Fundasul italian Marco Materazzi a fost prezent, vineri dimineata, la sediul FIFA de la Zürich, pentru a fi audiat de Comisia de Disciplina a forului fotbalistic mondial, dupa incidentul in care a fost implicat la finala Cupei Mondiale. Materazzi, care a ajuns la sediul FIFA in jurul orei 08.00 GMT, intr-o masina cu geamuri fumurii, a fost insotit de avocatul sau si de un responsabil pentru relatii internationale din cadrul Federatiei Italiene de Fotbal (FIGC), Sergio Di Cesare. El a parasit cladirea in jurul orei 09.40 GMT si nu a facut nici o declaratie. FIFA a anuntat ca nu va oferi detalii referitoare la reuniunea in care l-a audiat pe italian, subliniind ca acest lucru revine FIGC.

Potrivit unui purtator de cuvint al FIFA, "confruntarea prevazuta la Zürich, la 20 iulie, intre Zidane si Materazzi este inca de actualitate". FIFA a deschis anchete disciplinare impotriva lui Zidane si Materazzi, dupa ce jucatorul francez l-a lovit cu capul in piept pe fundasul italian, in timpul finalei Cupei Mondiale, cistigata de Italia in fata Frantei, cu scorul de 6-4, in urma loviturilor de departajare.

"Marco a fost optimist dupa audiere. Totul a decurs excelent", a afirmat agentul jucatorului, Claudio Vigorelli. O decizie este asteptata pe data de 20 iulie, iar daca Materazzi va fi gasit vinovat doar pentru ca a insultat, conform regulametului FIFA va putea primi o amenda de 3.100 de euro si nu va juca doua meciuri. In cazul in care se va stabili ca jucatorul este vinovat de rasism, atunci Materazzi va fi amendat cu 6.200 de euro si va fi suspedat patru meciuri.

Posibile sanctiuni luate de Comisa de disciplina
Eventuala sanctiune a Comisiei de Disciplina a FIFA in cazul Zidane - Materazzi "va depinde de baza juridica retinuta" de instanta, a declarat, joi, un purtator de cuvint al forului fotbalistic mondial, dupa deschiderea procedurii disciplinare impotriva fundasului italian. Comisia, prezidata de elvetianul Marcel Mathier, se va reuni la 20 iulie la Zürich si ii va audia pe Zinedine Zidane si Marco Materazzi cu usile inchise. Membrii comisiei vor lua decizia in baza codului disciplinar al FIFA, care are 90 de pagini.

Acest cod enumera toate infractiunile posibile si ofera pentru fiecare dintre ele sanctiunile adecvate. Un capitol este consacrat infractiunilor referitoare la atingere adusa onoarei si rasismului. In ceea ce priveste atingerea adusa onoarei, codul prevede o suspendare de cel putin doua meciuri. Daca este vorba de atacuri rasiste, suspendarea este de minimum cinci meciuri, plus o interdictie pe stadioane si o amenda de cel putin 10.000 de franci elvetieni (6.600 de euro).

In cazul lui Zidane, care l-a lovit cu capul in piept pe Materazzi in timpul finalei Cupei Mondiale, calificarea faptei sale ar putea fi "act de violenta". Potrivit codului FIFA, acesta este cazul cind "jucatorul ataca intentionat o persoana printr-un act de violenta care nu cauzeaza nici leziune corporala si nici atingere a sanatatii sale". In acest caz, jucatorul este suspendat cel putin doua meciuri si amendat cu minimum 5.000 de franci elvetieni (3.300 de euro).