In sedinta de ieri, Comitetul Executiv al Federatiei a hotarit stoparea fenomenului de stimulare a echipelor de catre conducatorii altor grupari. Oficialii care incalca noul regulament pot atrage suspendari de pina la doi ani, penalitati pecuniare sau depunctari asupra echipelor pe care le conduc. O masura inedita adoptata la Mamaia este intinerirea comisiilor de la Casa Fotbalului

Oficialii Federatiei Romane de Fotbal au decis sa schimbe putin decorul si au organizat Comitetul Executiv intr-un cadru relaxat. Sedinta a avut loc duminica si luni, in sta- tiunea Mamaia, si a adus mai multe modificari la nivel de statute, regulamente si comisii. O decizie importanta este interzicerea stimularii financiare a altor echipe. Masura ii vizeaza in mod direct pe conducatorii de cluburi, care in precedentul campionat s-au intrecut in premierea adversarelor contracandidatelor.

Comitetul Executiv a stabilit ca aceste practici nu mai pot fi tolerate, in caz contrar gruparea care are astfel de initiative va fi pedepsita. "Echipele risca suspendarea de la un an la doi ani, penalitate pencuniara sau depunctarea de la trei la noua puncte", a declarat presedintele FRF, Mircea Sandu. Membrii Comitetului au hotarit ca o echipa sa nu mai poata cumpara locul unei alte formatii dintr-o liga superioara: "Echipele care promoveaza trebuie sa reziste cel putin trei ani in divizia respectiva pina sa se faca schimb de locuri. Singura posibilitate ca sa obtina locul este ca gruparea respectiva sa se transforme in SA, dar asta nu mai depinde de FRF. Se interzice unei echipe sa se divizeze sau sa se comaseze", a subliniat Nasul.

Nu au fost ocolite nici problemele de arbitraj. Federalii au decis ca este nevoie de suflu nou in cadrul comisiilor, astfel ca au modificat componenta acestora. "S-au aprobat comisiile de observatori si arbitri. Ca o noutate, membrii comisiilor sint tineri, asta ca sa mai improspatam aerul", a precizat presedintele FRF. De asemenea, s-a hotarit ca un club sa nu mai trimita la sateliti mai mult de cinci jucatori, in loc de 12, ca pina acum.

Amenda la patru galbene

Din sezonul 2006-2007 al Ligii I, echipele vor trebui sa se fereasca de primirea a mai mult de patru avertismente intr-o partida de campionat. Echipele care vor incalca aceasta prevedere vor fi sanctionate financiar. Masura a fost luata dupa Codul disciplinar al federatiei internationale. De asemenea, Comisia de Disciplina are de ieri un nou presedinte, in persoana lui Viorel Ros, care il inlocuieste in functie pe Doru Viorel Ursu.

O comisie in plus

De ieri, s-a decis si infiintarea Curtii de Arbitraj, care va judeca recursurile echipelor sanctionate sau care au fost dezavantajate in timpul meciurilor. "Partile implicate isi vor alege fiecare doi-trei arbitri, care sa le reprezinte si sa-si dea cu parerea. Arbitrii vor avea asigurata independenta totala din partea FRF", a adaugat Mircea Sandu. Noua instanta va fi condusa de Mihaela Midis si de Gabriel Zbircea.

A alergat cu banii

Cel mai recent caz de stimulare cu bani a echipelor s-a petrecut in returul precedentei editii de campionat, in etapa a XXVII-a, cind Rapid a intilnit, pe teren propriu, Gloria Bistrita. Atunci, finantatorul Stelei, Gigi Becali, a vrut sa stearga gustul amar al infringerii suferite de jucatorii sai cu doar o etapa inainte la Bistrita.

Patronul stelist a oferit un spectacol inedit, demn de CNN. A alergat cu o geanta plina cu bani, intre hotelul Crystal Palace si restaurantul Perla, pentru a discuta cu jucatorii lui Sabau si pentru a-i motiva financiar. In ciuda insistentelor sale, bistritenii au fost invinsi cu 1-0, prin golul marcat de Daniel Pancu.

SCHIMBARILE ADUSE DE COMITETUL EXECUTIV

-interzicerea stimularii adversarilor contracandidatelor
-interzicerea cumpararii locului unei alte formatii dintr-o liga superioara
-intinerirea comisiilor de observatori si arbitri
- infiintarea Curtii de Arbitraj
-sanctionarea pecuniara a echipelor care primesc patru cartonase galbene
intr-un meci
-trimiterea a maximum cinci jucatori la echipele satelit


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.