.

Dosarul va fi trecut la crimă-organizată și va fi anchetat incepind de luna viitoare. Declarațiile lui Nuțu și mărturiile altor persoane aflate de față sint șocante, conturind mediul in care se invirtea patronul Stelei.

"Mă aflam in casă cu Gigi Becali și cu alți prieteni și jucam poker. Am văzut la un moment dat pe ecranele legate la camerele de supraveghere doi indivizi care se invirteau in curte, in jurul mașinii. Am ieșit repede afară, impreună cu prietenii mei și i-am capturat. Erau moldoveni și se pregăteau să pună grenade sub mașina mea. Probabil s-au gindit că nu sint atent, că o să beau de ziua mea, dar eu nu băusem. Le-am promis cite 5.000 de dolari ca să-mi spună cine i-a trimis și, intr-un tirziu, mi-au zis că i-a trimis Scali", este declarația lui Nuțu Cămătaru din luna decembrie 2004, relatată pentru Gazetă de surse din Parchet.

Marin Alexandru, zis și Scali, lucrase pină in 2002 pentru Nuțu Cămătaru, insă fusese racolat intre timp de Nicu Gheară, fără știrea lui Ion Balint.

Tot Nuțu continuă: "I-am pus pe moldoveni să-l sune pe Scali și să-l cheme la benzinăria OMV de la Cimitirul Bellu, la intersecția cu Giurgiului, spunindu-i că au rezolvat treaba. Am mers acolo, l-am așteptat, dar cind a venit, Scali m-a văzut și a rupt-o la fugă".

Varianta neoficială, povestită de martori oculari, este insă alta: "Nuțu l-a prins pe Scali la benzinărie și l-a adus la ferma lui, unde la subsol are un beci. La sfatul lui Gigi Becali, a sunat cițiva ziariști care au venit ca martori la judecată. Scali a fost bătut, iar la un moment dat, oamenii lui Nuțu au adus-o de acasă pe nevasta lui Scali. Nuțu ii pusese gind rău de mult și a violat-o in fața soțului ei", a povestit un martor, sub protecția anonimatului.

Urmările cazului

Ulterior, cele 10 grenade antitanc și cele 12 capse de detonare luate de la moldoveni au fost puse intr-o sacoșă de rafie de către oamenii lui Nuțu și lăsate intr-o parcare din fața Gării de Nord, unde a doua zi au fost găsite de un trecător și predate la poliție. După citeva săptămini, soția lui Scali s-a aruncat de la balconul locuinței și a murit. Poliția a deschis o anchetă, bănuind, că de fapt femeia a fost aruncată pe geam, insă a sistat cercetările din lipsă de probe.

In fine, implicarea lui Gigi Becali in caz se oprește la momentul aducerii lui Scali in beci. El a recunoscut in fața procurorilor doar faptul că se afla in casă cu Nuțu Cămătaru și cu alte persoane in momentul in care moldovenii intenționau să monteze grenadele!

Răzbunarea lui "Scali"

Un alt personaj aflat de față la prinderea lui "Scali" este Silviu Dudiță zis și "Fluturică", unul dintre oamenii de incredere ai lui Nuțu Cămătaru și angajat la vremea respectivă la firma de bodyguarzi VVT, apropiată lui Gigi Becali. "Fluturică" este celebrul personaj care a bătut un fan al Stelei pătruns pe gazonul din Ghencea in timpul unui meci. La două luni după cele intimplate in pivnița lui Cămătaru, "Scali" a tras 10 cartușe cu pușca cu alice după jeepul Toyota al lui "Fluturică", in plină stradă, fără insă a-l răni. Poliția nu a făcut atunci legătura intre cele două cazuri.

Gigi Becali: "Sint minciuni!"

- Domnule Becali, vă mai aduceți aminte noaptea de 7 ianuarie 2002 ?
- ... Nu ințeleg...

- Erați acasă la cămătari, jucați poker, cind doi moldoveni au vrut să pună grenade sub mașina lui Nuțu.
- Bă, nu vă e rușine?! Sint niște minciuni! Niște minciuni! Eu... poker, niciodată! Nuțu nici nu știe (se intrerupe)... nici nu știu dacă știe poker.

- Dar de unde știți asta?
- (Țipă nervos) Dar ce te interesează pe tine? Du-te, mă, in p... mea!

- Ați fost acasă la Nuțu?
- Cine ești tu, bă, anchetator? Să-mi sugi p...!

- Dar ați recunoscut prezența acolo in fața procurorilor...
- Scrieți, bă, ce vreți! Mi se rupe.

Războiul dintre Cămătari și Gheară

Frații Ion și Vasile Balint, ziși și Nuțu și Sile Cămătaru, sint doi cunoscuți capi ai lumii interlope. Arestați la mijlocul anului trecut, cei doi sint acuzați de proxenetism, tilhărie, șantaj și inșelăciune. Ei sint dușmani declarați ai lui Nicu Gheară, un alt personaj important din subteranele Bucureștiului, conflictul declanșindu-se in momentul luptei pentru controlul complexului comercial Niro, in anii '90.

"Becali imprumuta milioane de dolari"

Gazeta Sporturilor a intrat in posesia unor declarații despre relațiile dintre interlop și Gigi Becali date procurorilor de Elena Cergă, o prostituată aflată in sfera de influență a lui Nuțu Cămătaru

"Gigi Becali ia bani cu milioanele de la Nuțu. Ia cite un milion de dolari, cite 500.000..."

"Ii dă inapoi pentru că are terenuri. Vinde cite un teren și-i dă banii inapoi"