"Cu Iordanescu pe post de Ceausescu in decembrie '89, Romania - umilita in Armenia". Acest titraj din Adevarul de ieri poate i-a uimit sau contrariat pe unii cititori. Mai ales ca, tot ieri, s-a zvonit ca mult stimatul si iubitul Iordanescu si-ar fi dat in cele din urma demisia, in vreme ce Nicolae Ceausescu a mers pana la glont. Si totusi, asemanarile exista. Mai intai, Iordanescu nu isi va da demisia pentru ca va fi strabatut de vreo umbra de bun simt sau de jena, de care s-a operat demult. Cel mai probabil i se va transmite de catre PSD sa-si faca urgent bagajele de la Nationala intrucat a ajuns un fel de sconcs alungator de voturi pentru partid. Si Iordanescu, care stie de dinainte de '89 ce inseamna Partidul, se va executa. Altfel, daca n-am fi in campanie electorala, dl. general ar merge nu pana la glont, glontul e pentru oameni de onoare, ci pana in adancurile penibilului si jalniciei. La fel ca N. Ceausescu in balcon, Iordanescu a pierdut orice legatura cu realitatea, evoluand intr-un timp paralel, intr-o istorie de uz personal din care nu recunoaste nimanui dreptul de a-l scoate. La fel ca N. Ceausescu, Iordanescu nu vede ca baga Romania in pamant, considerand ca bazaitul strident si semnalele rosii ale dispozitivelor de avertizare sunt doar diversiuni ale elementelor dusmanoase din presa. Unii se intreaba cu mana la falca: dar, oare, Iordanescu e singurul vinovat? Bineinteles ca nu, bineinteles ca vinovata e toata reteaua vermiculara de interese si bani garla din si din jurul asa-zisei Federatii Romane de Fotbal, de fapt Mircea Sandu srl. Dar raspunzator pentru degringolada echipei Nationale, atunci cand te numesti selectioner unic, te comporti dictatorial ca N. Ceausescu si incasezi pentru asta 400.000 de dolari pe an, nu poate fi decat unul singur: Anghel Iordanescu. Ceea ce nu inseamna ca proptirea altui antrenor la carma Nationalei va da rezultate mai bune cata vreme Reteaua continua sa existe si sa-si intinda ochiurile. Nu numai antrenorul trebuie schimbat la Nationala, ci si tipul de fotbalist care ajunge sa poarte culorile Romaniei. In clipa de fata, el este un tanar incult si neinstruit pana la a nu fi in stare sa lege doua fraze coerente si corecte in romaneste in fata microfonului si care, cu purcoaiele de bani pe care le ridica, isi cumpara masini tot mai mari si mai scumpe, sparge sume uriase in chefuri monstru, asculta manele in nestire, isi lipeste de brat tot soiul de starlete si top modele la fel de costisitoare. Si, din cand in cand, la baietii mai "subtiri", apare, ca zaharul pudra pe coliva, drogul.

Prin comportamentul sau, Anghel Iordanescu, a ridiculizat si altceva decat fotbalul. Credinta, de pilda: unde e Dumnezeul din iconitele pe care le linge dl. Iordanescu pe banca tehnica, atunci cand selectionerul se comporta cu trufia, egoismul si vanitatea unui dispretuitor de Hristos? Sau Armata: asa procedeaza un general pus in fata unei chestiuni de onoare? Singurul loc unde dl. Iordanescu se potriveste perfect e politica romaneasca. El are trasaturi specifice politicianului carpato-danubian: lacomia de bani, cramponarea de functie, ostilitatea, chiar ura fata de presa si dispretul launtric fata de opinia publica, totul asezonat cu declaratii nechezate despre patrie si tricolor. Asa ca, dupa ce va lasa in pace Nationala, ii urez succes deplin d-lui senator Iordanescu in viitoarea sa cariera politica.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.