O echipa formata din opt alpinisti romani si-a programat pentru data de 8 august plecarea catre Pakistan, de unde vor incerca sa cuceresca Nanga-Parbat - 8.126 metri (foto), cel de-al treilea varf ca inaltime din Muntii Himalaya si din lume, dupa Everest si K2.

Dintre cei care vor face deplasarea in Asia fac parte alpinistii Dorin Dragoi, Adam Arpad, Mircea Stanila, Szocs Imre, Hathazi Laszlo (managerul expeditiei), Alexandru Floricioiu (conducatorul expeditiei), Torok Janos si Balogh Erno, cel din urma fiind medicul echipei. Cu totii au la activ mai multe ascensiuni de mare dificultate in Alpi, Caucaz, Pamir, Himalaya, Alaska sau Anzii Cordilieri.

Cativa din componentii acestui grup au mai incercat escaladarea varfului Nanga Parbat in anul 1998, insa vremea nefavorabila i-a facut sa se intoarca de la 7.850 de metri.

Traseul pe care il vor urma alpinistii romani este unul dintre cele mai dificile si se afla pe versantul Rupal, cel mai mare zid din lume. Tabara de baza va fi instalata la altitudinea de 3.700 de metri, unde va fi locul principal pentru plecare, odihna si rezerva de echipament si hrana. Planul echipei prevede ca cel putin patru membri ai expeditiei sa incerce sa atinga varful de 8.126 de metri, iar perioada de acomodare va dura doua saptamani.

Costurile intregii expeditii ajung la aproximativ 60.000 de dolari, bani ce au fost adunati de la sponsori. Echipamentul echipei cantareste 800 de kilograme plus inca 1.500 metri de sfoara.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.