Cotidianul italian `Gazzetta dello Sport` a descoperit faptul ca Massimo Moratti, patronul lui Inter Milano, a cheltuit in aceasta vara cei mai multi bani din fotbalul european, depasind pina si ambitiile magnatului rus Roman Abramovici de la Chelsea Londra, in incercarea de a cistiga cu Inter atit campionatul italian, dar mai ales UEFA Champions League.

In clasamentul cheltuielilor, care cuprinde suma alocata transferului si valoarea totala a contractului semnat de jucator, Inter ocupa locul fruntas, cu o valoare estimata la 169,6 milioane de euro. Pe locul secund, evident, vine Chelsea Londra, grupare care a platit 167 milioane de euro pentru aducerea a sase jucatori, insa doar doi de mare calibru: Andrei Sevcenko si Michael Ballack. Topul este completat de Real Madrid (84,6 milioane de euro), FC Barcelona (84,2 milioane de euro) si Manchester United (58,9 milioane de euro).

Cheltuielile pentru Ibrahimovici sint de 57 de milioane de euro

Internazionale Milano a devenit din aceasta vara regina fotbalului european in materie de achizitii de jucatori. Milanezii au dat marea lovitura in perioada de mercatto, aducind pe `San Siro` sapte noi jucatori: Zlatan Ibrahimovici (de la Juventus Torino - pret de transfer 24,8 milioane de euro), Patrick Vieira (Juventus - 9,5 milioane de euro), Fabio Grosso (Palermo - 6,5 milioane de euro), Douglas Maicon (AS Monaco - 6 milioane de euro), Hernan Crespo (Chelsea), Olivier Dacourt (AS Roma) si Maxwell (Empoli), ultimii trei veniti gratis. Adaugind aici cheltuielile legate de plata salariilor - Ibrahimovici va cistiga 32,1 milioane de euro in patru ani la Inter, Vieira (35,7), Grosso (14,3), Maicon (10,7), Maxwell (8,6, Crespo (14,3) si Dacourt (7,1) - reiese ca Moratti a facut o investitie de 169,6 milioane de euro, cu care vrea neaparat sa ia campionatul in Serie A si Liga Campionilor.

Chelsea: 85 de milioane de euro pentru `moftul` Secvenko

Roman Abramovici a scos din conturile sale 68 de milioane de euro in aceasta vara, punindu-i pe tava managerului Jose Mourinho sase jucatori din toate compartimentele. Starul Andrei Sevcenko a lasat Milanul pentru `Stamford Bridge`, costurile tranzactiei fiind de 45 de milioane de euro. Numai ca, in cei patru ani de contract cu Chelsea, ucraineanul va mai incasa alte 40 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca investitia totala a lui Abramovici este de 85 de milioane de euro. Germanul Michael Ballack a venit gratis de la Bayern München, insa va avea un salariu anual de 9,3 milioane de euro. Cum contractul a fost semnat pe 3 ani, valoarea totala a investitiei se ridica la 28 de milioane de euro. Kalou (Feyenoord - 4,5 milioane de euro), Sahar (H.Tel Aviv - 500.000 de euro), Mikel (Lyn/M.United - 18 milioane) si Hilario (Madeira - gratis) sint celelalte achizitii ale `albastrilor`, dar cu tot cu plata contractelor, ajungem la suma totala de 167 milioane de euro. Mikel are contract de 12 milioane, Kalou (12), Hilario (4), iar Sahar (3).

Real si Barcelona - cheltuieli la indigo

Real Madrid (84,6) si FC Barcelona (84,2) s-au urmarit pas cu pas si au facut investitii aproape egale. Madrilenii au platit 16 milioane de euro pentru Emerson (Juventus), alte 7 milioane pentru Cannavaro (Juventus) si, in fine, 15 milioane de euro pentru van Nistelrooy (Man.United). Dar cheltuielile nu s-au oprit aici. Emerson va incasa 13 milioane de euro din contractul semnat pe trei ani cu Real Madrid, Cannavaro va lua la fel, iar van Nistelrooy va fi platit cu 6,7 milioane de euro pe sezon (X3 ani de contract = 20,1 milioane de euro). In total, clubul de pe `Bernabeu` va cheltui 84,6 milioane de euro. FC Barcelona a platit 14 milioane de euro lui Juventus pentru Zambrotta, dar `afacerea` costa 35,3 milioane de euro, pentru ca italianul va primi in cei patru ani pe `Camp Nou` suma de 21,3 milioane de euro.

Thuram a costat 5 milioane de euro, dar cu tot cu plata contractului (semnat pe doi ani), suma ajunge la 15,6 milioane de euro. Ceva mai scump a fost islandezul Ejdur Gudjohnsen. Venit de la Chelsea, pentru 12 milioane de euro, acesta va avea un salariu de 21,3 milioane de euro (patru ani de contract), ceea ce indica o investitie totala de 33,3 milioane de euro.

Carrick - perla lui Ferguson - costa 55,4 milioane de euro

Daca in anii precedenti, cei de pe `Old Trafford` tineau capul de afis in privinta tranzactiilor de jucatori, in vara lui 2006, managerul lui Manchester United, Alex Ferguson, a ales sa chibzuiasca bine banii societatii. Chiar si asa, un singur fotbalist, Michael Carrick, adus de la Tottenham, reprezinta o investitie bogata. Carrick a costat 27,9 milioane de euro, dar salariul pe care il va primi de la United este de 27,5 milioane de euro, asta insemnind o investitie de 55,4 milioane de euro.