Figo si Zidane. Doi monstri sacri ai fotbalului, care se vor infrunta in aceasta seara, pe stadionul din Munchen, pentru un loc in finala Cupei Mondiale din Germania.

Pentru portughez, o calificare in ultimul act al competitiei ar fi momentul de varf al carierei sale de fotbalist, in care a castigat multe trofee, dar nici unul major cu reprezentativa tarii sale. Spre deosebire de Figo, "Zizou" a trait bucuria castigarii Cupei Mondiale in 1998, cu nationala Frantei. Insa cum acest turneu final constituie ultima sa aparitie pe terenul de joc, francezul doreste sa se retraga, cum se spune, in plina glorie. Si ce ar fi mai frumos pentru el ca atunci cand va spune "adio" sa o faca din postura de campion mondial?

Domenech nu e surprins de ascensiunea Portugaliei

Calificarea Portugaliei in semifinalele Cupei Mondiale nu l-a surprins pe selectionerul reprezentativei Frantei, Raymond Domenech, care a adaugat ca respecta si are putina teama de o echipa care stie sa dejoace stilul adversarului. "Surprins? Nu, absolut deloc. Pentru ca, inca de la inceput, cred ca aceasta echipa are ceva aparte. Este o formatie care stie sa se agate si sa dejoace manevrele adversarului si care are, in plus, talente individuale exceptionale", a afirmat antrenorul francez.

De altfel, inca de sambata seara, dupa victoria "cocosilor" impotriva Braziliei, Domenech a tinut sa avertizeze ca "Portugalia este o echipa pe care nu o poti manevra usor, care stie sa rupa ritmul, dar, de asemenea, o echipa care are si un stil brazilian". Intrebat despre selectionerul Portugaliei, brazilianul Luiz Felipe Scolari, Raymond Domenech a comentat: "Nu il cunosc foarte bine, dar cred ca este campion mondial, nu? Deci ar trebui sa avem ceva certitudini fata de ceea ce a facut, faptul ca functioneaza bine intr-un grup la o mare competitie. Iar el se afla in fruntea acestui grup de patru ani".

Scolari e foarte aproape de a-si prelungi contractul

Federatia Portugheza de Fotbal este pe punctul de a gasi un acord pentru prelungirea contractului selectionerului echipei nationale, brazilianul Luiz Felipe Scolari. Presedintele FPF, Gilberto Madail, a dezmintit un articol din presa conform caruia federatia si Scolari au ajuns la un acord pentru prelungirea contractului pana in 2008, asigurand totodata ca noua intelegere va fi parafata pana la finalul Cupei Mondiale. "Am vorbit cu Scolari si veti fi informati la momentul potrivit", le-a declarat Madail ziaristilor portughezi.

Luiz Felipe Scolari a preluat echipa nationala in ianuarie 2003, la sase luni dupa ce a condus Brazilia la cucerirea celui de-al cincilea titlu mondial, la intrecerea din Coreea de Sud si Japonia. Tehnicianul si-a reinnoit contractul pentru doi ani, mai exact pana la finele lunii iulie 2006, dupa ce Portugalia a disputat finala Campionatului European din 2004 in fata Greciei. Cotidianul portughez "O Jogo" anuntase luni ca Madail si Scolari s-au inteles pentru un contract pe doi ani si un salariu anual de 1,5 milioane euro.

Thuram se gandeste la retragere

Lilian Thuram, in varsta de 34 de ani, se gandeste sa renunte la echipa Frantei dupa acest turneu final, precizand, mai in gluma, mai in serios, ca "pentru binele tuturor, trebuie sa ma opresc, pentru ca la varsta mea... Deocamdata savurez aceasta Cupa Mondiala, am multa placere sa joc pentru ca imi spun ca este ultima". Thuram isi anuntase retragerea internationala dupa Campionatul European din 2004, dar a revenit in vara anului 2005 la cererea selectionerului Raymond Domenech. El are 119 selectii la nationala Frantei.

Cristiano Ronaldo: "Nu am nici o problema cu Rooney"

Atacantul portughez Cristiano Ronaldo a tinut sa precizeze ca nu are nici o problema cu Wayne Rooney, jucator eliminat in cursul meciului Anglia - Portugalia, din sferturile de finala ale Cupei Mondiale. "Vreau sa spun foarte clar ca nu exista nici o problema intre mine si Rooney. Insist: nici o problema", a declarat jucatorul portughez. "La finalul meciului, noi am facut schimb de SMS-uri, ca si inainte. Intre noi, totul este foarte limpede. De fapt, el nu numai ca mi-a trimis un mesaj de felicitare pentru restul Cupei Mondiale, dar mi-a spus ca avem o echipa mare si ca, daca vom continua asa, vom ajunge departe", a adaugat Ronaldo.

Platini vede o finala Italia - Franta

Michel Platini crede ca finala Cupei Mondiale din Germania se va disputa intre formatiile Frantei si Italiei. In cadrul unui interviu publicat ieri in "La Stampa", Platini era de parere ca italienii pot sa-i depaseasca pe germani prin tehnica lor defensiva si atacuri in viteza. Legat de formatia franceza, Platini apreciaza ca daca jocul bun al lui Zidane se va repeta, echipa din Hexagon va castiga in fata lusitanilor. In viziunea lui Platini, secretul lui Zidane consta in faptul ca el a anuntat deja retragerea din nationala si nu mai joaca sub presiune.

"Zizou" e solicitat sa joace in Brazilia

"Vino Zidane!", a titrat in editia din Sao Paolo cotidianul sportiv brazilian "Lance", sugerandu-i astfel fotbalistului francez, care a contribuit decisiv la eliminarea Braziliei in sferturile de finala ale CM 2006, sa vina sa se retraga in fotbalul brazilian. Dupa victoria Frantei, "Lance" viseaza la venirea lui Zidane la una dintre cele patru mari echipe din acest stat brazilian (Sao Paulo, Corinthians, Palmeiras sau Santos). "El este omul momentului", a scris "Lance" sub o fotografie a fotbalistului francez care acopera intreaga prima pagina a ziarului.

"Dupa Mondial, de ce nu spui adio lui Real Madrid si sa incerci sa compensezi putin din tristetea pe care ai cauzat-o la peste 180 milioane de persoane? Vino si straluceste aici, Zidane", a adaugat cotidianul amintit. In urmatoarele doua pagini, Zidane apare succesiv imbracat in cele patru tricouri ale cluburilor din Sao Paulo, gratie unui montaj foto.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.