Latifundiarul din Pipera a dezvaluit, fara sa vrea, ca l-a scapat pe Neaga de o suspendare pe un an

Gura mare a lui Gigi Becali a mai scapat un "porumbel" duminica seara, cind patronul stelist a dezvaluit, la emisiunea "Dan Diaconescu in direct", de la OTV, una dintre manevrele de culise facute in fotbalul romanesc.

"Daca nu eram eu, Neaga era suspendat un an si o termina cu fotbalul! Va spun eu ca asa era!", l-a luat gura pe dinainte pe latifundiar, lasind sa se inteleaga ca a recurs la manevre de culise pentru a-l scoate din impas pe jucator. Afirmatia aduce cu un autodenunt, Becali facind trimitere - cel mai probabil - la episodul din vara lui 2001, cind Neaga fusese depistat pozitiv la controlul antidoping, dar a fost achitat de LPF. La vremea respectiva, a existat suspiciunea ca fotbalistul a fost scos basma curata de Comisia de Disciplina a LPF datorita interventiilor facute de fostul oier la prietenul sau, Dumitru Dragomir, seful ligii.

In vara lui 2001, la scurt timp dupa ce Rica Neaga a fost transferat de la FC Arges la Steaua, s-a aflat ca jucatorul se dopase cu metenolon. Conform regulamentelor si cazurilor similare existente la nivel mondial, jucatorul trebuia suspendat minimum sase luni, dar - in pofida tuturor evidentelor - LPF l-a facut scapat, salvind astfel investitia lui Gigi Becali. Acesta le platise pitestenilor, in schimbul lui Neaga, suma de 450.000 de dolari, la care se adaugasera Vladoiu si Marius Luca.

La momentul respectiv, Dumitru Dragomir a gasit o explicatie puerila: "Jucatorii sint ca ratele, nu stiu ce maninca!". LPF a facut abstractie de cazuri similare ale unor fotbalisti celebri, precum Fernando Couto, Frank de Boer si Edgar Davids, cu totii suspendati dupa ce au fost gasiti pozitiv la controlul antidoping.

Poveste cu arabi

Dumitru Dragomir n-a urmarit in direct emisiunea. Seful LPF a vazut declaratiile stelistului in reluare, ieri, la prinz. "Gigi nu se referea la povestea aia din 2001. A facut aluzie la altceva... Nu ma intrebati mai multe, ca nu stiu si nu vreau sa spun. Oricum, daca ar fi fost gasit vinovat de dopaj, Neaga nu lua mai mult de sase luni", a sunat replica lui "Corleone". Se pare ca Dragomir a evocat voalat episodul din ianuarie 2004, cind Neaga a fost transferat la Al Nasr, in Arabia Saudita.

Jucatorul a disputat doar citeva partide pentru formatia araba, care l-a dat afara si l-a trimis "pachet" la Bucuresti, dupa ce Rica l-a insultat pe unul dintre seici. Neaga a revenit la Steaua, pentru care a si jucat in retur, desi regulamentele internationale interzic unui fotbalist sa se transfere de doua ori in acelasi sezon. Intreaga poveste n-ar fi fost posibila fara ajutorul FRF, forul care elibereaza cartea verde a jucatorilor la transferurile internationale.

Nasul nu stie

Mircea Sandu, presedintele FRF, a evitat ieri comentariile pe marginea dezvaluirilor facute de Gigi Becali, motivind ca n-a urmarit emisiunea: "Nu stiu despre ce e vorba si nici ce a vrut sa spuna. Steaua tine de LPF. Cit priveste transferul lui Neaga, noi nu facem decit sa emitem cartea verde la solicitarea cluburilor. Mai multe nu stiu. Nu sint la curent cu amanuntele transferului lui Neaga in Arabia Saudita".

Boc a dat din colt in colt

Alexandru Boc, presedintele Comisiei de Disciplina, a analizat "cazul Neaga", in vara anului 2001, si a dat verdictul "nevinovat". Ieri, Boc a dat din colt in colt cind i s-a cerut sa comenteze autodenuntul lui Becali. Fostul international s-a bilbiit secunde bune. "Am vazut si eu emisiunea. Faptul ca Neaga juca la Steaua sau la Arges n-a contat in decizia noastra. Steaua trebuia sa joace in Liga Campionilor, poate acest lucru a contat, dar numai intr-o proportie de 0,05 la suta. Era primul caz de acest gen.

Analizele nu erau concludente, iar contraexpertiza a fost contradictorie. Nu era un caz cert, asa ca l-am iertat pe Neaga. Probabil ca Gigi a intervenit la altcineva, dar la mine n-avea cum. Dar nu cred ca a intervenit nici la vreun coleg de-al meu. S-au spus atitea dupa acest meci cu Valencia... S-au depasit niste limite. Vom lua ziarele si casetele si poate il vom sanctiona cumva pe Becali", a declarat, neconvingator, Boc.

Interzisi de Gigi si de Piti

Walter Zenga, antrenorul echipei Steaua, a analizat ieri in fata presei secvente de la partida-tur cu FC Valencia, pierduta cu 2-0, si a vorbit despre planurile sale tactice pentru meciul-retur, programat joi seara, in Ghencea. Tehnicianul italian a parut destul de nehotarit. "Nu stiu inca daca trebuie sa atacam din start si sa incercam sa dam doua goluri, dupa care sa "inghetam" jocul. Sau sa fim prudenti, sa fie 0-0 pina in minutul 85, sa dam gol si poate sa-l reusim pe al doilea in prelungiri, la o faza fixa", s-a lamentat Zenga. Ieri, Gigi Becali l-a dat afara pe atacantul Cristian Ciocoiu.

"In urma atacurilor nefondate din ultimele zile la adresa echipei, atacuri care au menirea sa destabilizeze atmosfera si sa aduca tensiune inaintea meciului-retur cu FC Valencia, din Cupa UEFA, FC Steaua a luat decizia de a interzice accesul reprezentantilor mass-media de la publicatiile ce apartin trustului de presa Ringier (ProSport, Evenimentul zilei si Libertatea) la toate activitatile oficiale desfasurate de club", se arata intr-un comunicat remis ieri de clubul Steaua. Limbajul folosit a fost, de aceasta data, elegant, dar motivele acestei interdictii sint puerile.
Semnalul dat de Gigi Becali a fost urmat cu o promptitudine uimitoare de Victor Piturca, antrenorul nationalei. Selectionerul l-a insarcinat pe Paul Zaharia, ofiterul de presa al FRF, sa ne anunte ca nu mai avem voie sa asistam la conferintele de presa.

Motivul oficial invocat de antrenor este acela ca, intr-unul dintre articolele publicate de cotidianul nostru, se mentioneaza influenta pe care Gigi Becali o avea in alcatuirea echipei pe vremea cind Piti antrena in Ghencea. Mircea Sandu, presedintele FRF, a parut surprins: "Nu stiu nimic! Mie nu mi-a spus nimeni nimic despre asa ceva! Nu stiu ce raspuns sa va dau, pentru ca acum aflu ce-a facut Piturca". Faptul ca presedintele FRF habar n-are ce initiative iau angajatii sai in numele federatiei si al nationalei nu face decit sa arunce intr-o lumina cit se poate de proasta autoritatea sa. Piturca actioneaza de parca ar fi cistigat nationala la zaruri, fara sa dea socoteala nimanui.

Coalitie Vadim-Becali

In studioul OTV, Gigi Becali a avut una dintre celebrele sale iesiri neanderthaliene. Oierul ajuns imparat la Steaua si-a tradat carentele de educatie, improscindu-si interlocutorii cu o avalansa de insulte. Dorin Chiotea, redactor-sef la "ProSport", si Octavian Cojocaru, redactor la cotidianul nostru, au refuzat sa intre in circul lui Gigi si, dupa citeva incercari de dialog civilizat, au parasit studioul.

Spectacolul de prost gust a continuat insa, fiind completat, in scurt timp, de C.V. Tudor, presedintele PRM, care a intervenit telefonic. Nivelul la care au coborit discutiile de duminica seara demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, factura proasta a indivizilor care populeaza, in acest moment, scena po-litica si publica a Romaniei.

"Vino la mine, ca te fac parlamentar!"

Celor doi saltimbanci nu le-a trebuit prea mult timp pentru a-si descoperi afinitati. Uniti de ura impotriva ziaristilor de la cotidianul nostru, pe care-i acuza ca sint "tradatori de neam si de tara" deoarece proprietarul este o companie elvetiana, Vadim si Becali au devenit subit prieteni. Partidul securistilor condus de fostul poet de curte al lui Ceausescu si-a gasit astfel un aliat natural in partidul de club al lui Gigi.

Dupa ce a remarcat ca-l vede pe Becali cum se perpeleste de necaz ca n-a intrat in parlament (PNG a obtinut la alegeri un scor de 1,7 la suta, sub marja de eroare a sondajelor), Vadim i-a aruncat acestuia un pai: "Sa vina la mine Gigi Becali si Pavel Corut, ca-i fac parlamentari! Eu ii fac! Fara sa le cer nimic! Ii pun pe locuri eligibile la alegerile din noiembrie, anul asta, ca atit o sa dureze alianta de-acum". Vestea l-a facut pe Becali sa se lumineze subit la fata. Ca un copil care primeste o bomboana, latifundiarul a inceput sa exclame: "Bine-nteles! Facem coalitie! Facem coalitie! Facem alianta PNG-PRM si sa vedeti ce culoar avem pentru 2008! O sa cistigam alegerile, pentru ca lumea s-a saturat si de PNL, si de PD, si de PSD!".

"Ar trebui sa ajungeti sub perfuzii!"

Spectacolul de prost gust al lui Becali a luat o amploare periculoasa in cele doua pauze publicitare solicitate de moderator, in momentele in care a simtit ca nu-l mai putea controla pe oierul din Pipera. Fostul candidat la Presedintia Romaniei s-a dat in stamba, folosind un limbaj de cea mai joasa speta, completat de amenintari directe la integritatea corporala a celor doi ziaristi prezenti in prima parte a emisiunii. Becali a dat friu liber nervilor si, dupa ce a simtit ca nu poate oferi raspunsuri la intrebarile incomode care i s-au pregatit, a trecut la amenintari.

"Voi doi ar trebui sa ajungeti sub perfuzii! Asta meritati voi, tradatorilor! N-am ce sa discut cu voi. Jigodiilor! Sinteti niste hahalere!", a racnit Becali. Latifundiarul n-a mai tinut cont de nimic, utilizind toata gama de injuraturi, fara nici cea mai mica jena. Tot acest circ a fost urmarit dintr-o camera alaturata si de trei dintre bodyguarzii personali.
Desi moderatorul i-a cerut sa poarte un dialog civilizat, Becali nu s-a abtinut. Acesta a fost momentul in care cei doi jurnalisti au hotarit sa paraseasca studioul. Emisiunea a continuat cu o vadita tenta obedienta din partea moderatorului, iar Becali s-a laudat in mai multe rinduri ca el a "dat afara tradatorii".

CNA va analiza emisiunea lui Dan Diaconescu

Ralu Filip, presedintele Consiliului National al Audiovizualului, a evitat sa vorbeasca despre o sanctiune clara impotriva postului OTV sau a moderatorului Dan Diaconescu, care a permis comportamentul suburban al lui Becali. "A fost vorba de o atitudine total nepotrivita din partea lui Gigi Becali, dar nu pot vorbi de vreo sanctiune inainte sa discutam intr-o sedinta despre aceasta emisiune.

Daca moderatorul a procedat corect, intrerupind emisiunea cind a scapat-o de sub control, nu stiu daca merita sanctiune. Postul nu poate fi sanctionat pentru limbajul lui Becali. Nu e in ordine nici ca i s-a permis lui Becali sa fumeze in emisiune. Daca domnul Diaconescu are invitati care nu pot sa reziste fara sa fumeze, atunci sa faca emisiuni mai scurte. Repet, nu pot vorbi de sanctiuni, inainte sa discutam cazul in urmatoarea sedinta a CNA", a mentionat ieri Ralu Filip.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.