Nimic nu pare mai influentabil si mai schimbator decit norocul, pare a fi ideea dupa care se ghideaza lumea sportului profesionist. Pentru a schimba soarta pe care astrele le-au rezervat-o deja in privinta rezultatelor meciurilor in care evolueaza fotbalistii, chiar si tehnicienii si-au dezvoltat o serie de superstitii pornind de la fobiile legate de anumite culori, trecind prin numerologie si sfirsind cu diferite ritualuri. Imaginea sportivului care la intrarea pe teren atinge gazonul sau isi face cruce, paseste cu dreptul sau are un adevarat ritual de sarbatorire a golurilor marcate a devenit simbolul fotbalului modern.

Samba mizeaza pe numere

Ilustrata de cuvintele atacantului roman si al echipei Juventus, Adrian Mutu, "blestemele nu se ating de mine pentru ca port lenjeria intima pe dos", credinta fotbalistului modern are o noua baza. Venite la Mondialul german cu vedetele lor, echipele nu au uitat sa-si ia in bagaje si superstitiile. Astfel, Mario Zagallo, managerul campioanei mondiale en titre, Brazilia, este recunoscut pentru obsesia pe care a dezvoltat-o pentru numarul 13 pe care il purta pe tricou, datorita sotiei lui nascuta pe aceasta data.

Cifra 13 pare sa urmareasca staff-ul brazilian, tehnicianul lor, Carlos Alberto, avind 13 litere in nume, iar primul meci pe care cariocas l-au sustinut la Mondiale a fost intr-o zi de 13 impotriva Croatiei. Pina la urma, 13 nu si-a dezmintit natura, Brazilia fiind eliminata de Franta de la CM.