Echipa Stelei de-acum cinci ani este una care mai pastreaza doar doi jucatori si in actuala formatie. Secretul care a facut ca, in pofida acestei schimbari de linii, sa se poata scoate un rezultat de o asemenea anvergura la Kiev este unul cu mai multe ramificatii.

In primul rind, ros-albastrii au scapat de un antrenor, Piturca, care, dincolo de calitatile sale, era incapatinat in relatiile cu jucatorii, prea rigid pentru a se adapta la un club cu oamenii pe care-i are Steaua in conducere. Piturca, de altfel, nu a cules decit un singur titlu de campioana in patru ani si o Supercupa a Rom

A urmat, apoi, Walter Zenga, iar cu el la timona, Steaua a redescoperit placerea de a juca. Un titlu de campion, eliminarea Valenciei, la acea ora detina- toarea Cupei UEFA, si primavara europeana au fost bornele anului pe care Zenga l-a petrecut in Ghencea. Demisia lui, atunci cind mai erau doar trei etape pina la final, este si astazi invaluita intr-o ceata cel putin ciudata.

Multi dintre fotbalistii pe care i-a avut Steaua miercuri in teren au fost caliti la "scoala de incredere" pe care o instaurase Zenga. Un alt antrenor strain a sosit, apoi, la echipa campioana. Sub Oleg Protasov s-a creat in mare masura echipa cu care Olaroiu a invins la Kiev. Goian, Nesu, Nicolita, Dica si Iacob au fost cei care au sosit in sezonul 2005-2006 pentru a pune in aplicare stilul mai ofensiv cerut de Protasov, asta inainte de a pleca la Dnepr Dnepropetrovsk.

In locul sau a venit Oli, cel care a suprapus peste tot ce facusera predecesorii sai o rigurozitate a jocului ce face din Steaua o echipa ce se poate mula pe diferite momente ale partidei fara a pierde din calitatile individuale ale fotbalistilor.

Gigi Becali si-a scos banii

In cei sase ani pe care Gigi Becali i-a petrecut in fruntea Stelei, achizitiile echipei campioane au scos din buzunarul sau aproximativ 6.435.000 $. Acum, o data cu intrarea in grupele Ligii Campionilor, finantatorul stelist si-a amortizat banii pe care i-a cheltuit cu alcatuirea unei echipe competitive.

Cele mai scumpe transferuri au fost cele ale lui Trica, Neaga si Cristea, numai cel de-al doilea fiind vindut in cistig, Neaga transferindu-se in China pe 1.000.000 $. Majoritatea fotbalistilor au venit gratis la Steaua, Mitrita, D. Munteanu, Iacob sau Bostina fiind citeva exemple. Salariile mari oferite au facut ca Steaua sa aduca jucatori fara bani de transfer.