Criza financiara de proportii in care se zbate colosul taiwanez al telefoniei mobile, BenQ, risca sa afecteze si clubul Real Madrid, punind sub semnul intrebarii un contract de sponsorizare in valoare de 24 de milioane de euro anual, valabil pina in 2010.

Dupa ce, anul trecut, a preluat divizia de telefonie mobila a companiei germane Siemens, cu intentia declarata de a cuceri piata europeana si mondiala, BenQ Siemens - asa cum apare pe tricourile "galacticilor" - face eforturi disperate sa-si mentina pe linia de plutire filiala germana, unde din 3.000 de lucratori au fost concediati 1.900. Ca si cum asta nu ar fi fost de ajuns, luna trecuta filiala germana a BenQ Mobile a intrat in incapacitate de plata, dupa cum informeaza "Financial Times".

La München a fost deja initiata procedura de faliment, iar la Taipei, Eric Yu - directorul financiar al BenQ - vorbeste de politici de austeritate si "consolidarea sectorului deja ocupat pe piata asiatica". In aceste conditii, nu e deloc de mirare ca in presa financiara spaniola (de exemplu, in publicatii ca ABC si Cinco Dias) apar informatii privind rezilierea contractului de sponsorizare incheiat de BenQ Siemens (deci de filiala germana a benQ Mobile) cu Real Madrid si nici ca presedintele Calderon refuza orice comentarii pe aceasta tema deloc placuta.

Numai ca, in timp ce BenQ Mobile "se lauda" pe 30 septembrie cu pierderi in valoare de 366 milioane de dolari SUA (286 milioane de euro) in trei luni, Real Madrid si-a vindut drepturile de transmisie TV (din 2009 pina in 2013) cu 600 de milioane de euro...