Dupa ce problemele de arbitraj au inceput sa-i bata la usa, Mircea Sandu a vorbit despre subiectul la zi. Oficialul i-a amintit lui Copos ca, in trecut, el a initiat moda afacerilor cu arbitrii

Sport Total: Multe discutii pe seama arbitrajului in acest debut de sezon. Care ar fi cauzele?

Mircea Sandu: Eu as incepe prin a preciza urmatorul lucru: nu stiu daca ar mai fi existat atit scandal, daca n-ar fi fost prestatia lui Salomir de la Steaua - Rapid.Parerea mea e ca nu ar fi fost atitea polemici, pentru ca nici nu ar fi existat motive. In cele sapte etape scurse pina acum n-au existat decit cazuri minore. Salomir, in schimb, a schimbat totul.

Atunci cum va explicati faptul ca tot mai multi oficiali ai diferitelor cluburi se lamenteaza pe aceasta tema? Credeti ca miza acestui campionat poate fi cauza acestor tensiuni?

V-am spus mai devreme ca nu-i consider pe arbitri niste sfinti, insa va mai spun ca se si exagereaza pe aceasta parte. Multi conduca tori de cluburi vorbesc despre cum conduce un central sau altul un meci de-al echipei sale, insa nu vede sau nu vrea sa vada ca jucatorii sai rateaza singuri cu poarta goala, ca nu joaca nimic sau mai stiu eu ce.Cred ca se exagereaza mult pe aceasta tema. Oficialii ar trebui sa se uite mai bine in ograda proprie.

Va referiti, printre altii, la domnul George Copos, care v-a adresat o scrisoare deschisa in care va cere sa schimbati conducerea Comisiei Centrale de Arbitri. Credeti ca si dumnealui exagereaza?

Bineinteles ca exagereaza! Domnul Copos uita, insa, de anumite practici pe care le-a initiat in trecut. A uitat, probabil, cind ii ajuta pe anumiti arbitri sa-si deschida magazine Samsung. Dar asta e o problema pe care o voi discuta eu cu dumnealui. L-as ruga sa se uite mai atent la meciurile Rapidului, pentru ca nu cred ca au fost mai mult de doua in care au existat cu adevarat decizii potrivnice lor.

Cu aceeasi problema a venit si presedintele lui CFR Cluj, Iuliu Muresan.

I-am explicat si dumnealui ca, dupa parerea mea, nu a fost vorba despre penalty nici pentru Timisoara, nici pentru Cluj. Asta e ce am vazut eu la televizor, in reluare.

Ati discutat cu domnul Gheorghe Constatin, presedintele CCA?

Da, am avut mai multe dialoguri. I-am reprosat faptul ca nu trebuia sa mearga pe solutia tragerii la sorti la etapa si l-am rugat sa faca un raport complet pe care sa-l prezinte Comitetului Executiv ce va avea loc martea viitoare. Va trebui sa luam anumite decizii in acea sedinta.

Credeti ca vor cadea capete din rindul arbitrilor?

Domnule, i-am spus si sefului lor ca nu se mai poate asa. Sint unele cazuri pe care nu ai cum sa le iei in considerare. Unii dintre ei gresesc de nu stiu cite ori si dovedesc, astfel, ca nu pot face fata in Liga I. Personal, voi recomanda in Comitetul Executiv ca acesti arbitri sa ne lase. Sa mearga la afacerile lor, la familiile lor, oriunde, numai in arbitraj nu.

In tot acest context, credeti ca arbitrii straini ar fi solutia iesirii din impasul actual?

Nu, nu cred asta. In acest an, forurile europene ne-au sfatuit sa nu mai facem acest lucru, pentru a creste nivelul arbitrilor romTotusi, parca aceste discutii par mai multe si mai dure ca niciodata, desi nivelul european de performanta al echipelor noastre de club este tot mai ridicat.

Da, e adevarat. Toata lumea parca nu vede altceva decit accederea in Liga Campionilor. De precizat ca nu toata Liga I poate ocupa cele doua locuri de anul viitor si ca o echipa a reusit deja sa patrunda pina acolo. Cu acest lucru cred ca am spus tot.


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.