"Acel meci a «rupt» echipa. Probabil problema nu a fost atit la joc, cit psihologic. In Bucuresti s-a sarbatorit acea victorie cu mare pompa, n-a fost asa nici cind echipa nationala a Romaniei a ajuns in sferturile de finala ale CM din 1994. Compatriotii mei nu mai fusesera in Liga Campionilor de zece ani, iar acum nu numai ca au intrat in grupe, dar au si cistigat primul meci. Echipele romanesti de club au avut succes in Europa in ultimii ani. Nu este vorba de bani, din informatiile mele, doar citiva jucatori care evolueaza in Romania cistiga peste 200.000 de dolari, doi de la Steaua, unul de la Dinamo si unul de la Rapid", a spus el.

Cernat a mentionat ca a discutat cu presedintele Igor Surkis si ca nu se pune problema sa plece de la Kiev. "Surkis mi-a spus ca echipa si antrenorul au nevoie de mine si ca pot aduce beneficii si ca nu ma vor pune pe lista de transferuri. Sigur, am venit aici pentru a juca in mod constant, nu sa stau pe banca si sa cistig bani. Oricum, nu eu decid, ci antrenorul. Daca as hotari eu, as juca mereu", a spus el.

Florin Cernat a subliniat ca a discutat cu Razvan Rat si Ciprian Marica atit inainte, cit si dupa derbiul cu Sahtior, adversitatea dintre cele doua cluburi neafectind relatiile dintre jucatorii romani. "Il respect pe Mircea Lucescu ca antrenor, a obtinut performante importante, dar nu inteleg de ce trebuie sa dea vina pe arbitri dupa fiecare meci", a comentat Cernat.

Mijlocasul roman a vorbit si despre performantele din trecut ale celor de la Steaua. "Imi amintesc si de finala pierduta in 1989 cu AC Milan, eram mic, dar tatal meu urmarea meciurile. Am fost bucuros cind Steaua a cistigat CCE in 1986, dar imi aduc aminte mai bine de Supercupa Europei cistigata in 1987, cu golul lui Hagi. Tata simpatiza cu Dinamo Bucuresti in derbiurile cu Steaua, desi nu tinea cu cineva anume. Steaua se afla sub aripa lui Valentin Ceausescu, fiul fostului dictator, Dinamo era sub protectia Militiei. Cel mai greu era pentru arbitri la meciurile directe, erau sunati din toate partile, fiecare parte il «sfatuia» sa judece corect. Singura echipa cu care am tinut si tin cu adevarat este Otelul Galati, din orasul meu natal", a spus jucatorul roman.

Cernat a povestit ca i se spunea in trecut "noul Hagi": "Hagi este unic, a fost idolul meu, intotdeauna am incercat sa joc ca el, mai exact, sa imprumut citeva caracteristici, nu sa-l copiez. Romania a avut jucatori excelenti la inceputul anilor '90, Lacatus, Popescu, Lupescu, Raducioiu, Dumitrescu, dar Hagi era cel mai bun. Este adevarat, ca antrenor nu si-a gasit locul, ghinionul sau este ca incearca sa faca echipa lui sa joace asa cum o facea el. Jocul de atunci s-a schimbat. Oricum, Hagi va ramine un jucator senzational".

Florin Cernat isi aminteste cum era in regimul comunist si cum tinjea dupa portocale si banane. "Situatia s-a imbunatatit an de an dupa 1989. Factorul pozitiv a fost ca au inceput sa vina turisti, pentru ca pe vremea lui Ceausescu era interzis. Prin sosirea oamenilor de afaceri, Galatiul s-a dezvoltat", a povestit el.