"Acest incident nu este de natura sa schimbe parteneriatul nostru", a declarat Marie-Christine Lanne, director comercial la "Generali France", firma italiana de asigurari cu care fotbalistul francez se afla sub contract. "Zinedine Zidane ramane Zinedine Zidane, un mare campion, o figura emblematica si caruia ii datoram acest magnific parcurs la Cupa Mondiala. Un mare domn care a adus foarte mult sportului francez", a insistat Marie-Christine Lanne.

Nici pentru "France Telecom" situatia nu s-a schimbat cu nimic. "Evident ca a existat acest gest si il regretam, insa el nu schimba nimic. Pentru patronul nostru, domnul Zidane si-a aratat valorile morale si spiritul de dreptate de-a lungul intregii sale cariere", a declarat un purtator de cuvant al companiei, care a reamintit ca parteneriatul cu Zidane dateaza din 2002 si a fost reinnoit in luna mai a acestui an.

In ceea ce priveste firma "Adidas", aceasta a anuntat deja lansarea pe 15 iulie a unui site de internet care ii invita pe francezi sa-i multumeasca "Domnului fotbalului francez". "Acest incident nu va schimba in nici un caz relatia dintre noi, noi suntem legati de Zidane din 1996 si pana in 2017", a indicat Emmanuelle Gaye, director comercial al fabricantului de echipament sportiv, precizand ca "peste 85 la suta din tricourile vandute in Franta poarta numele lui Zidane".

In sfarsit, "Danone", grupul agroalimentar francez care este legat de jucator pe o perioada de 11 ani (din iunie 2004), anunta ca Zizou "va asista pe 3 septembrie la Lyon la finala Danone Nations Cup", campionatul mondial rezervat tinerilor fotbalisti de 10-12 ani.

"Zeul fotbalului a cazut in cap"

"Ne gandisem la o multime de lucruri pentru Zinedine Zidane, numai la acesta nu! Atunci cand, in noaptea berlineza, fabulosul purtator al tricoului cu numarul zece al selectionatei Frantei l-a agresat pe Marco Materazzi, s-a spart o icoana", a scris Pascal Dupasquier in numarul de ieri al cotidianului elvetian "La Liberté", editat la Fribourg.

"Copilul din La Castellane, micul Yazid, care a stiut sa ramana umil in pofida tuturor drepturilor ce ii sunt conferite de cariera lui imensa, a pierdut mai mult decat o finala. Si-a pierdut aura, imaginea stralucitoare de pusti fericit pe care o avea pentru el intreaga Planeta, de la piciul de la periferie si pana la cel mai influent sef de stat. Este, poate, latura mea romantica, dar, astfel, eu am (aveam) o admiratie aparte pentru Zinedine Zidane... Numai ca, iata, Zidane m-a dezamagit. Acel epilog nu ar fi trebuit sa aiba loc. Acel cartonas rosu rusinos pentru un inger albastru cazut. Eliminarea sa? Imi provoaca o durere in abdomen. Ca magicianul trebuie sa se retraga cu o infrangere, mai treaca-mearga. Infrangerea face parte din sport. Dar ca zeul fotbalului, cum l-a numit Pele pe Zinedine Zidane, sa cada in cap cu o lovitura de cap...Ceea ce ma doare si mai tare, este faptul ca francezul a fost desemnat cel mai bun jucator al Cupei Mondiale 2006.

Fiecare antrenor-formator v-o va spune: respectul fata de adversar este cea dintai virtute predata in fotbal. Cum sa ii explici micului junior faptul ca poti fi ales cel mai bun jucator dupa ce ti-ai lovit adversarul? Insultele - chiar si cele mai rele - venite din partea lui Marco Materazzi nu scuza acel gest imbecil. Zinedine Zidane semneaza o plecare nedemna de omul care este. El lasa imaginea unui mare domn devenit foarte mic. In forul meu interior, sunt convins: imaginea este trunchiata. Zidane nu este asa. Singura cale de a repolei cu aur aceasta imagine? Sa explice inexplicabilul si sa prezinte scuze", conchide semnatarul succintului articol din ziarul elvetian.

Zidane si Zinedine!

Am vazut cum a jucat Zinedine Zidane primele meciuri de la CM si mi-am zis ca, gata, nu mai poate, trebuie sa se lase. El era primul care incetineste jocul fotbalistilor francezi. Pe urma a "inviat" si cineva a scris ca e posibil ca marele jucator sa se fi dopat. Cu Spania si cu Brazilia el a fost insa numarul 1, ducandu-si echipa spre finala. In ultimul act al Mondialului, dupa ce a transformat acel penalty (care n-a fost) i-am admirat tehnica si sangele rece. Cand l-am vazut ca nu se bucura suficient am inceput sa-mi pun intrebari. Apoi, cand abia se misca pe teren m-am convins efectiv ca nu mai poate. Sau ca...

Lovitura aceia de berbece nauc in pieptul lui Materazzi nu era insa a lui Zidane, marele jucator, era a unui Zinedine, dinafara fotbalului. A facut el ce-a facut, in vazul unui miliard de privitori, ca sa rastoarne galeata plina cu cel mai gustos lapte. Pacat. Multi, foarte multi, il vor ierta, fotbalul nu!
Pentru ca asa ceva nu se poate uita.