Romania a fost ieri la un pas sa piarda in fata Slovaciei dupa 63 de ani!

Echipa nationala a Romaniei a debutat nu foarte fericit in noua "era Piturca", terminind la egalitate, scor 2-2, partida amicala sustinut ieri in compania Slovaciei. Intrata pe mina lui Piturca, prima reprezentativa nu ne-a oferit ieri mult-asteptatele semne de insanatosire, dupa perioada de criza in care a aruncat-o Anghel Iordanescu. Jocul sufera cumplit, iar relatiile in teren dintre tricolori sint practic inexistente. Pasele de-a latul terenului, atit de dragi fostului selectioner, au mare cautare si sub Piturca-voda.
Principala scuza a lui Piti este timpul limitat pe care l-a avut la dispozitie pentru a-si cunoaste elevii. In aceste conditii, meciul cu Olanda, programat pe 26 martie in Giulesti, ne provoaca de pe acum fiori. Romania, care la casele de pariuri era creditata cu prima sansa de victorie in acest meci, a fost salvata de la infringere de stelistul Daniel Oprita, care a marcat la spartul tirgului, dupa ce slovacii ramasesera in zece jucatori de cimp. Tricolorii nu mai pierdusera in fata Slovaciei de pe 23 august 1942. De atunci, intre cele doua nationale au mai avut loc sapte jocuri. Tricolorii au cistigat de patru ori, iar trei meciuri s-au incheiat nedecis.

"Arnold", vinovat la ambele goluri

Bogdan Stelea este principalul vinovat pentru acest semiesec. La primul gol al slovacilor, "Stelica" a iesit inoportun dintre buturi, permitindu-i atacantului Robert Vittek sa-l evite cu o lovitura de cap. "Arnold" a mai avut citeva interventii stingace, mai cu seama la golul doi.
A devenit o obisnuinta pentru portarii nationalei sa alterneze evolutiile stralucitoare cu momentele penibile. Stelea a facut un meci mare cu Armenia, in partida terminata la egalitate, scor 1-1, de la Erevan. Microbistilor le este proaspata in memorie alternanta portarilor de la World Cup ‘94, cind Iordanescu ii schimba pe Prunea si Stelea de la un meci la altul.

Pariul pierdut al lui Piti

Pentru acest meci, Piturca a mizat pe experienta a cinci jucatori trecuti de 30 de ani: Bogdan Stelea, Vali Nastase, Costel Gilca, Dorinel Munteanu si Adrian Ilie. "Stelica" a jucat catastrofal, iar "inchizatorul" Costel Gilca si capitanul Dorinel Munteanu au fost "miini moarte". Cei doi s-au plimbat pe teren, Gilca comitind si un fault in propriul careu. "Centralul" partidei a trecut cu vedea infractiunea, iertindu-ne de lovitura de la 11 metri care se impunea. Singurii jucatori care s-au comportat onorabil au fost Florentin Petre si Adi Ilie.

Vocea suporterilor: "Nu ne calificam la Mondiale"

Meciul n-a suscitat cine stie ce interes din partea cipriotilor. Intreaga asistenta a incaput la tribuna intii a stadionului "GSZ" din Larnaca. Tricolorii au fost incurajati de un manunchi de 40 de persoane. Bogdan, Dan, Marius, Tibi si Ionut au venit de la Nicosia si Phafos pentru a incuraja nationala. Ei au strigat, s-au zbatut, dar au fost acoperiti fonic de cei 30 de fani slovaci, dotati cu tobe. Fanii romani au desfasurat un imens steag tricolor, pe care au scris "Constanta-Tirgoviste".
"Sintem veniti aici de trei-patru ani si muncim "la negru". Hai sa fim seriosi, n-avem nici o sansa de calificare la Mondiale! Echipa nu joaca nimic! Olanda o sa ne bata de o sa ne sune apa-n cap!", ne spune Ionut, purtatorul de cuvint al grupului, un tip impunator, cu un lant de aur la git gros de doua degete.

Dragomir: "Nu prea avem sanse cu Olanda"

• Jucatorii echipei Farul Constanta, grupare aflata in turneu in Cipru, au asistat la meci, dar fara sa faca galerie.
• Dumitru Dragomir, presedintele LPF, a strimbat din nas la pauza, cind a fost intrebat despre sansele sa trecem de Olanda la Bucuresti. "Nu prea avem sanse!", a mustacit seful ligii. Conducatorul LPF a adaugat: "A fost foarte important meciul pentru ca Piturca poate vedea pe cine se poate baza. I-am vazut noi, din tribuna, asa ca e obligatoriu sa-i fi vazut si el!".
• Mircea Sandu, seful de la FRF, a opinat: "Au fost nesincronizari in linia de aparare, in special pentru ca Vali Nastase e obisnuit sa joace in alt sistem la Bologna".
• In grupa a 3-a contind pentru preliminariile Cupei Mondiale, Slovacia ocupa locul doi, dupa liderul Portugalia, devansind Rusia si Letonia, formatii participante la EURO 2004.

Piturca: "Ilie e in revenire de forma"

Victor Piturca a evitat sa-l critice pe veteranul Dorinel Munteanu, pe care l-a numit capitan la acest joc. Selectionerul parca vazuse alt meci, declarind ca tricolorii au avut partida in mina!
"Important e ca am vazut jucatorii. Ilie e in revenire de forma, dar mai are de muncit. A fost un joc reusit, pe care l-am avut, la un moment dat, la discretie. L-am apreciat pe Pancu pentru executie si personalitate. A fost o mutare fortuita (n.r. - in loc sa spuna fortata) cu Radoi fundas dreapta! Rat a fost neconvingator. Am primit goluri la niste faze care nu anuntau nimic. A fost un marcaj defectuos in faza de aparare, dar sint multumit de jucatorii tineri pe care ii avem in vizor si pe care ne putem baza. Dorinel Munteanu n-a evoluat pe postul lui", a spus selectionerul dupa meci.

Iovan i-a spionat pe finlandezi

Echipa nationala de fotbal a Finlandei, adversara a Romaniei in preliminariile pentru Cupa Mondiala Germania 2006, a invins Letonia, scor 2-1, intr-un meci amical disputat marti, la Nicosia, care a fost urmarit si de secundul Stefan Iovan. Pentru nordici au punctat Johansson si Huusko. Echipa folosita de selectionerul Antti Muurinen: Jaaskelainen - Haarala (Okkonen ‘88), Kuivasto, Hyypia, Kopteff - Tainio, Riihilahti, Litmanen (Huusko ‘67), Kolkka (Hietanen ‘89) - Niemi (Nurmela ‘57), Johansson.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.