Dupa ce a rezistat Braziliei, Franta va trebui sa faca fata unui nou meci in care spiritul revansard va fi predominant. Portugalia nu a uitat ca a fost eliminata de la Euro 2000 in semifinale de cocosi, dupa o lovitura de pedeapsa acordata de arbitrul austriac Benko la o faza extrem de controversata. Genial in optimi si in sferturi, Zidane anunta ca nu se va opri aici si ca vrea un nou trofeu.

Dupa eliminarea Argentinei si a Braziliei, Campionatul Mondial a devenit unul 100% european. Trei dintre actualele semifinaliste au fost prezente si in penultimul act la Euro 2000, una dintre semifinale, Franta - Portugalia, urmind sa se reediteze in Germania. Francezii s-au impus atunci dupa un meci extraordinar, in care portughezii au condus din minutul 19, prin reusita lui Nuno Gomes, golul victoriei franceze venind in minutul 117, dupa o faza extrem de controversata.

Wiltord a patruns pe dreapta si a tras spre poarta, mingea fiind oprita cu mina de fundasul Abel Xavier. Zidane a transformat si a trimis Franta in finala. Portughezii s-au impacat greu cu infringerea, Nuno Gomes si Abel Xavier fiind suspendat i sapte, respectiv noua luni, pentru ca au sarit la finalul meciului asupra arbitrului austriac Gunther Benko. La portughezi au supravietuit din acea echipa Figo, Pauleta, Nuno Gomes, Costinha si portarul Quim, in vreme ce la francezi au mai ramas Vieira, Zidane, Thuram, Barthez, Trezeguet, Henry si Wiltord.

Revansa este cuvintul de ordine in tabara portugheza. Acelasi sentiment il ca- lauzeste si pe brazilianul Scolari, care spera sa-si razbune compatriot ii, in incercarea de a deveni primul antrenor care reuseste sa cistige titlul mondial cu doua nationale diferite. Pentru Zidane vine un nou meci contra unui fost coechipier galactic. Dupa ce Raul, Ronaldo, Cicinho sau Roberto Carlos si-au vazut visurile spulberate de decarul francez, Figo are de ce sa se teama.

A treia semifinala

Va fi al treilea meci disputat intr-o semifinala a unui turneu final de cele doua echipe. Francezii si portughezii si-au mai disputat locul in finala la Euro 1984 si Euro 2000, primii impunindu-se in ambele intilniri, dupa prelungiri, 3-2 in 1984 si 2-1 in 2000. De fiecare data, cocosii au reusit sa cistige si trofeul dupa ce au trecut de lusitani.

Traditia e contra sud-americanilor

Potrivit statisticii, eliminarea celor doua forte sud-americane, Argentina si Brazilia inca din faza sferturilor de finala, nu reprezinta o surpriza de proportii. In istoria turneelor finale disputate in Europa, trofeul a fost cucerit o singura data de o echipa care nu reprezenta Batrinul Continent. Se intimpla in 1958, in Suedia, cind succesul a revenit Braziliei.

Cu aceasta exceptie, Mondialele organizate in Europa au fost cistigate de reprezentantele acestui continent: Italia (1934, 1938 si 1982), Germania (1954, 1974 si 1990), Anglia (1966) si Franta (1998). Reversul medaliei: nici o echipa europeana nu a reusit sa se impuna atunci cind Campionatul Mondial a fost organizat de un alt continent. Cehoslovacia (1962), Italia (1970 si 1994), Olanda (1978) si Germania (1986 si 2002) au fost foarte aproape sa triumfe pe alt continent, calificindu-se in finala, dar au trebuit sa se multumeasca doar cu titlul de vicecampioane.

Dupa 40 de ani

Portugalia ajunge in semifinalele turneului mondial dupa o asteptare de patru decenii. Singura data cind lusitanii au mai atins aceasta faza a competitiei a fost in 1966, cind Anglia a blocat accesul Portugaliei spre finala. De cealalta parte, Franta se califica pentru a cincea oara in penultimul act, dupa reusitele din 1958, 1982, 1986 si 1998.

Chirac, optimist

Presedintele Frantei, Jacques Chirac, care a fost prezent in tribune la meciul cocosilor contra Braziliei, crede ca echipa lui Domenech va juca finala. "Franta isi iubeste echipa, o cunoaste bine si o sustine. Destinul este in fata sa. Este o imensa bucurie pentru toti francezii. Le transmit acestora un mesaj de incredere, de prietenie, de recunostinta si admiratie", a declarat presedintele Chirac, care si-a exprimat increderea ca Zidane si Compania vor ajunge in finala. Cocosii au fost sustinuti din tribuna si de fostii campioni mondiali Youri Djorkaeef si Marcel Desailly.

"Inchideti mobilele!"

Raymond Domenech, selectionerul francez, le-a transmis jucatorilor sa- si inchida telefoanele mobile si sa ramina cu picioarele pe pamint. "Este nebunie in Franta, dar trebuie sa raminem cu picioarele pe pamint. Mi-am inchis mobilul si le-am cerut jucatorilor sa procedeze la fel. De asemenea, i-am rugat sa stea departe de televizor, pentru ca peste tot aparem noi. Semifinalele sint cel mai greu moment, din cauza presiunii enorme. Esti la un pas de finala, dar inca nu ai realizat nimic", a declarat Domenech, care a cistigat un episod important din razboiul sau cu presa prin victoria in fata Braziliei.


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.