Suprematie. Spania si Grecia se vor bate pentru titlul mondial la baschet. Ibericii au eliminat Argentina, la capatul unui meci extraordinar, iar campioana "batranului continent" a spulberat reprezentativa SUA

Grecii din intreaga lume sunt in delir. Premierul Konstantin Karamanlis a salutat victoria echipei de baschet printr-o telegrama de felicitare trimisa echipei, in care a calificat izbanda drept "istorica". Jucatorii lui Panagiotis Yannakis au eliminat in semifinalele Mondialelor din Japonia echipa SUA, 101-95, dupa un meci in care le-au predat vedetelor din NBA o adevarata lectie de baschet. Omul numarul unu al grecilor a fost pivotul de origine cameruneza Sofoklis Schortsanitis, care s-a aparat extraordinar in fata gigantilor americani, dar a si reusit sa marcheze cosuri de mare efect. Papaloukas si-a dirijat perfect coechipierii, iar Diamantidis a marcat exact cand a fost nevoie. Grecia generalului Yannakis - omul care a castigat europenele ca jucator si ca antrenor este, realmente, o echipa.

Grecii au dat spectacol la Atena

Mandria nationala a grecilor este recunoscuta. La doar cateva minute dupa ce nationala masculina de baschet a tarii lor a invins SUA, la Saitama, mii de masini au invadat strazile Atenei. Elenii tipau innebuniti de fericire "Hellas, ole, ole!", fluturau steaguri, fulare si prosoape in culorile drapelului lor national. Sute de oameni s-au strans in Piata Omonia, loc traditional de sarbatoare. La fel au facut si grecii din Australia. Un spectacol special l-au oferit fanii greci prezenti in Arena Center din Satiama. Acestia si-au imbratisat si si-au pupat favoritii imediat dupa meci, minute in sir, fiind cu greu potoliti de politia japoneza.

Spaniolii au avut nervii mai tari

Desi era cotata drept mare favorita in meciul cu Spania, Argentina, detinatoare a titlului olimpic, a pierdut finalmente calificarea in marea finala a Mondialelor de baschet. Pau Gasol a jucat aproape perfect, a tras echipa dupa el, a recuperat, a marcat, a pasat decisiv, sustinut indeaproape de Garbajosa. Chiar daca a terminat meciul pe banca, rozandu-si unghiile, starul spaniol a fost omul meciului. Castigat de jucatorii care au avut nervii mai tari.

Andres Nocioni i-a inmormantat

In ultimele secunde ale partidei contra Spaniei, conducatorul de joc Manu Ginobili i-a trimis o pasa geniala lui Andres Nocioni, complet liber la linia de 3 puncte. Acesta din urma a aruncat, desi avea suficient spatiu sa patrunda pana sub panou. Aruncare sa a izbit inelul si a sarit in bratele spaniolilor, nebuni de fericire. Spania a castigat cu 75-74 si s-a calificat, ca si Grecia, in premiera in finala unui campionat mondial.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.