In general, e greu sa-i ga- sesti defecte lui Zinedine Zidane. Astrul francez era gata sa incheie o cariera absolut fabuloasa in stil de legenda, intr-o finala de Cupa Mondiala. Maradona, Cruyff si Pele nu au avut parte de o asemenea onoare.

Zizou venea dupa prestatii impresionante cu Spania, Brazilia si cu Portugalia si reusise o evolutie la inaltime in fata macaronarilor, in poarta carora a transformat intr-o maniera incredibila un penalty. Insa a venit momentul de nebunie. Minutul 110, la scurt timp dupa ce a avut o sansa imensa de gol, reluarea lui cu capul fiind scoasa de Buffon. Faza aparent insignifianta in terenul italienilor.

Zizou si Materazzi se cearta, insa gesturile nu tradeaza o nervozitate iesita din comun. Si vine socul. Decarul francez se intoarce si il loveste pe Materazzi cu capul in piept! Italienii sar ca arsi, mai ales ca Horacio Elizondo nu a vazut faza. E pus rapid in tema de tusier si de al patrulea oficial si reuseste ce nu au putut Brazilia si Spania: il retrage pe Zizou inainte de finalul Mondialului, cu un cartonas rosu absolut regulamentar.

Pentru cel mai bun jucator al ultimilor ani, e cel mai trist „au revoir" posibil. Pentru moralul colegilor sai, gestul s-a dovedit a fi fatal. Insa Zidane nu e la primul astfel de gest. Pe linga cea de aseara, doua eliminari ale decarului au intrat in istorie.

La Cupa Mondiala din 1998, Franta a cistigat lejer partida de grupa cu Arabia Saudita, scor 4-0. Zidane, singura dezama gire a serii. In minutul 71, in fata celor 80.000 de spectatori prezenti pe Stade de France, a calcat intentionat un jucator saudit, primind rosu. In stagiunea 2000-2001 a Ligii Campionilor, a recidivat.

Pe atunci jucatorul lui Juventus, Zizou a fost eliminat in timpul unui meci cu Hamburger SV, dupa ce l-a lovit cu capul in gura pe germanul Jochen Keintz. Doua gesturi regretabile, insa nici unul nu se compara cu cel de aseara. Era finala CUPEI MONDIALE! Greu de inteles, Zizou! Adieu!

"Zidane a dat de pamint cu prestigiul sau, in chiar ziua despartirii de fotbal" -AS

"Final trist al unei cariere fabuloase"- Marca

"Incalificabil!"- tg.com, agentie italiana

"Si-a ruinat imaginea" -Gazzetta dello Sport

"Incredibil final de cariera al celui mai bun fotbalist din istorie"- La Stampa

"Ultima reprezentatie a geniului s-a transformat intr-o iesire rusinoasa. Socant"- The Sun

"Doar el stie de ce a facut asa ceva"- BBC

Courbis e curios

Roland Courbis, antrenorul care i-a pus lui Zidane porecla Zizou, a declarat ca ar vrea sa stie ce i-a spus Materazzi decarului francez: "Probabil ca nu se va afla niciodata, insa sint curios sa aflu ce cuvinte i-a adresat italianul pentru a-l determina sa recurga la un asemenea gest". Reluarile tv i-au surprins pe cei doi jucatori discutind in timp ce se indreptau spre centrul terenului.