Scandalul din fotbalul italian i-a facut pe oficialii lui Internazionale Milano sa vizeze cu ochii deschisi. "Ar fi corect ca ultimele doua titluri sa ne fie acordate daca Juventus si AC Milan vor fi gasite vinovate", declara antrenorul Roberto Mancini, a carui echipa a terminat, in ultimele doua sezoane, pe locul 3, in urma celor doua mari rivale. Aceasta opinie, exprimata in termeni de "daca si parca", a fost preluata si radicalizata de patronul Massimo Moratti.

"Dati-ne titlul", a rabufnit acesta dupa ce trofeele retrase lui Juve au ramas neacordate. "Judecatorii nu au facut dreptate pina la capat", a continuat Moratti. Boss-ul interist a primit un ajutor nesperat de la UEFA. Forul continental nu se amesteca in deciziile din fotbalul peninsular - "este o chestiune interna a Italiei" -, dar isi permite sa faca recomandari, potrivit carora "neacordarea titlului ar crea prejudicii atit cluburilor italiene, cit si competitiilor europene".

Oficialii de la Nyon, care considera ca "este de preferat ca Italia sa-si desemneze, totusi, o campioana", s-au declarat dispusi, daca vor fi solicitati, sa participe la o comisie mixta UEFA - Federcalcio - Lega, care sa rezolve aceasta problema. Pe de alta parte, sansele lui AC Milan de a prinde in extremis Cupa UEFA au crescut ca urmare a faptului ca Empoli, ocupanta ultimului loc de cupe europene dupa sanctiunile dictate de CAF, nu a primit licenta.

In acest caz, sint asteptate deciziile finale dupa ce cele patru cluburi condamnate au inaintat apel, pentru ca AC Milan sa poata primi acceptul UEFA de a participa in viitorul sezon al intrecerilor continentale. In cazul in care federatia italiana nu-i va acorda Diavolului drept de joc in cupele europene, forul continental asteapta o justificare din partea oficialilor italieni.

Se tin deoparte

UEFA nu intervine in scandalurile care tin de fotbalul intern decit daca sint aduse in discutie motive "etice". Un exemplu este cazul "Marseille", care a cistigat Cupa Campionilor (1993) dupa ce a invins pe Milan dar careia i s-a interzis participarea in Cupa Intercontinentala si in Supercupa din cauza neregulilor. Presa italiana sustine ca UEFA spera ca pedepsele primite de Milan sa fie reduse la apel si rossonerii sa poata juca in cupele europene.