Un secret bine ingropat timp de 25 de ani este scos la iveala de scandalul Belu-Petrovschi

Cea mai valoroasa gimnasta a tuturor timpurilor ar fi putut sa ramana paralizata daca nu ar fi fost tratata la timp, si a concurat, intr-adevar, la JO Moscova 1980 cu hernie de 12 mm, dupa cum confirma medicul Carmen Dumitru.

Medicul Carmen Dumitru are 70 ani, dar arata de 55, hai sa zicem 57. Se misca repede, vorbeste asemenea, are o vivacitate remarcabila pentru varsta dansei. Intrebata daca Nadia Comaneci a concurat la Jocurile Olimpice de la Moscova 1980 cu hernie de disc de 12 milimetri (spre deosebire de Oana Petrovschi, care are o hernie de 7 mm), a raspuns scurt ca nu discuta asemenea subiect prin telefon si ne-a invitat la Casa Corprului Didactic din Bucuresti, unde urmeaza cursuri de psihologie aplicata.

SEMIPAREZA NADIEI

Dialogul s-a infiripat rapid. "Va dati seama ca despre asa ceva nu puteam sa va vorbesc la telefon", spune doamna Carmen Dumitru. "Domnul Vieru, presedintele Federatiei Romane de Gimnastica (n. red. - acela care a dezvaluit in numarul de sambata al ziarului nostru ca Nadia Comaneci, cea mai valoroasa gimnasta a tuturor timpurilor din intreaga lume, a obtinut doua medalii de aur si doua de argint la JO Moscova 1980 avand o hernie de 12 mm si care a spus ca Oana Petrovschi e o nerusinata si minte si ca mai bine si-ar fi continuat cariera, ca sa obtina macar o medalie de aur, de pe urma careia azi ar fi avut renta viagera), a avut dreptate. Cunosc cazul, desi nu ma mai ocupam de gimnastica in 1980, pentru ca asa era atunci, ne mai roteam.

Adica la Jocurile Olimpice de la Moscova eram la canotaj. Cunosc insa cazul respectiv si pot sa va spun ca a existat o deplasare de 12 milimetri la coloana vertebrala a Nadiei Comaneci. Consultul a fost facut de profesorul Voiculescu. Ca manifestare clinica, Nadia Comaneci a avut o situatie mai grava. A fost vorba de o semipareza la laba piciorului drept, care a fost tratata. In tara, caci aveam medici competenti. A fost un tratament de durata, dar s-a dovedit a fi fost eficace pana la urma, pentru ca altfel ar fi fost posibil ca Nadia sa ramana paralizata", spune Carmen Dumitru.

GIMNASTICA E ALT SPORT ACUM

Dumitru recunoaste ca pe vremea cand Nadia facea gimnastica nu erau atatea elemente dificile. "Acum sunt cerinte mari, pentru a face spectacol. Din aceasta cauza si exercitiile devin mai dificile, mai acrobatice. Este necesara o pregatire speciala. Efortul este mult mai mare. Cand lucreaza acum o gimnasta la paralele poate face in joaca uneori exercitiile care se faceau cu ani in urma. Ca toate lucrurile, si gimnastica evolueaza".

"SPORTUL DE PERFORMANTA E O NENOROCIRE!"

Odata starnita, doamna doctor contiuna "la foc automat". "Sportul de performanta este consumativ. Nu este vorba doar de uzura, ci si de accidente. Intai se face selectia, care continua fara pauza, intrucat trebuie sa vezi permanent daca biologic mai este permis costul, daca psihic si medical sportivul mai poate sa progreseze. Pentru asta se face pregatire specifica doar cu acordul medicilor. Exista si o latura pedagogica".

INTERES DE DESTABILIZARE

Intrebata daca a mers in iulie 2003 la Deva, zi de zi, dupa cum singura spune, ca urmare a problemelor de sanatate ale Oanei, Carmen Dumitru neaga vehement. "Am mers la Deva pentru ca era nevoie de medic, pentru ca se apropia Olimpiada. Am stat acolo zi de zi, asistand la antrenamente. Eram obisnuita cu asa ceva, v-am spus, cu ceva ani de pauza, din 1960 incoace asta fac, povesteste Dumitru. Care continua: "Era de pe atunci un interes de destabilizare a situatiei, care a culminat inainte de Jocurile Olimpice de la Atena. Nu s-a reusit atunci, se incearca din nou acum! De unde a avut aceasta fata atatia bani, peste 40 milioane lei, ca sa plateasca la tribunal? Si avocatul cine si de ce il plateste?"

NU BELU FACEA LOTUL

Carmen Dumitru are o nedumerire. "De ce sa plateasca Belu? Pe care si acum il vorbeste de bine... El n-are nici o vina. Nu Belu facea lotul, ci federatia decidea. El propunea. E drept, in unele situatii putea sa aiba cuvant decisiv. Insa nu in problemele medicale, unde el nu se amesteca, nu avea cunostinta de asa ceva. Nu pricep de ce sa plateasca Belu?!"

RECUNOASTE CA DOCUMENTELE ERAU TRIMISE LA DEVA

Pe de alta parte, doamna Carmen Dumitru recunoaste ca toate documentele medicale privind situatia sportivelor care se pregateau la Centru Olimpic de la Deva era adusa si la cunostinta antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang.
"Examenele medicale erau facute la Bucuresti, unde veneau toate gimnastele, nu doar acelea despre care s-ar fi putut crede ca au probleme. Ele erau verificate periodic. Normal, si cand semnalau ca le doare ceva. Iar rezultatele ajungeau, de la Institutul National de Medicina Sportiva, unde am lucrat si eu ani de zile, la Federatia Romana de Gimnastica, la Deva si la Comitetul Olimpic Roman".

OANA E CAM CIUDATA

Despre Oana Petrovschi, pe care medicul Carmen Dumitru spune ca nu a prins-o la lot, dar ca a vazut-o la Deva, spune "E adevarat ca Oana Petrovschi are probleme, nu stiu daca e indicata operatia. Pe Oana Petrovschi am vazut-o cu ochii mei, eu am vazut-o pe frig, timp rece, cu bluza scurta, de la sani la buric si in pantaloni scurti (n. red. - indica si prin gesturi dimensiunile). Am vazut-o si dansand. Or, o persoana care spune ca e bolnava asa cum zice ea, nu se manifesta in felul acesta. Oana e, medical vorbind, cam ciudata".

O ACUZA PE PETROVSCHI DE FURT!

"Am fost in INMS in momentul in care au fost sustrase si Institutul a anuntat Politia. Cred ca a fost cam in primavara lui 2004. Nu stiu cum si cand au fost aduse inapoi. Nu sunt false. Au fost xeroxate si copiate, dar nu stiu daca au mai respectat fraza din context. Sigur le-a luat fata (n. red. - Oana Petrovschi) de la fisier sa se duca la un anumit cabinet si a disparut cu ele. Persoana care este responsabila de aceste fise a bagat de seama ca a iesit pe usa cu ele, s-a urcat intr-o masina cu cineva din breasla dumneavoastra si s-a intors mai tarziu.

Putea solicita un extras. Era dreptul ei. Asta arata rea intentie. A invatat-o cineva. Chiar daca ea este o persoana incisiva, nu s-ar fi gandit sa faca asta. Pana acum nu s-a manifestat in felul asta. E o persoana volubila, simpatica, era convinsa ca face lucruri iesite din comun. O nonconformista. Nu cred ca nestimulata si nealimentata din varii motive ajungea asa. Are momente cand spune ce i se spune si momente cand spune ce crede ea. In instanta nu o lasa sa vorbeasca prea mult", dezvaluie Carmen Dumitru, care a spus ca Oana a furat actele, dar apoi a rasucit vorbele.

CU ACORDUL DIRECTORULUI INMS

Dana Pavelescu, avocata Oanei Petrovschi, a replicat fata de acuzele aduse clientei sale. "La sfarsitul lunii ianuarie 2004, Oana a fost la Institutul National de Medicina Sportiva, a vorbit chiar cu domnul doctor Razvan Busneag, directorul institutiei. Dansul i-a permis sa copieze actele pe care le-a dorit, pentru ca i s-a facut mila de ea. I-a si spus sa ia actele si sa se trateze pentru ca situatia ei nu e deloc roza".


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.