O noua metoda curativa pentru fotbalul romanesc

"Cooperativa" a disparut! Asa ne anuntau conducatorii fotbalului romanesc acum ceva timp. In ciuda acestui fapt, "blaturile" au tinut sa se propage nestingherit, avand acum forma si substanta cavalerilor fluierului. Urmarea? Scandaluri pe banda rulanta si o neobosita lupta pentru deconspirarea celor care "pun botul". Cluburile mici au inceput sa acuze cluburile mari, iar "marii" au inceput sa muste din cei "mici". Apoi, ca intr-un film cu intriga sanjabila, echipele mici au inceput un razboi intre ele.

Fitilul luptei s-a aprins si la varful clasamentului, astfel ca, in acest moment, aliatii nu se mai recunosc, iar dusmanii sunt pretutindeni. O echipa din Liga 1 are, conform actualei stari de fapt, urmatorii inamici: echipele de nivelul ei, celelalte formatii si arbitrii. Uneori, mai apar si Liga, si FRF-ul. Coruptia este institutionalizata in fotbalul romanesc? Nicidecum. Suntem "bolnavi" de scenarita, iar o asemenea maladie face obiectul studiilor aprofundate in unitatile sanitare cu profil psihiatric. Balamucul nu este o inventie, ci o realitate. La fel ca si fotbalul mioritic.

Spectatorul de fotbal a inceput sa nu mai inteleaga nimic. Echipa favorita este "maltratata" de jocurile de culise, dar dusmanii nu pot fi descoperiti cu una, cu doua. Ba arbitrii sunt trimisi cu "tema invatata", ba exista un "plan" care sa trimita formatia spre subsolul clasamentului. Bunaoara, in acest moment, echipa cea mai linistita este Gloria Bistrita.

Echipa "dirijata" de Jean Padureanu a reusit sa se transforme din "mama blaturilor" in "porumbelul pacii", unde ramura de maslin este tacerea. In rest, "salonul" psihiatric al Ligii 1 este plin cu "pacienti". Dinamo, pana mai ieri plutind linistita pe valul victoriilor fara numar, a inceput sa arate ca simptomele paranoice nu-i sunt straine. "Nu vrem sa credem ca exista o coalitie ca Dinamo sa piarda campionatul", exprima Cristi Borcea o teama tipica, o aparare avansata in fata unui "atac" ce nu exista! Cu 11 puncte avans, "cainii" vor sa propage ideea ca, de fapt, in razboiul pentru suprematia interna ei reprezinta "mieii" pregatiti pentru taiere.

Steaua, preocupata mai mult de nivelul european al jocului, a lasat luptele interne pe seama celorlalti, dar nu-i exclus ca la un moment dat sa se erijeze si ea in "miel". Echipele mici vor sa faca de petrecanie celor mari, spunea un conducator de club bucurestean, iar in acest context "lupii" sunt superiori numeric. In schimb, formatiile din provincie au dat semnalul organizarii intr-o "turma" a celor napastuiti de "pradatorii" Capitalei. Deci, alti miei.

Craiova a dat mana cu Timisoara, dar echipa Clujului vrea sa lupte de una singura. Pe de alta parte, Ceahlaul sare la gatul Argesului si invers. Farul, Otelul si Unirea Urziceni stau in stand-by, preferand sa-si aleaga tabara in functie de interesele de moment. Culmea este ca printre "capitalisti" exista si o provinciala, FC National, echipa ce se crede lucrata si de echipele mici, si de cele mari, exceptie facand Rapidul care a achitat 2 milioane de dolari pentru Sapunaru si Griffiths. Taberele se schimba de la o etapa la alta, iar aliatii devin inamici daca un fault nu este sanctionat. Cuvantul dat se preschimba in acuzatie, iar o strangere de mana devine un blestem. Nu mai avem blaturi.

Avem, insa, mari probleme de constiinta. "Singuri impotriva tuturor" a devenit un lait-motiv al lipsei de performanta. Nu sunt vinovati jucatorii care nu reusesc sa inscrie din doi metri sau care suteaza o singura data pe poarta in 90 de minute. Nici vorba! Conspiratia fotbalului poate distruge o echipa. Analizand zilnic scandalurile fotbalului romanesc, acel suporter de care aminteam la inceput poate incepe sa creada ca, de fapt, fotbalul romanesc ii este dusman. Ca acest fotbal nu doreste decat banii sai pentru biletul de intrare pe stadion.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.