Potrivit presei italiene, transferul lui Mutu de la Dinamo la Inter s-a realizat contra unei sume de sapte milioane de dolari, in timp ce oficialii dinamovisti anuntasera ca au incasat doar 2,1 milioane de dolari.

In contextul luptei dure la nivel global impotriva coruptiei din fotbal, in Romania apar constant date privind "ralierea" oamenilor reprezentativi din sportul-rege autohton la mersul lumii. In toiul scandalurilor privind manipularea rezultatelor de catre arbitri, via mafia pariurilor, sau ale celor legate de "gaurile" din bugete ascunse de federatii nationale - vezi cazul forului francez - ,UEFA a solicitat infiintarea unor comisii anticoruptie la nivelul organismelor federale. Un prim studiu de caz l-ar putea constitui eternele neconcordante dintre sumele de transferuri prezentate de cluburile din Romania si cele dezvaluite de cele din strainatate. Ultima este legata de transferul lui Adi Mutu la Internazionale Milano.

Diferenta de aproape 5 milioane de dolari

In 1999, jucatorul transferat de la FC Arges la Dinamo a luat calea Inter-ului, prin intermediul impresarului Ioan Becali, pentru o suma declarata de oficialii dinamovisti de 2,1 milioane de dolari. Vineri, agentia de presa italiana ANSA a publicat un bilant al transferurilor echipei din Milano pe ultimii zece ani. In dreptul lui Mutu a fost insa trecuta suma de sase milioane de euro - aproximativ sapte milioane de dolari. Diferenta, mai mult decit dubla fata de ce au sustinut oficialii din Soseaua Stefan cel Mare, poarta o explicatie, in linii mari aceeasi ca in celelalte cazuri similare. In acceptiunea conducatorilor "ciinilor rosii", suma vehiculata in mass-media italiene reprezinta, pe linga suma efectiva de transfer, si salariul jucatorului.

"Pomelnicul" precedentelor

Explicatii similare au oferit dinamovistii si in alte cazuri, precum cel al lui Florin Cernat, Ianis Zicu ori Marius Niculae, in care sumele anuntate de partenerii de transfer au fost de doua-trei ori mai mari. Acuzat chiar de fals in acte in urma trecerii lui Niculae la Sporting Lisabona, directorul executiv Cristi Borcea a recunoscut ulterior "ingineria". Alte tranzactii dinamoviste asupra carora au planat suspiciuni si in care impresari au fost fratii Becali i-au vizat pe jucatori precum Marica, Mihalcea, Claudiu Niculescu, Ciobotariu sau Contra.

Nu numai dinamovistii sint insa implicati in asemenea situatii. Fostul comandant de la Steaua, Cornel Otelea, a fost anchetat, dar achitat, pentru insusirea unui comision de 1,8 milioane de dolari de pe urma transferului lui Ilie Dumitrescu din Ghencea la Tottenham Hotspur. Tot in instanta au ajuns si transferurile lui Daniel Pancu si Bogdan Lobont. In acelasi registru, patronul clubului Ceahlaul Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, a contestat suma de transfer a lui Iencsi, rapidistii declarind 100.000 de dolari, presa rusa - 800.000 de dolari. Cazuri similare s-au inregistrat in transferurile lui Cristi Dulca si Tibi Ghioane.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.