Eliminarea lui Zidane, dupa ce l-a lovit cu capul in piept pe Materazzi, stirneste controverse nebanuite. Toata lumea este de acord cu faptul ca francezul a fost provocat, insa nimeni nu stie exact ce i-a spus fundasul lui Inter Milano. Englezii de la The Guardian cred ca Zidane a fost numit terorist, din cauza originilor algeriene. Lumea musulmana a reactionat dur, la adresa italianului sosind amenintari cu moartea

Zidane nu este chiar un sfint pe teren, francezul primind de-a lungul carierei nu mai putin de 12 cartonase rosii, insa gestul lui din finala de duminica cu greu putea fi anticipat. Toate eliminarile lui Zizou au venit ca urmare a unor provocari si nici ultima nu face exceptie. Imaginile televizate arata clar un schimb de replici intre cei doi, insa nimeni nu a reusit sa afle exact ce a putut sa-i spuna Materazzi ca sa-l infurie in asemenea masura pe Zidane.

Primii care au "iesit pe piata" cu o ipoteza au fost englezii de la The Guardian, care in editia on-line de ieri scriu ca italianul l-ar fi numit pe Zidane "terorist", cu referire la originile sale algeriene. Daca se dovedeste a fi adevarat, Materazzi risca, in anumite scenarii, pe linga eventualele sanctiuni pe linie sportiva si o pedeapsa penala, in Germania legea fiind foarte aspra cu ofensele rasiale.

De curind un istoric englez, David Irving, a fost condamnat la trei ani de inchisoare, pentru ca a negat existenta Holocaustului. Alte surse sustin ca Materazzi l-ar fi numit "musulman jegos", in vreme ce brazilienii de la televiziunea Globo, afirma, dupa ce au consultat experti in cititul pe buze, ca internationalul italian s-ar fi legat de sora lui Zidane, Lila, pe care a numit-o prostituata si tirfa.

Francezii lanseaza si ei o ipoteza, tinta injuriilor lui Materazzi fiind, in opinia presei din Hexagon, mama lui Zizou, care este grav bolnava. Ziarul The Independent sustine ca lui Zidane i s-ar fi spus "dopatule", numele francezului fiind de curind implicat intr-un scandal de dopaj. In fine, italienii cred ca Materazzi i-ar fi spus francezului ca "ar trebui sa joci pentru tara ta", de asemenea cu referire la originile algeriene ale lui Zidane.

Agentul lui Zidane, Alain Migliaccio, a declarat ca a vorbit cu Zidane, acesta i-a spus ca Materazzi l-a jignit grav, insa nu a precizat ce anume a spus italianul. "Zinedine nu a vrut sa vorbeasca despre acest incident, dar o va face in citeva zile. In general, nu se lasa afectat de astfel de provocari, dar duminica ceva a explodat in el. Este foarte dezamagit si trist. Nu voia sa termine asa", a declarat Migliaccio.

Materazzi, amenintat

Comunitatea musulmana s-a aratat extrem de jignita de gestul lui Materazzi, italianul fiind chiar amenintat cu moartea. Vestea a socat lumea musulmana, fiind multe voci care sustin ca ofensa lui Materazzi merita platita cu singe.

Un porc campion

Suedezii de la Aftonbladet l-au criticat dur pe Materazzi, pentru ca l-a provocat pe Zidane. "Materazzi este un porc. Un porc campion", au scris ziaristii de la publicatia amintita, in vreme ce Zidane "este un geniu, dar un geniu tragic si prost".

Proba video?

Arbitrul partidei Horacio Elizondo nu a vazut gestul lui Zidane, el fiind atentionat de arbitrul de rezerva Medina Cantalejo. Un reprezentant al FIFA, Andreas Herren, a tinut sa nege speculatiile, conform carora spaniolul l-a atentionat pe Elizondo, dupa ce a vazut reluarea incidentului la televizor. "Al patrulea arbitru a vazut infractiunea cu proprii ochi si l-a anuntat pe central", a declarat Herren.

Chirac, mindru de jucatori

Presedintele francez, Jacques Chirac, i-a adus un omagiu capitanului Zinedine Zidane, eliminat in minutul 110. "Nu stiu ce s-a intimplat si de ce a fost sanctionat", a spus Jacques Chirac. "Insa as vrea sa imi exprim toata stima pe care o simt fata de un om care a reprezentat valorile frumoase ale sportului, a aratat cele mai mari calitati umane si a facut onoare sportului francez si, pur si simplu, Frantei", a adaugat Chirac.

Presa impotriva lui Zidane

Ziarele de ieri au condamnat in termeni duri reactia lui Zidane, francezul fiind blamat pentru iesirea rusinoasa din scena. Cei mai duri sint germanii, pentru care Zidane si-a distrus "aureola de sfint" (Frankfurter Allgemeine Zeitung), in vreme ce pentru cotidianul Bild, "Zidane este responsabil pentru cel mai urit aspect al Mondialului". The Sun scrie ca "Zidane nebunul a trecut de la statutul de geniu la cel de badaran", iar editorialistul Jean-Michel Thenard de la Liberation crede ca "tara pierde o vedeta fara sa cistige o stea".

Pentru Pierre Taribo, editorialist al cotidianului L'Est Republicain, "Zidane si-a ratat retragerea", iar "Franta fotbalistica vibreaza in dezaprobare, neintelegere si tristete", in vreme ce danezii de la Ekstra Bladet se intreaba "ce a fost in capul lui Zizou? Si-a tradat echipa. Este rusinos".

"Franta, echipa de negri!"

Roberto Calderoli, fost ministru si unul dintre liderii partidului extremist Liga Nordului, a declarat ca Italia a cistigat Cupa Mondiala in fata unei echipe care a renuntat la identitatea sa, aliniind negri, islamisti si comunisti pentru a obtine rezultate. "Victoria de la Berlin este o victorie a identitatii noastre, a unei echipe care a aliniat lombarzi, napolitani, venetieni, calabrezi si care a cistigat in fata unei formatii care a folosit negri, islamisti si comunisti", sustine Roberto Calderoli.

Acesta a fost ministrul pentru reforme in guvernul Berlusconi si a socat, dupa ce a purtat intr-o emisiune televizata un tricou pe care era imprimata una din caricaturile profetului Mahomed. Silvio Berlusconi a fost constrins sa-i ceara demisia.


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.